Afacerile mici şi mijlocii sub presiunea costurilor mari

G.D.
Companii / 27 iulie 2022

Cristina Chiriac

Cristina Chiriac

Inflaţia şi majorarea dobânzilor tensionează afacerile mici şi mijlocii, care nu şi-au revenit din şocul pandemiei de COVID-19 şi fac faţă cu greu scumpirii energiei şi presiunilor de creştere a costurilor şi a poverii fiscale, consideră CONAF, conform unui comunicat remis redacţiei. Evoluţia dobânzilor din piaţa bancară descrisă de indicele ROBOR la trei luni confirmă îngrijorările mediului de afaceri. La zi, ROBOR a urcat la 7,51%, un salt de 16% faţă de începutul lunii iunie.

Potrivit sursei citate, progamele de ajutor de stat prin care se acordă garanţii şi granturi care vor acoperi o parte din costurile de finanţare a creditelor contractate sunt binevenite, însă o mică parte din afacerile mici şi mijlocii au acces la ele, restul rezistă cu dificultate în peisajul din ce în ce mai arid al creditelor cu dobânzi în creştere.

"Majorarea dobânzilor transmite o dublă provocare către antreprenori: pe de o parte, afacerea lor este afectată de creşterea costurilor cu rambursarea creditelor, pe de altă parte, potenţialii clienţi şi parteneri sunt afectaţi de costurile provocate de scumpirea banilor. Cu alte cuvinte, serviciul datoriei este mai complicat, refinanţarea va fi mai dificilă, furnizorii devin mai nervoşi, iar cererea de produse şi servicii scade. Presiunile de creştere a salariilor limitează şi ele abilitatea firmelor mici de a rezista într-o piaţă deja tensionată. În plus, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, antreprenorii nu-şi mai pot extinde afacerile, deci reduce investiţiile", avertizează Cristina Chiriac, preşedinta CONAF.

În esenţă, antreprenorii sunt puşi în faţa unor provocări privind atât supravieţuirea în condiţiile crizelor suprapuse, cât şi alterarea capacităţii lor de a face investiţiile necesare pentru dezvoltare sau, şi mai important, pentru tranziţia către economia verde şi digitală.

Creşterea dobânzilor este o nouă presiune care apare într-un moment în care majoritatea afacerilor mici şi mijlocii sunt fragile deoarece nu şi-au revenit în urma pandemiei. Micii antreprenori simt şi un impact imediat al inflaţiei, deoarece cresc brutal costurile derulării afacerii. Afacerile mici se confruntă cu provocări multiple şi în acest context complicat, CONAF consideră că digitalizarea este un pas esenţial pentru supravieţuirea într-o piaţă tensionată de crize şi incertitudini. Digitalizarea este un instrument care poate îmbunătăţi performanţa afacerii, asigură o productivitate sporită şi o gestionare mai eficientă a volumului de date, subliniază sursa citată.

În viziunea CONAF, tranziţia spre un antreprenoriat digitalizat este unica soluţie pentru o creştere de business sustenabilă.

În acest context, prelungirea până la finalul anului a Programului IMM Invest Plus asigură o gură de oxigen pentru afacerile mici şi mijlocii. Însă, acest program a fost accesat de aproximativ 10% din IMM-urile din România, cea mai mare parte fiind expuse riscului de creştere a poverii creditării sau a îngustării şanselor de a obţine un împrumut. Programul a salvat afaceri şi locuri de muncă şi îi datorăm, probabil, o parte însemnată din rezilienţa economiei româneşti. Antreprenorii aşteaptă însă şi lansarea programului prin care sunt alocate fonduri europene din PNNR în valoare de 315 milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor, o promisiune din timpul pandemiei, încă neonorată.

Autorităţile statului trebuie să analizeze şi ele atent măsurile pe care le pot lua pentru a evita o recesiune severă. Afacerile mici şi mijlocii sunt un pilon al economiei româneşti şi un actor esenţial în piaţa muncii, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb