AEI: 45% din imobilele fără energie electrică au fost abandonate sau distruse în ultimii şapte ani

F.D.
Miscellanea / 12 aprilie

AEI: 45% din imobilele fără energie electrică au fost abandonate sau distruse în ultimii şapte ani

Până la realizarea Registrului Naţional al Caselor fără Energie Electrică (RNCFEE) se invoca lipsa informaţiilor despre cetăţenii care trăiesc ca în Evul Mediu, se invocau diverse bariere care blocau programele de eradicare a sărăciei energetice extreme, dar cel mai adesea timpul era lăsat să rezolve natural, scăderea numărului de case locuite permanent fără energie electrică, arată Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţia Energia Inteligentă.

Potrivit sursei citate, electrificarea României începuta în anul 1950, a fost separată în anul 1955 în Marea şi Mica Electrificare (electrificarea din zonele izolate). Marea electrificare a fost finalizată în anul 1970, în cinstea Congresului Partidului Comunist. După 74 de ani, Mica Electrificare nu este încă finalizată.

Conform art 47 din Constituţia României : "Statul este obligat (...) să asigure cetaţenilor un nivel de trai decent".

Pentru cei 11.611 români care stau în întuneric, speranţa respectării constituţiei României a pierit de mult. Aceasta şi datorită faptului că majoritatea persoanelor adulte au vârsta curpinsă între 50 - 96 de ani, media fiind la limita speranţei de viaţă din România. Îngrijorător este faptul că un număr de 4.777 de copii trăiesc în aceste case fără energie electrică, precizează reprezentantul AEI.

87% din casele locuite fără energie electrică, nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituţională a rezolvării acestei probleme. Având în vedere că 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană şi gospodărie în România, chiar şi racordarea acestora la o reţea de distribuţie, ulterior ar face dificilă plata energiei electrice consumată. Astfel, construcţia de instalaţii de producere a energiei electrice fotovoltaice rezolvă problema pe termen scurt şi lung a caselor fără energie electrică. RNCFEE arată că doar 25% din casele locuite fără energie electrică, sunt la o distanţă, în linie dreaptă, mai mare de 2 km, arată sursa citată.

Îngrijorătoare este însă lipsa de interes, faţă de această problemă gravă, doar în 23% din cazuri există sau urmează să se realizeze planuri, strategii, proiecte etc. de electrificare a gospodariei în următorii 3 ani. O provocare reală este dificultatea accesului la aceste case, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil şi în 10% nu există drumuri de acces.

Judeţele unde se găsesc cele mai multe case locuite permanent, fără energie electrică sunt Covasna, Satu Mare, Suceava şi Bistriţa Năsăud.

Analizând modul în care a evoluat situaţia imobilelor fără energie electrică locuite permanent, între anii 2017 şi 2024, în judeţul Alba (singurul judeţ unde am avut date disponibile), putem să estimăm următoarele:

45% din imobilele fără energie electrică au fost abandonate/părăsite/distruse în ultimii 7 ani,

74% din persoane au murit/părăsit locuinţele în ultimii 7 ani,

16% din imobile neelectrificate au fost electricificate în ultimii 7 ani,

media de vârstă a locuitorulkor care stau în case neelectrificate a crescut de la 67 la 74 ani, în ultimii 7 ani,

analiza statistică arată că în mod natural între 3 - 10 ani toate casele fără energie electrică vor fi abandonate.

Alternativa rezolvării problemei caselor fără energie, aşteptarea decesului oamenilor, este realizarea următoarelor acţiuni propuse de AEI:

Program de responsabilitate socială : Energie pentru Viaţă - Adoptă o Casă fără Energie Electrică de către toate firmele urmare a unor facilităţi fiscale.

Extinderea reţelelor de distribuţie a energiei electrice fezabile - Impunerea acestei obligaţii operatorilor de distribuţie în a 5 perioadă de reglementare.

Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă - Program derulat de Ministerul Mediului.

Lansare carte
Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5830
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8429
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4379

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb