ADRIAN CHESNOIU AVERTIZEAZĂ: "Fermierii vinovaţi de arderea miriştilor nu vor mai beneficia de subvenţii"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 28 martie 2022

"Fermierii vinovaţi de arderea miriştilor nu vor mai beneficia de subvenţii"

Fermierii care şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat îşi vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv şi vor fi sancţionaţi, a declarat, la finalul săptămânii trecute, Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, cu prilejul unei deplasări efectuată în judeţul Bistriţa-Năsăud.

"Se încalcă legea. (...) Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru că cei care au astfel de practici, practic atacă biodiversitatea şi încalcă normele privind ecocondiţionalitatea. Cei care se dovedesc că şi-au incendiat miriştile în mod intenţionat îşi vor pierde subvenţia pentru anul de cerere respectiv. Lucrez împreună cu Tanczos Barna la modificarea legislaţiei în sensul înăspririi sancţiunilor care se acordă pentru că până acum era de ajuns ca fermierul să dea o declaraţie că a găsit miriştea incendiată sau suprafaţa de teren declarată al APIA e incendiată, şi să facă dovada că a făcut o plângere către organele de poliţie pentru a fi identificat făptuitorul", a declarat Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a precizat că proprietarii suprafeţelor de teren pe care le lucrează şi pentru care obţin fonduri europene sunt obligaţi să păzească imobilele respective.

"Daţi-mi voie să nu cred că există situaţia în care altcineva vine să incendieze în mod răuvoitor suprafaţa de teren a altei persoane. (...)

Incendierea suprafeţei secătuieşte solul de elemente nutritive pentru viitoarele culturi. În primă fază au impresia că au rezolvat problema pentru că nu folosesc produse de erbicidat, dar în acelaşi timp îşi fac singuri rău pentru că pe deoparte pierd subvenţia, iar pe cealaltă parte îşi creează probleme pentru viitoarele culturi", a arătat ministrul Adrian Chesnoiu.

De altfel, în cursul săptămânii trecute şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) i-a informat pe fermieri cu privire la obligaţia de a respecta normele de ecocondiţionalitate, care este o componentă a Politicii Agricole Comune ce condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea şi bunăstarea animalelor şi sănătatea plantelor.

Bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) prevăd că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol, prevenirea şi reducerea poluării atmosferei.

Fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă), inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.

Nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiţionalitatea conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulţi ani, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale care au împiedicat respectarea acestor norme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb