Abonament gratuit

ADEM solicită reevaluarea listei de medicamente propuse pentru a fi interzise de la export paralel

M.I.
Miscellanea /

ADEM solicită reevaluarea listei de medicamente propuse pentru a fi interzise de la export paralel

Ministerul Sănătăţii propune interzicerea temporară a exportului paralel cu riscul încălcării principiilor Pieţei Unice şi fără respectarea legislaţiei în vigoare, se arată într-un comunicat remis Redacţii noastre.

Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente consideră că exportul paralel, preţurile medicamentelor şi contribuţia financiară a producătorilor la bugetul de stat alocat medicamentelor, respectiv taxa clawback au fost teme intens mediatizate la noi în ţară, pe parcursul ultimilor ani, în contextul apariţiei unor crize ale medicamentelor.

Restricţionarea disproporţionată a comerţului intracomunitar, fără o analiză detaliată bazată pe date concrete, în ţara noastră, date extrase din Sistemul Electronic de Raportare a stocurilor (SER), fără a se preciza în niciun fel care sunt motivele scăderii sau epuizării acestor stocuri şi, în plus, pentru a disimula alte "deficienţe" ale pieţei farmaceutice în raport cu statul, nu face parte dintre recomandările Comisiei şi nici dintre prevederile Tratatului de Funcţionare al UE, privind libera circulaţie.

Justificarea prezentată de Ministerul Sănătăţii în referatul de aprobare a proiectului de ordin este în realitate o reiterare a unui act normativ deja în vigoare, din 14 martie 2017, Ordinul Ministrului Sănătăţii Nr. 269/2017, privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente, respectiv obligaţia de serviciu public, fără respectarea însă a prevederilor acestui ordin.

În acord cu ordinul mai sus menţionat, exportul paralel nu a reprezentat o problemă pentru autorităţile române începând cu data emiterii, 14 martie 2017, până la data de 13 septembrie 2019. În caz contrar, dacă ar fi existat discontinuităţi care să pună în pericol sănătatea publică, autorităţile emitente ale ordinului privind obligaţia de serviciu public, ar fi trebuit să emită o "Alertă naţională" privind scăderea stocurilor naţionale sub un nivel minim acceptat şi, implicit, o "Lista temporară sub observaţie" cu medicamentele interzise temporar de la export, listă care nu se menţine decât maxim 14 zile până la restabilirea stocurilor.

Problema producătorilor privind preţurile, aparent cele mai mici din UE, datorate pe lângă modalitatea de calcul care ia în considerare şi puterea de cumpărare a pacientului român, şi taxei clawback, care a atins nivelul de 24-25% din profitul acestora, nu a fost încă soluţionată de către stat.

ADEM solicită reevaluarea acestei liste de medicamente propuse pentru a fi interzise pentru 6 luni de la export paralel, cu respectarea principiilor Pieţei Unice europene şi prevenirea instituirii unor obstacole inutile în calea liberei circulaţii înainte de materializare, obstacole care ar putea nu numai genera penalizarea României dar nici nu vor asigura accesul populaţiei la medicaţie pe termen lung sau scurt.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa Antreprenoriat fără gen
DTLAWYERS
Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Pactul pentru muncă
Livestreaming Teatrul Naţional
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS