Abonament gratuit

Afacerea "Spionul rus" a ajuns în faza identificării suspecţilor

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Internaţional /

Cazul spionului otrăvit a ajuns în faza identificării principalilor suspecţi. Un adevărat ghem de identităţi false, funcţii neasumate, afaceri dubioase este des­făşurat dinspre Londra spre Moscova. Unul dintre cei doi bărbaţi acuzaţi de Londra de otrăvirea fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în luna martie în Anglia este colonel în Serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), al cărui nume real este Anatoli Cepiga, a transmis miercuri site-ul de investigaţii Bellingcat, citat de France Presse.

Autorităţile britanice au afirmat anterior că atacul cu agent neurotoxic de tip Noviciok a fost comis de doi "ofiţeri" GRU, identificaţi ca Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, precizând că numele lor s-ar putea să nu fie cele reale. Suspectul care a utilizat falsa identitate de Ruslan Boşirov este de fapt colonelul Anatoli Cepiga, un ofiţer GRU decorat cu înalte distincţii ale statului rus, afirmă Bellingcat, un site cu sediul în Marea Britanie şi specializat în colectarea şi analiza de informaţii disponibile în spaţiul public, inclusiv din mediul online. Bellingcat publică o fotografie din paşaportul lui Anatoli Cepiga datând din 2003, care seamănă cu Ruslan Boşirov din fotografia difuzată de Londra.

Potrivit Bellingcat, Cepiga s-a născut în 1978 în satul Nikolaevka, o localitate din extremitatea estică a Rusiei, în apropiere de frontiera cu China (regiunea Amur). După ce a absolvit o academie militară pres­tigioasă din regiune, el a servit apoi în forţele speciale ale GRY (speţnaz), potrivit sursei citate. Conform site-ului de internet al filialei regionale a organizaţiei paramilitare DOSAAF, Cepiga a fost în trei misiuni în Cecenia în timpul în care a servit în "speţnaz" şi a fost decorat cu prestigiosul ordin "Erou al Rusiei" în 2014. Nu există, totuşi, o urmă oficială cu privire la această decoraţie, acordată în mod tradiţional de către preşedintele rus, ceea ce sugerează că ar putea fi vorba de o recompensă în urma unei misiuni secrete. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 12 septembrie că ştie cine sunt cei doi bărbaţi acuzaţi de Londra, asigurând că aceştia sunt "civili" şi nu există nimic "criminal" în legătură cu ei.

Cei doi au fost ulterior intervievaţi de televiziunea publică rusă RT (Russia Today), afirmând că au mers la Salisbury, oraşul unde trăieşte dublul agent rus Serghei Skripal, în calitate de turişti pentru a vedea catedrala medievală de aici. Ei au dezminţit că ar fi agenţi GRU, susţinând că sunt oameni de afaceri care au o firmă ce comercializează suplimente alimentare pentru o viaţă sănătoasă. Jurnaliştii de la Bellingcat au fost ajutaţi în ancheta lor de către colegii lor ruşi de la site-ul The Insider.

Serghei Skripal şi fiica sa Yulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă în apropierea unui centru comercial din oraşul englez Salisbury pe 4 martie 2018. Nu mai puţin de 21 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost expuse la substanţa chimică folosită pentru otrăvirea fostului agent dublu rus, dar şi a fiicei sale, în Marea Britanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie