ADRIAN CÂCIU:"Toate pensiile militare vor fi indexate cu 5,1%"

S.B.
Politică / 5 decembrie 2022

"Toate pensiile militare vor fi indexate cu 5,1%"

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat că toate pensiile militare vor fi indexate cu 5,1%, pe urmă, în funcţie de nivelul pensiei, "pe acele plafoane, se va veni cu o indexare suplimentară, astfel încât pensiile mici să primească ceva în plus". El a mai spus că va fi făcută o actualizare şi la veterani, cu 30%, informează news.ro.

"Practic este o indexare, aici este şi un element de noutate pentru că ordonanţa este în transparenţă decizională şi vreau să specific ce a apărut nou faţă de ceea ce a apărut în ordonanţă. Pensiile militarilor vor fi indexate cu 5,1%, toate pensiile militare. Apoi, în funcţie de nivelul pensiei, pe acele plafoane, se va veni cu o indexare suplimentară astfel încât pensiile mici să primească ceva în plus. Nu va depăşi creşterea celei mai mici pensii 12,5% astfel încât să se menţină în similaritate cu ceea ce facem pentru sistemul public de pensii", a afirmat Adrian Câciu, luni la Antena 3.

Acesta a adăugat, că punctul de pensie va fi mărit, la începutul lunii ianuarie cu 12,5%,

"Aici aş menţiona că este o creştere nominală de 199 lei a punctului de pensie. Ştiu că existat o retorică în anii trecuţi - cine a crescut mai mult pensiile şi nu o să comentez asta. E o recuperare, până la urmă nu este o creştere de pensii în momentul acesta pentru că avem o inflaţie foarte mare. Dar la nivelul nominal e cea mai mare creştere a punctului de pensie de când există sistemul public de pensii", a mai explicat Câciu.

Ministrul de Finanţe a amintit şi despre acel ajutor pentru pensionarii cu pensie sub 3.000 de lei, care va fi acordat în două tranşe, tot în funcţie de venit şi a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap.

"O actualizare la veterani cu 30%. Mi se pare o reparaţie care trebuia făcută", a completat ministrul PSD.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Bătaie de joc. Un muncitor care a lucrat la IMR 14 si apoi ca sofer in armata, are pensie mai mare decât un ofițer care a făcut Transfagarasanul sau canalul

  Nu se mai ține cont de studii , funcții , doctorate , responsabilități.....

  Hai să-i cam uniformizăm pe toți.... 

  Creștem salariile la magistrați , pensiile.... 

  Aceștia nu au riscuri , responsabilități... 

  Au murit militari în misiuni , au fost răniți , loviți , amenințați ....nu am auzit de magistrați în situații similare 

  Din birourile lor sunt dumnezei ce judecă cum vor , dau termene când vor, nu-i întreabă nimeni chiar de țin un dosar chiar 10 ani....

  Până când ????? 

  Domnule,

  Avand in vedere hatisul de prevederi ambigue si interpretabile, tesut de cei de la pensiile militare si din conducerea ministerului, pe langa legea 223, fel de fel de mizerii si inginerii financiare, prin care ei au posibilitatea sa ocoleasca, nesocoteasca dispozitiile de marire si indexare a pensiilor militare, dupa modelul aplicat de acesti raufacatori in 2016, daca nu aduceti precizari clare, tot ce dispune acum guvernul va fi o noua batjocura la adresa pensionarilor militari.  

  Ordonanta este inutila si va fi tratata ca o hartie igienica de cei de la pensii militare, asa cum au facut si cu alte asemenea abureli, daca nu se precizeaza clar cine are aceste drepturi si cum se va aplica.  

  Ca vor venui cu fel de fel de baze de calcul si alte porcarii inventate de ei si nu vor aplica legea in spiritul ei. asa ca in 2016. 

  Mai jos aveti art. 12 (2) de majorare a pensiilor militarilor in 2017, din actul normativ pe care acesti raufacatori nu l-au respectat. Nerespectare ce probabil se pregateste si acum in privinta dispozitiilor Guvernul Romaniei, referitoare la pensiile militarilor.  

  ORDONANTA DE URGENTA Nr. 99/2016 din 15 decembrie 2016 

  privind unele masuri pentru salarizarea personalului platit din fonduri publice, prorogarea unor 

  termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare 

  EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI 

  PUBLICATA ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 1035 din 22 decembrie 2016 

  CAPITOLUL II 

  Masuri bugetare si fiscale 

  ART. 12 

  (1) În anul 2017 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 5,25% si este de 917,5 lei, potrivit 

  prevederilor art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu 

  modificarile si completarile ulterioare. 

  (2) În anul 2017, pensiile reglementate de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu 

  modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza cu 5,25%, potrivit art. 59 alin. (1) din actul

  normativ mentionat. 

  Domnule ministru,

  "Pensiile militarilor vor fi indexate cu 5,1%, toate pensiile militare. Apoi, în funcţie de nivelul pensiei, pe acele plafoane, se va veni cu o indexare suplimentară astfel încât pensiile mici să primească ceva în plus. Nu va depăşi creşterea celei mai mici pensii 12,5% astfel încât să se menţină în similaritate cu ceea ce facem pentru sistemul public de pensii", a afirmat Adrian Câciu, luni la Antena 3." 

  Fata de aceste afirmatii, cum se va face indexarea cu 5,1 % si acordarea indexarii suplimentare ? 

  Ca, daca toate pensiile militare vor fi indexate cu 5,1%, o mare parte din aceste pensii vor depasii plafoanele prevazute de ordonanta si acele pensii nu vor mai beneficia de indexare suplimentara sau vor beneficia de o indexare mai mica si tot pensionarii militari vor iesi in pierdere  

  Ca: " Apoi, în funcţie de nivelul pensiei, pe acele plafoane, se va veni cu o indexare suplimentară" in acest fel s-ar traduce.  

  Domnule ministru.  

  Faceti in asa fel incat sa fie odata bine si pentru pensionarii militari care si asa au fost inselati si batjocoriti in fel si chip in ultimii 12 ani de Basescu, Boc, Seitan, Udrea, Ciolos, L.O. Vasilescu si.. de justitia din Romania si de catre CCR.  

  Acordati indexarea suplimentara de care vorbiti si "apoi" indexati toate pensiile militare cu 5,1%

  Ca este altceva.  

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro