Activitatea din sectorul de servicii american a crescut în martie, cu un ritm record

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 06 aprilie

Activitatea din sectorul de servicii american, care reprezintă circa 70% din întreaga economie, a crescut în luna martie într-un ritm record, potrivit indicatorilor publicaţi ieri de Institute of Supply Management (ISM). Indicele ISM privind activitatea din economia non-manufacturieră a înregistrat în martie o valoare de 63,7 puncte, în creştere de la 55,3 puncte în februarie. Valoarea din martie a fost cea mai ridicată din istoria sondajelor ISM. De menţionat de asemenea că nivelul de 50 de puncte separă teritoriul creşterii de teritoriul contracţiei.

Mai multe cercetări indică o reluare puternică a activităţii economice în martie pe fondul redeschiderii economiei, campaniei eficiente de vaccinare şi stimulentelor fiscale şi monetare aplicate în cea mai mare economie a lumii. Vineri, departamentul pentru muncă din SUA a arătat că luna trecută angajatorii americani au creat 916.000 de noi locuri de muncă, cel mai bun ritm din august 2020, evoluţie ce indică accelerarea redresării din criza Covid-19. Şomajul rămâne totuşi ridicat în SUA, numărul şomerilor fiind încă cu 8,5 milioane mai ridicat decât în februarie 2020.

Evoluţia din martie a fost peste estimările analiştilor, care anticipau un ISM pe servicii de 58,5 puncte. Indicele ocupării forţei de muncă din servicii calculat de ISM a înregistrat de asemenea o îmbunătăţire peste estimări la 57,2 puncte faţă de 52,7 puncte în februarie. Pe primul trimestru economia americană a generat 1,55 milioane de locuri de muncă, iar Atlanta Fed estimează o creştere economică de 6%.

Dobânda pe 10 ani la titlurile Trezoreriei americane a urcat la 1,72% de la 1,65% după publicarea raportului ISM şi cel privind piaţa muncii, în timp ce indicii bursieri din SUA au avansat de asemenea solid în debutul şedinţei de ieri la noi maxime istorice în cazul indicilor S&P 500 şi Dow Jones.

Indicele ISM corespunzător comenzilor din sectorul de servicii american a accelerat de asemenea în martie la 67,2 puncte, un nivel istoric record, după ce în februarie s-a situat la 51,9 puncte.

Companiile din servicii raportează de asemenea o majorare a preţurilor percepute ca urmare a problemelor de pe partea de furnizori - indicele preţurilor plătite a urcat la o valoare de 74 de puncte în martie, cea mai ridicată valoare din iulie 2008, de la 71,8 puncte în februarie.

În privinţa economiei manufacturiere din Statele Unite trebuie menţionat că un raport ISM publicat săptămâna trecută a arătat de asemenea un ritm al activităţii economice în accelerare pentru martie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

06 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9483
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3786
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7500
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8051
Gram de aur (XAU)Gram de aur250.8945

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro