ADEVĂRUL DESPRE BĂNCI / PIAŢA BURSIERĂAcţiunile băncilor care nu au trecut testele de stres, în declin puternic

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 octombrie 2014

Acţiunile băncilor care nu au trecut testele de stres, în declin puternic

Titlurile "Banca Monte dei Paschi" au pierdut 20%, iar instituţia ar putea fi vândută

Acţiunile băncilor care nu au trecut testele de stres realizate de Banca Centrală Europeană (BCE) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) în regiune au scăzut puternic ieri, cele mai mari pierderi fiind înregistrate de instituţiile de credite italiene.

Conform rezultatelor testelor de stres, nu au trecut pragul minim de adecvare a capitalului 25 de bănci din cele 130 cu importanţă sistemică analizate, iar necesarul de capital suplimentar al instituţiilor în cauză este de circa 25 de miliarde de euro. Toate marile bănci europene au trecut testele de stres, iar eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, precum şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară.

În cazul băncilor italiene, "Banca Monte dei Paschi di Siena" SpA, a treia mare bancă din ţară şi, totodată, cea mai veche, are cel mai mare deficit de capital de acoperit, de 2,1 miliarde de euro. Titlurile "Banca Monte dei Paschi" au coborât cu peste 22% pe parcursul sesiunii bursiere de ieri, pe piaţa din Milano, însă spre finele zilei declinul a fost ceva mai mic, de 19,3%, la 80,7 eurocenţi. Titlurile "Banca Carige" SpA, altă bancă italiană care nu a trecut verificarea BCE, au pierdut aproape 16%, ajungând la 7,86 eurocenţi.

Tot la Milano, acţiunile "Banca Popolare di Milano" Scarl au coborât cu 5,4%, la 60,90 eurocenţi.

Cele trei bănci greceşti care nu au trecut testele de stres sunt "National Bank of Greece" (NBG), "Eurobank" şi "Piraeus Bank", însă numai primele două vor trebui să strângă noi fonduri de 2,960 miliarde de euro.

La Atena, titlurile "National Bank of Greece" au scăzut cu 7,8%, la 2,13 euro, cele ale "Eurobank" - cu 1,7%, la 29 eurocenţi. Acţiunile "Piraeus" aveau, la ora locală 18:00, un curs nemodificat faţă de ultima zi a săptămânii trecute: 1,30 de euro. Titlurile "Alpha Bank" au pierdut 4,1%, ajungând la 58,5 eurocenţi, deşi banca nu are nevoie de capital suplimentar.

În Cipru, acţiunile "Bank of Cyprus" Pcl au fost suspendate de la tranzacţionare.

Pe lista băncilor care nu au trecut testele se mai află "Volksbanken" Austria, "Dexia" Belgia, "Münchener Hypothekenbank" din Germania, dar şi primele două bănci din Slovenia, "Nova Ljubljanska" şi "Nova Kreditna Banka Maribor".

Acţiunile "Erste Group Bank" AG din Austria, instituţie care a trecut testele, au crescut cu 4,4%, la 19,73 euro, iar cele ale "Raiffeisen Bank International" AG - cu 2,8%, la 17,47 euro.

Menţionăm că directorul general al Asociaţiei Bancare Italiene (ABI), Giovanni Sabatini, a declarat, ieri, că rezultatele testelor de stres derulate de BCE ar putea determina consolidarea industriei financiare din ţară.

"Este ceva ce se poate întâmpla. Modelul băncilor comerciale este sub presiune şi există o necesitate de restructurare a sistemului, pentru a crea o eficienţă sporită, în vederea creşterii productivităţii şi a reducerii costurilor", a spus oficialul ABI.

"Banca Monte dei Paschi" ar putea fi nevoită să-şi găsească un cumpărător care să-i acopere necesarul de capital. Instituţia, care a fost salvată de la colaps de două ori în ultimii cinci ani, trebuie să strângă capital de 2,1 miliarde euro în nouă luni. Asta, după ce a obţinut 5 miliarde de euro de la acţionari în 2014. "Monte dei Paschi" a anunţat că a angajat băncile de investiţii UBS AG şi "Citigroup" Inc. ca să analizeze toate opţiunile strategice, însă nu a oferit detalii.

Conform Bloomberg, printre băncile interesate de "Monte dei PaschI" ar putea fi "BNP Paribas" SA şi "Credit Agricole" SA din Franţa, precum şi "Banco Santander" SA din Spania.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro