ADRIAN MARINESCU, DIRECTOR MEDICAL I.N. MATEI BALŞ:"Nu există garanţie că pandemia nu va reveni"

A consemnat George Marinescu.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 20 mai 2021

"Nu există garanţie că pandemia nu va reveni"

"Aplicarea celei de-a treia doze de vaccin nu se referă doar la durata de imunitate, ci şi la prinderea noilor mutaţii" "Nu trebuie să existe o diferenţă între vaccinaţi şi nevaccinaţi, pentru că înseamnă discriminare"

Programul relaxărilor anunţat de Guvern pentru sezonul estival, în funcţie de derularea campaniei naţionale de vaccinare şi de gradul ratei de incidenţă privind actuala pandemie reprezintă o punere în gardă pentru specialiştii din domeniu. Medicii epidemiologi susţin că măsurile de relaxare nu le exclud pe cele de protecţie şi că, pentru a nu ne confrunta în toamnă cu o situaţie similară cu aceea de anul trecut, este necesar să existe un echilibru în luarea acestor măsuri şi o accelerare a campaniei naţionale de vaccinare.

Pentru a afla care sunt aşteptările pentru acest sezon estival şi cu ce ne-am putea confrunta în toamnă, am realizat un scurt interviu cu medicul epidemiolog Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Naţional Matei Balş.

Reporter: Relaxarea aprobată de Guvern la finalul săptămânii trecute a creat senzaţia că sfârşitul pandemiei este aproape. Se poate vorbi despre aşa ceva în acest moment?

Adrian Marinescu: În primul rând, trebuie să facem distincţie între reducerea infectării şi sfârşitul pandemiei. Sfârşitul pandemiei nu reprezintă o uşă care se închide imediat, ci este vorba despre parcurgerea unor etape. Pandemia nu dispare cu totul, ci se reduce la nivel regional, local, înainte de a dispărea. Nimeni nu a spus că ne vom întoarce imediat la situaţia dinainte de pandemie. Situaţia este mai bună acum, dar trebuie să fim pregătiţi pentru toamnă, pentru că nu ştim, odată cu începerea sezonului rece, care va fi situaţia, mai ales în contextul noilor tulpini apărute.

Reporter: În afara campaniei de vaccinare, ce asigurări avem că tot ce s-a întâmplat în sezonul estival trecut, nu se va întâmpla şi în acest an şi nu ne vom confrunta în toamnă cu o nouă creştere exponenţială a ratei de incidenţă?

Adrian Marinescu: Cu siguranţă, nu avem nicio garanţie că nu se va repeta ce s-a întâmplat după vara anului 2020. Încercăm să găsim, prin aceste măsuri de relaxare, varianta de mijloc. Măsurile respective nu înseamnă că se renunţă la prevenţie. Este foarte greu de spus ce se va întâmpla în toamnă, dacă va fi un val patru, care va fi dimensiunea lui, sau dacă ne vom confrunta doar cu o perioadă pasageră privind o creştere uşoară a numărului de cazuri. Acest lucru depinde foarte mult însă şi de continuarea campaniei de vaccinare, de interferenţele aduse de noile tulpini, de respectarea măsurilor de protecţie, chiar dacă intervin măsuri de relaxare, de menţinerea unui echilibru între toate acestea.

Reporter: Din punctul de vedere al epidemiologilor, vaccinul este suficient pentru a ne asigura protecţia împotriva Covid-19? Care este, conform celor mai recente studii, perioada de imunitate oferită?

Adrian Marinescu: Niciun vaccin nu asigură o eficacitate de 100%.

Important este ca această campanie de vaccinare să se desfăşoare în termen scurt, pentru a avea efectul scontat legat de imunitate, care este dublă prin anticorpi şi prin celulele cu memorie care ne vor proteja. În privinţa imunităţii oferite, dacă iniţial vorbeam despre o perioadă de şase luni, conform informaţiilor recente, aceasta se extinde undeva între 8 şi 12 luni. De aceea, companiile producătoare susţin că ar fi nevoie şi de o a treia doză de vaccin, după perioada respectivă.

Reporter: Fac faţă vaccinurile existente pe piaţă noilor tulpini ale Sars-Cov 2? Pentru că în ultima vreme se discută despre necesitatea, după şase luni, a efectuării unei noi doze de vaccin.

Adrian Marinescu: Din informaţiile pe care le avem, nu există interferenţe majore ale noilor tulpini de Sars-Cov 2 cu variantele de vaccin existente. Vaccinurile respective au efecte chiar asupra noilor tulpini, chiar dacă eficienţa este mai mică, dar nu există discuţii cu privire la utilitatea acestora. Într-adevăr, se discută despre necesitatea celei de-a treia doze. Dacă este nevoie de un update, se va întâmpla, deoarece aplicarea celei de-a treia doze nu se referă doar la durata de imunitate, ci şi la prinderea noilor mutaţii.

Reporter: Marile companii au anunţat că, din această toamnă, vor trece la vaccinarea copiilor. De ce se impune şi vaccinarea minorilor, dacă este dobândită imunitatea de turmă în urma vaccinării adulţilor?

Adrian Marinescu: Nu se obţine atât de uşor imunitatea de turmă. Este nevoie pentru acest lucru ca să fie imunizată 70% sau chiar 80% din populaţie. Vaccinarea minorilor nu se referă doar la vaccinarea extinsă. Copiii pot fi vectori de transmitere a virusului către persoanele vulnerabile, ce au risc crescut la contractarea bolii şi care nu doresc să se vaccineze. Apoi chiar dacă minorii fac forme uşoare ale bolii, nu este exclus să asistăm, cum au fost destule cazuri în ultimul an, la manifestarea unei forme fulminante a bolii, care să le pună viaţa în pericol. De aceea, este necesară vaccinarea minorilor.

Reporter: Specialiştii din domeniu au atras atenţia cu privire la inevitabilitatea unui val patru al pandemiei. Când ar putea interveni acesta în ţara noastră?

Adrian Marinescu: Vorbim de toamnă, adică jumătatea lunii septembrie-jumătatea lunii octombrie. Pentru a trece uşor peste perioada respectivă, va conta foarte mult ce se va întâmpla în sezonul estival după luarea tuturor măsurilor de relaxare, precum şi modul în care va continua campania naţională de vaccinare. Apoi, este posibil să apară şi alte mutaţii. Nu ştim ce intensitate va avea valul patru, pentru că el depinde de toţi factorii enumeraţi mai sus.

Reporter: În condiţiile vaccinării anti-Covid, mai este necesar vaccinul antigripal de la mijlocul toamnei viitoare?

Adrian Marinescu: Cu siguranţă că da, pentru că sunt lucruri total diferite. S-ar putea, în condiţiile în care s-ar impune necesitatea unei a treia doze, să avem din toamnă un vaccin combinat. Dar este necesar ca persoanele vulnerabile să se vaccineze în toamnă şi antigripal deoarece, în cazul contractării ambelor virusuri, pot manifesta o formă severă a bolii.

Reporter: Când vom vedea semnele revenirii la normalitate?

Adrian Marinescu: Atenţie, ne interesează revenirea permanentă la normalitate. Închiderea pandemiei nu este uşoară, se va face în etape. Anul 2021 este un an de tranziţie şi, în funcţie de ce se va întâmpla în această toamnă, vom discuta despre închiderea pandemiei în cursul anului 2022.

Reporter: Se va închide pandemia în prima jumătate a anului viitor sau în cel de-al doilea semestru al lui 2022?

Adrian Marinescu: Repet, totul ţine de ceea ce se va întâmpla în această toamnă.

Reporter: Vaccinaţi sau nevaccinaţi? Se pare că la majoritatea evenimentelor vor putea participa doar persoanele vaccinate.

Adrian Marinescu: Principial - nu trebuie să existe o astfel de diferenţă pentru că înseamnă discriminare. Ideal ar fi, din punctul meu de vedere, ca toţi să fim vaccinaţi, pentru a ne proteja, dar şi pentru a-i proteja pe toţi cei din jurul nostru. Ne trebuie însă răbdare, trebuie să percepem situaţia actuală ca pe un lucru foarte bun, pe care să îl gestionăm însă cu echilibru, mai ales în perioada sezonului estival.

Reporter: Vă mulţumim.

Opinia Cititorului ( 35 )

 1. Despre minori, in SUA datele sunt urmatoare:

  Minori peste 5 ani: 50 000 000 

  Infectati: 1 500 000 

  Spitalizati: 1 821 (majoritatea lor cu afectiuni preexistente) 

   

  Alti specialisti NU RECOMANDA VACCINAREA MINORILOR.

  toti stiu ca asa-zisa pandemie va reveni

  v-am zis si termenul : septembrie 2021 ...pana in aprilie (cam pana la Paste) 2022. 

  asta va enerva ca naiba oamenii mai slabi de inger (majoritatea) care chiar au crezut guvernul ca daca se vaccineaza masiv chiar scapa de virusul guturaiului simplu la plamani cu mortalitate de sub 2% (mai mica decat in cazul gripei comune!)  

  1. show-ul (re)incepe din perioada 10-20 septembrie 2021 cu tot ce inseamna asta...restrictii , munca de acasa (online) , scoala de acasa (online) , etc.

   stiti pasii...  

   nu sunt sigur ca la momentul respectiv (septembrie 2021) mai e prim-ministru d-nul Florin.

   noul venit e un sclav pur-sange al OMS si va executa intocmai ordinele externe.  

   Florin pana la urma e de partea Romaniei (si asta a deranjat in exterior... uitati-va numai cum zboara Romania economic vorbind peste capetele altor tari!!!) ...cum clasa politica in Romania e bazata pe TRADARE (de secole!... e o cultura a tradarii in politica) , d-nul Florin sa se astepte la cutite in spate de la cine nu s-ar fi asteptat... ordine de afara... DE LA STAPANIRE!  

   Norocul Romaniei ca tara va fi reactia extrem de violenta a oamenilor in 2022-2023 - fapt care va cutremura din temelii SI VA RUPE DEFINITIV chingile si ghearele stapanilor care tin Romania in stare de sclavie de 30 de ani!

   Pentru ca pe un prim-ministru sau pe un presedinte poti sa-i schimbi ... dar cand se ridica un popor intreg pentru libertate si autodeterminare ... nu mai ai ce face!  

   despre '' domnul florin " ai o perceptie total opusa , el este cel care executa ordine din afara ! sa vinzi ultimele resurse pe nimic ( strategice ) inseamna sa fii de partea Romaniei ? aia cu zborul Romaniei e buna la Divertis show . ai multe postari logice dar asta presupune ingerinta unor substante halucinogene , cu tot regretul !

   mai, hai sa iti argumentez pozitia mea:

    

   am urmarit cum a tratat semestrul 1 / 2021 fata de celelalte tari nord/ vest/ si sud-europene (din perspectiva masurilor de reconstructie economica prin abordarea "distruge si reconstruieste" - ma refer la viziunea "The Great Reset" - marea resetare economica promovata de WEF (World Economic Forum, condus de Klaus Schwab) - o viziune parte a Acordului Verde (The Green Deal) deja semnat de Romania in Ianuarie 2020.) 

   Toata lumea trebuie sa nu mai fie speriata de virusul covid. El exista, isi face treaba, dar impactul sau si mortalitatea sa sunt enorm si extrem de supraevaluate - de fapt e o prostie de virus mai fistichiu , dar mai putin periculos decat gripa comuna (practic e un atac mediatic impotriva societatilor PENTRU A NU SE IMPOTRIVI prin revolutii sangeroase implementarii violente a The Great Reset in UE, inclusiv Romania... pentru ca aceasta doctrina va presupune remodelarea economiilor "the hard way" , intr-un stil violent ...si atunci cand dispar companii si ramuri economice si dispar locuri de munca... se cam lasa cu oameni suparati.). 

   Revenind la argumentare :  

   fata de alte tari din UE, Florin ca prim-ministru nu a pus in executie carantinele in forma extrema care au fost intalnite in state ca italia, belgia, germania, uk, franta, etc.  

   mai mult: a pledat extrem de mult pentru mentinerea deschisa a economiei.  

   ca orice om face si greseli (vezi cazul : termocentralei Mintia -Deva sau planurile de inchidere rapida, pe genunchi , a tot ce inseamna sector minier cand Germania si Polonia nu se grabesc deloc).  

   "sa vinzi ultimele resurse pe nimic ( strategice ) inseamna sa fii de partea Romaniei ?"=> de acord, dar aceasta e o acuzatie legata de un fapt din viitor. Legal, nu poti acuza pe cineva de ceva ce nu a facut inca. Dar urmaresc situatia FOARTE atent.  

   Executa Florin ordine conform unei viziuni externe? Poate ca da.  

   Dar eu apreciez ca evalueaza bine raportul risc-profit in relatia cu poporul condus.  

   Aplicarea masurilor The great Reset in forma pura (ex: UK, Germania, etc) ar fi dus la linsarea conducatorilor si executii in masa, in public, a politicienilor.  

   Adica Florin sau e un om inteligent sau are oameni inteligenti in jur.  

   Cum am zis si mai sus... in jur exista si idioti tradatori.  

   Nu mi-e de Florin, e baiat mare, se descurca el.  

   Dar tara va incapea pe mainile unui prim-ministru hardcore care va aplica masurile ca in Germania si UK si Belgia.  

   2022 (max 2023) ... perioada de mari surprize ...dar si de eliberari.  

   Vine libertatea, coane! :)  

   Si cu vanzarile stai linistit... exista si instrumentul nationalizarii in urma reevaluarii conditiilor de vanzare. Exista si alte instrumente , nu le mai amintesc aici... asta e , avem o clasa politica hoata, ce vrei sa zic mai mult? :)  

   E ceea ce e.  

   Conteaza ca vom depasi neajunsurile perioadei.

   ... pe care ni le spuneti, nu se numara si numele bancii la care chipurile lucrati.

   pasiunea comuna pentru banci te face sa ai o imagine distorsionata fata de "dl florin " . daca pasiunea ta este onesta , a "dlui florin " este acaparata de escrocheriile in care a fost implicat . in plus , a fost dat afara de la o banca , ceea ce ma scuteste de alte concluzii .sint de acord total cu imaginea ta despre plandemie , ba chiar as spune ca la Craciun , mor mai multi inecati cu sarmale , decat omorati de virusul "ucigas " . ultima statistica cu cei doua sute de morti cu diagnostic principal covid confirma . nu sint insa de acord ca florin a decis ce si cum , asupra masurilor de asa zisa relaxare . nici macar johanis cu serviciile lui nu hotarasc , toti stau linga telefon si asteapta ordine , bineintele din alta parte. poate la fleacuri sa se decida si la noi ceva .

   ...

   chiar e relevant?

   Mai ales daca poate fi si demonstrat cumva, chiar daca indirect si cu pastrarea anonimitatii. Bunaoara, demonstrati celor de la Bursa ca sunteti ce si cine pretindeti ca sunteti si ca lucrati acolo unde nu ne spuneti ca lucrati. Iar ei ne spun noua, prostimii - sa nu zic altcumva - da, dom'le, am verificat, omul asta chiar este cine spune ca este.

   De pilda, Make stie cine sunt eu si cu ce ma ocup. E o minima garantie pentru cititori ca nu bat campii chiar cu desavarsire. 

   Un bun prieten de-al meu, tot jurnalist, mi-a spus candva o treaba plina de miez - retelele astea sociale, mi-a spus el, nu vor inlocui niciodata jurnalismul veritabil, iar motivul este lipsa de responsabilitate, in sens de accountability. Oricine poate spune absolut orice tampenii - si multi o si fac - ca nu va fi niciodata tras la raspundere, e anonim etc. 

   Asa ca, da, e foarte relevant cine sunteti si unde lucrati si lucrurile astea pot fi lesne aratate chiar fara sa fiti identificat cu nume si prenume, ca nu asta-i interesul. 

   Ca sa inteleaga toata lumea si mai bine de ce e relevant - dvs., de pilda, v-ati urca in avionul unei linii aeriene ai carei piloti sustin pe Internet (sub protectia anonimitatii) ca ei fac parte dintr-o grupare care a descoperit secretul levitatiei si care, intre doua zboruri comerciale, mai zboara asa, de placere, in jurul Lunii fara niciun echipament (OK, si-n jurul lui Marte, al Soarelui etc.)?

   Mai ales daca poate fi si demonstrat cumva, chiar daca indirect si cu pastrarea anonimitatii. Bunaoara, demonstrati celor de la Bursa ca sunteti ce si cine pretindeti ca sunteti si ca lucrati acolo unde nu ne spuneti ca lucrati. Iar ei ne spun noua, prostimii - sa nu zic altcumva - da, dom'le, am verificat, omul asta chiar este cine spune ca este.

   De pilda, Make stie cine sunt eu si cu ce ma ocup. E o minima garantie pentru cititori ca nu bat campii chiar cu desavarsire. 

   Un bun prieten de-al meu, tot jurnalist, mi-a spus candva o treaba plina de miez - retelele astea sociale, mi-a spus el, nu vor inlocui niciodata jurnalismul veritabil, iar motivul este lipsa de responsabilitate, in sens de accountability. Oricine poate spune absolut orice tampenii - si multi o si fac - ca nu va fi niciodata tras la raspundere, e anonim etc. 

   Asa ca, da, e foarte relevant cine sunteti si unde lucrati si lucrurile astea pot fi lesne aratate chiar fara sa fiti identificat cu nume si prenume, ca nu asta-i interesul. 

   Ca sa inteleaga toata lumea si mai bine de ce e relevant - dvs., de pilda, v-ati urca in avionul unei linii aeriene ai carei piloti sustin pe Internet (sub protectia anonimitatii) ca ei fac parte dintr-o grupare care a descoperit secretul levitatiei si care, intre doua zboruri comerciale, mai zboara asa, de placere, in jurul Lunii fara niciun echipament (OK, si-n jurul lui Marte, al Soarelui etc.)?

   "Bunaoara, demonstrati celor de la Bursa ca sunteti ce si cine pretindeti ca sunteti si ca lucrati acolo unde nu ne spuneti ca lucrati. Iar ei ne spun noua, prostimii - sa nu zic altcumva - da, dom'le, am verificat, omul asta chiar este cine spune ca este.

   De pilda, Make stie cine sunt eu si cu ce ma ocup. E o minima garantie pentru cititori ca nu bat campii chiar cu desavarsire. " 

   - - - - - . 

   Nu am nimic de demonstrat nimanui.  

   Nu datorez nici o explicatie nimanui.  

   Managementul identitatii este strict in mainile mele - si am o politica personala absolut stricta in sensul asta.  

   De ce toate acestea?

   Simplu: pentru ca sunt OM LIBER.  

   Ce sa zic, iaca am descoperit si OMUL LIBER de tip nou, vizionar, erou, Mesia in lumea virtuala, palmas la o bancuta in cea reala... Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans.

   Insa asta cu libertatea e problema dvs., n-am eu treaba cu ea, daca dvs. va considerati om liber, bravo, felicitari, sa fiti sanatos.

   Pe mine ma deranjeaza doar faptul ca, in numele acestei libertati pe care v-ati facut-o singur cadou si sub protectia anonimitatii la care tineti atat de mult, turnati aici cu nemiluita bazaconii si adesea chiar minciuni sfruntate. Cum e asta de mai sus, cu mortalitatea gripei comune. 

  ...

  1. e platit sa sperie

   Medicamentele urgent! Vezi că te caută băieții în halate albe.

   Aha!Inseamna ca iar a batut campii tepes!

  Gheorghita tocmai mi-a confirmat estimarile.

   

  "El susține că imunitatea obținută prin vaccinare și prin boala naturală este mult mai mare decât 23%."

  Am tot spus aici ca rata de prezenta a anticorpilor in Romania este peste 50% (40% provenind din trecerea prin boala, iar o suprapunere de 25% a vaccinarilor, fara sa fie o suma a celor doua numere). 

  1. Cred că se va bucura enorm de mult când va constata că estimările lui sunt confirmate de studiile dumneavoastră. Adică să obții niște rezultate e una. Dar să ți le confirme unul de pe net e de-a dreptul divin.

   Eu am fost primul care a indurat insultele si injuraturile tale. Mi-am asumat analizele.

   Au urmat apoi cei de la CURS.

   Si acum si Gheorghita. 

   Nu te lasa pacalit. Daca vaccinarea ar fi conferit imunitate in proportie de 90% celor vaccinati, autoritatile nu s-ar fi ferit sa testeze in masa, post-vaccinare, ca dovada suprema ca vacicnul functioneaza. Faptul ca nu o fac, e dovada suprema ca vaccinul are o eficienta mult mai redusa - de cca. 40-50% cred eu.. Restul anticorpilor provin din boala dar iarasi, statul evita sa ofere teste gratuite ca nu se mai vaccineaza nici drku daca afla ca a trecut prin boala fara sa stie si are anticorpi.

   De aici manevra...  

   Eu eram sarcastic, dar se pare că nu ai înțeles.

  Are expresia unuia care vinde ceasuri furate la colț de stradă...

  1. ...

  Faptul ca se achizitioneaza 1,8 miliarde de vaccinuri pentru 2022 si 2023 avand in vedere ca deja sunt vaccinati 200 milioane de europeni din cei 450 milioane spune clar ca vaccinarea se va relua cu cate 2 doze probababil in 2022 si o doza in 2023!

  Attfel nu se explica dece Comisia Europeana in Mai 2021 la jumatatea vaccinarii face contracte pentru o cantitate asa mare! De 4 ori populatia Europei! 

  De asemenea inseamna ca ori vaccinul nu imunizeaza ori nu e fezabil sa imunizam anual!

  Nu va functiona! 

  1. Din motive de coruptie. Aia de la WEF au formulat o teza cum ca capitalismul se poate sustine doar in acest fel, prin comenzi masive de la stat catre corporatii. Exact asta se aplica aici... capitalismul este sustinut in cel mai socialist mod de catre stat. Tu, daca iti faci o firma, nu cumapra nici drku cu plata in avans de la tine...

   Iar transformarea vaccinului in ITP e deja realitate.. se vorbeste deschis despre asta. Certificatele alea de vaccinare de tip aplicatie care dupa vaccinare sunt verzi, vor deveni rosii odata la 6 luni si va trebui sa te intepi din nou, daca vrei sa circuli.. sa existi.  

   hai sa speram totusi ca in Romania nu va fi asa.

   in alte tari da, dar la noi sa pastram speranta ca nu intram in atmosfera timpurilor de final de civilizatie.  

  cateva puncte de vedere

  1) undeva la 10% din populatie inca poarta pe strazi carpa la gura! DE CE? 

  2) astept o parere oficiala conform careia imunitatea dobandita pe cale naturala este mai prejos de cea dobandita pe cale de vaccinare 

  3) care sunt criteriile statistice medicale dovedibile care permit declararea unei stari de pandemie 

  care este litera de lege conform careia cei vaccinati se pot bucura de mai multe facilitati sociale decat cei nevaccinati! 

  4) in cazul in care se va dovedi ca in loc de pandemie suntem in mijlocul unei excrocherii sociale imense cine va plati oalele sparte 

  5) de ce efectul de turama trebuie sa devina politica nationala? 

  6) cui foloseste aceasta minciuna colectiva cu efecte socioeconomice greu de recuparat! 

  lista intrebarilor ramane deschisa! 

  CE AR FI DE FACUT? 

  ASTEPT PROPUNERI!

  1. Despre 2, ati spun cu cea mai mare raspundere ca cercetatorii nu sunt siguri. Au doar teorii despre imunitatea celulara.

    

   DW: 

   "Dar, pentru răspunsul imunitar nu este decisivă doar prezenţa anticorpilor, explică Dr. Ahmad Aziz, cercetător în cadrul DZNE şi autor principal al actualului studiu: "Dispariţia anticorpilor pare a se avea loc relativ rapid. Dar sistemul imunitar dispune şi de alte instrumente pentru a combate agenţii patogeni. Anticorpii sunt, fără îndoială, importanţi, dar nu reprezintă decât o parte din complexul arsenal. Alte studii indică faptul că o altă componentă, pe care noi o numim răspusul imunitar al celulelor, în ciuda dispariţiei anticorpilor, rămâne activă. "Anumite persoane pot, în lipsa anticorpilor, beneficia de protecţie pe baza aşa numitelor celule T. 

    

   Referitor la rolul celulor T există un nou studiu, aflat încă în faza de expertiză, realizat de ch arité din Berlin despre "reactivitatea încrucişată", la care a participat şi cunoscutul profesor Christian Drosten, şeful departamentului de virologie. În cazul unei analize mai profunde, Prof. Christian Drosten spune că "se constată că pacienţii care nu au fost afectaţi de virusul SARS-CoV-2, într-o oarecare măsură beneficiază de reacţii de apărare din partea acestor aşa numite celule T, care reprezintă de fapt o parte din suprafaţa proteinei spyke". 

   Să fie oare aceasta explicaţia pentru faptul că o cincime dintre persoanele infectate nu au avut niciun fel sau foarte slabe simptome? Şi de ce vaccinul reuşeşte după o primă injectare să asigure o surprinzător de mare protecţie? Reacţionează memoria imunitară probabil astfel din cauza unei deja existente infecţii cu alte tipuri de coronavirus?" 

   Despre 1, iti spun ca este optiunea lor. Lasa-i in pace, nu te uita dispretuitor la ei. In Asia fenomenul purtarii mastii este des intalnit si nu se gasesc oameni sa ii apostrofeze ca nu sunt liberi.

   Despre 4, tot eu iti spun ca nu a fost o escrocherie. Timp de vreo 6 luni, medicii de pe toata planeta nu aveau scheme de tratament prea eficace. Si, din pacate pentru politica sanitara, au intervenit si manipularile de studii clinice. Gilead este o companie malefica, a provocat chiar o escrocherie prin studiile manipulate privind remdesivirul.

   Oameni mai vulnerabili au fost insa victime ale supraincarcarii sistemului medical pana cand o mare parte dintre oameni au trecut prin boala. Nu, boala nu este inevitabila, dar nici igiena (fetei, mainilor, mucoaselor) nu este iubita de multi pamanteni. Dormi asa cum iti asterni. 

   in Asia o poarta din cauza poluarii , esti in eroare .

   Este admirabil efortul tău să le explici anumite lucruri. Dar, crede-mă, n-ai cu cine.

   Subscriu la ce ai scris dar mai e o chestie: cei declarație "infectați" deși ei habar n-au avut că au trecut prin boală, e posibil sa fi fost declarați infectați GREȘIT (din eroare sau voit) prin amplificarea exagerata a materialului genetic în testele alea RT-PCR (s-a discutat pe larg acest subiect). Așa a apărut suspiciunea că acest virus a fost folosit în scop politic adică s-a umflat artificial numărul de infectați pentru a fi luate măsuri totalitare pe planetă. Asta ar trebui sa ne preocupe.

   Dacă din cifra totala de infectați declarați oficial, vreo 40% au fost declarați aiurea atunci aceasta pandemie devine și mai ridicolă decât este de fapt. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9575
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7071
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.0889

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro