ADRIAN OROS, MINISTRUL AGRICULTURII:"Ferma de familie trebuie să devină o fermă comercială"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii / 23 noiembrie 2020

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la finalul săptămânii, că în următoarea perioadă trebuie sprijinită ferma de familie şi micii producători agricoli, pentru a rămâne pe piaţa de profil.

"Avem 830.000 de ferme, dar acestea sunt foarte polarizate. 40% din terenurile agricole sunt lucrate de 97% dintre fermieri, în ferme de sub cinci hectare. 40% din suprafaţă este lucrată de 0,57% dintre fermieri, cu ferme de peste 300 de hectare. Avem ferme de 56.000 de hectare, de 10.000, de 30.000 de hectare. (...) Abia 20% din teren este lucrat în ferme de familie, în ferme medii. Noi trebuie, în următoarea perioadă, să consolidăm foarte mult această fermă de familie, încât ea să devină o fermă comercială, o fermă care să reziste pe piaţă provocărilor viitoare", a afirmat Adrian Oros, cu prilejul unei vizite în judeţul Harghita.

Ministrul de resort a precizat că trebuie susţinută şi piaţa locală, deoarece micii producători români "au o putere de negociere foarte slabă şi nu reuşesc întotdeauna să-şi vândă produsele la preţuri avantajoase".

O soluţie pentru micii producători ar fi asocierea în cadrul unor cooperative care vor fi sprijinite financiar de către Ministerul Agriculturii, la care să se adauge stimularea pieţei publice locale, astfel încât primarii să aibă posibilitatea să facă achiziţii publice pentru nevoile locale de la producătorii locali.

"Avem un program prin care vom înfiinţa o reţea naţională de colectare, depozitare, distribuţie şi promovare a produselor româneşti, prin construirea a opt depozite mari, regionale, în fiecare regiune de dezvoltare, care să aibă şi rolul de a adăposti rezerva strategică, rezerva de stat, pentru că nu ştim ce vremuri vor veni. În acelaşi timp, în jurul acestor depozite să se lege toate depozitele fermierilor sau procesatorilor mici şi mari, astfel încât cine doreşte să valorifice produsele prin această reţea de produse româneşti să aibă aibă posibilitatea să o facă", a spus ministrul Adrian Oros.

El a arătat că o problemă cu care se confruntă agricultura românească este îmbătrânirea fermierilor şi de aceea este necesar să continuie sprijinirea financiară a tinerilor fermieri, pentru care Comisia Europeană a crescut valoarea grantului maxim, acordat în viitoarea Politică Agricolă Comună, de la 50.000 de euro la 100.000 de euro.

Pentru a sprijini însă instalarea tinerilor în mediul rural şi demararea unei afaceri în agricultură, pe lângă sprijinul financiar din fonduri europene, Guvernul a decis ca terenurile statului gestionate de Administraţia Domeniilor Statului să fie concesionate tinerilor fermieri.

"Acolo unde există teren al statului, gestionat de ADS să îl concesionăm, prin atribuire directă, tinerilor fermieri şi nu, să zic aşa, băieţilor deştepţi sau clientelei politice, cum s-a făcut până acum. De asemenea, am splitat program de instalare a tinerilor fermieri, încât o parte din el este destinat tinerilor din diaspora, pentru că sunt foarte mulţi care lucrează în agricultura altor state şi vrem să le dăm posibilitatea să se întoarcă în agricultura românească", a precizat Adrian Oros.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Extraordinara viziune si strategie.

    Asteptam implementarea si functionarea...de vreo 30 de ani.

    Spor! 

    Nu-mi vine sa cred... că aud fix aceleași discuții de 30j de ani..."fermierii români trebuie sa se asocieze, sa pună la pământ corporația de mâncare în negocier".

    O sa cadă Carfuru pe spate, o să vedeți... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro