Afaceri de milioane de euro la marginea Bucureştiului

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 19 iulie 2004

Terenurile agricole din apropierea Capitalei s-au scumpit, în medie, cu 50% de la începutul anului şi pînă în prezent

După ce sînt trecute în intravilan, acestea se revînd cu dublul sau triplul sumei iniţiale

Unele agenţii imobiliare susţin că preţurile actuale sînt artificiale şi reprezintă, în viitor, o investiţie uşor nesigură

O tendinţă similară o au şi preţurile terenurilor intravilane din apropierea Bucureştiului

Un metru pătrat de teren agricol în Chiajna costa, anul trecut, circa cinci euro. Agenţiile imobiliare ne-au confirmat că s-au făcut multe tranzacţii, în zonă, cu parcele de 100 de hectare. Norocoşii care şi-au cumpărat acolo 100 hectare de teren în 2003, în urma unei investiţii de circa 5 milioane de euro, îl pot revinde acum cu 7,5 milioane de euro, întrucît metrul pătrat de teren agricol în zonă s-a scumpit cu 50%. Dacă au fost inspiraţi să-şi treacă parcelele în intravilanul localităţilor, vînzarea a 100 hectare de teren intravilan în momentul de faţă le-ar aduce dublul preţului iniţial de achiziţie, adică în jur de 10 milioane de euro.

După explozia preţurilor de anul trecut la apartamentele din Capitală, se pare că, în acest an, a venit rîndul celor ale terenurilor agricole din comunele învecinate cu Bucureştiul să aibă o tendinţă asemănătoare. Numărul tranzacţiilor cu loturi mari de terenuri agricole, cu suprafeţe cuprinse între 50 şi 100 hectare, a crescut semnificativ de la începutul anului şi pînă în prezent, susţin conducerile agenţiilor imobiliare bucureştene. Ei spun că, în toate localităţile din jurul Capitalei, terenurile s-au scumpit, în medie, cu 30-50% de la începutul anului şi pînă în prezent. Majoritatea terenurilor agricole sînt introduse în circuitul intravilan, parcelate şi revîndute cu preţuri de două sau chiar trei ori mai mari decît cele de achiziţie, afirmă reprezentanţii agenţiilor imobiliare.

Codruţ Cioncu, directorul general al "Rasig Group", ne-a declarat că, din tranzacţiile efectuate în prima jumătate a anului, reiese că terenurile agricole din jurul Bucureştiului s-au scumpit, în medie, cu 20-30%. Sînt şi zone unde preţurile practic s-au dublat. Domnia sa ne-a precizat că tranzacţiile se fac cu parcele foarte mari şi că, pînă la sfîrşitul anului, preţurile vor mai creşte cu aproximativ 30%. Domnul Cioncu ne-a explicat: "Evoluţia preţurilor terenurilor agricole este, într-adevăr, spectaculoasă şi aminteşte de majorarea substanţială a apartamentelor în 2003. Din momentul în care aceste terenuri intră în intravilan şi sînt parcelate, proprietarii le revînd cu preţuri de două sau trei ori mai mari".

Directorul "Rasig Group" ne-a spus că şi terenurile intravilane aflate la 20-30 km distanţă de Capitală s-au scumpit în primele şase luni ale anului în curs. "De exemplu, la Corbeanca, de la 11 euro/metru pătrat a crescut la 28 de euro, iar la Cernica de la 10 euro a ajuns la circa 25 de euro/metru pătrat", a adăugat domnul Cioncu. Domnia sa ne-a declarat că la fel de căutate sînt şi terenurile intravilane din Ciorogîrla şi Bolintin.

Confirmînd tendinţele sus-menţionate, Doinel Locic, directorul general al agenţiei imobiliare "Locic", susţine că aceste creşteri sînt artificiale şi că nu vor mai urma alte scumpiri pînă la sfîrşitul anului. Domnia sa ne-a explicat: "Creşterea nu are fundament. Investiţia este uşor riscantă pentru că, dacă scoţi terenul agricol şi-l treci în intravilan, lipsa utilităţilor nu face tocmai uşoară revînzarea lui cu profit maxim". În Chiajna, Odei, Ştefăneşti şi zone din preajma viitoarelor autostrăzi, preţurile terenurilor s-au dublat. În restul zonelor, creşterea a fost de 30-50% în prima jumătate a lui 2004, a adăugat domnul Locic.

Adrian Sandu, vicepreşedintele "Alfa Imobiliare", ne-a precizat că terenurile intravilane din jurul Capitalei s-au scumpit cu 15-20% de la începutul anului şi pînă în prezent şi cu 30-50% faţă de perioada similară a anului trecut. În opinia domniei sale, zonele preferate de investitori sînt cele din apropierea viitoarelor autostrăzi şi a drumului de centură. "Creşterea cea mai mare au înregistrat-o terenurile din zonele Odei şi Chiajna, unde preţurile terenurilor s-au dublat", a încheiat Adrian Sandu.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro