AFEER:Facem eforturi pentru ca majorările de preţuri de pe piaţa angro să se resimtă cât mai puţin la consumatorii finali

G.B
Macroeconomie / 04 august

Facem eforturi pentru ca majorările de preţuri de pe piaţa angro să se resimtă cât mai puţin la consumatorii finali

Furnizorii de energie electrică dau asigurări că depun eforturi susţinute pentru ca majorările substanţiale de preţuri de pe piaţa angro să se resimtă în cea mai mică măsură posibilă la consumatorii finali, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Facem un apel pentru o informare corectă a consumatorilor finali, pentru prezentarea corectă, echilibrată şi nepartizană a realităţii din piaţa de energie electrică, a cauzelor şi factorilor care au determinat creşterile majore de preţuri", subliniază sursa citată.

"Traversăm o perioadă dificilă, cu turbulenţe, impredictibilitate şi multe schimbări, care creează o stare de disconfort în rândul operatorilor şi consumatorilor. Am intrat într-o spirală de creştere generală de preţuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori. Situaţia actuală pe piaţă energiei este mai complicată: preţurile combustibilor - cărbune, gaze naturale, petrol - s-au majorat pe toate pieţele, europene şi internaţionale. În plus, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, preţul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de aşteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preţ de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendinţă de creştere. În aceste zile, vedem că se înregistrează maxime istorice la preţul energiei tranzacţionate pe piaţa spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) şi recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei şi deconectării unui reactor de la Cernavodă. În contextul dat, este absolut necesar să se prezinte corect situaţia în spaţiul public, nu în mod nejustificat furnizorii fiind principalii vinovaţi pentru creşterile de preţuri. Adevărul este că, în contextul exploziei preţurilor de tranzacţionare pe piata angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, aşa cum este şi firesc, în sprijinul clienţilor cu soluţii pentru a menţine un echilibru în facturi şi în relaţia cu aceştia", declară Ion Lungu, Director Executiv AFEER.

"Preţurile de furnizare sunt puternic influenţate de preţul energiei tranzacţionate pe pieţele la termen administrate de OPCOM, cu livrare în anul urmator, care a crescut cu peste 50%. De asemenea, pe Piaţa pentru Ziua Următoare, preţurile energiei tranzacţionate sunt cu 150% mai mari, fata de aceeaşi perioadă în 2020", spune Cristian Culea, membru în Comitetul Director AFEER.

AFEER prezintă o situaţie a creşterilor lunare de preţuri pe Piaţa pentru Ziua Următoare:

- pentru luna aprilie se remarcă o creştere a preţului cu 150% în 2021 comparativ cu 2020, la 309 lei/MWh de la 123 lei/MWh

- pentru luna mai, creşterea preţului energiei cu 140%, la 289.31 lei/MWh în mai 2021 comparativ cu 120.4 lei/MWh în mai 2020

- în iunie, preţul energiei a crescut cu 160%, la 382lei/MWh faţă de 146.7lei lei/MWh

- luna iulie, creştere cu 150% a preţului energiei: 447.29 lei/MWh comparativ cu 179.41 lei/MWh.

"În ceea ce priveşte preţurile din piata de echilibrare care detremină costul dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, schimbările legislative de la începutul anului (introducerea decontării la interval de 15 minute, preţ unic de dezechilibru) au condus la impredictibilitate şi creşteri de costuri (s-a ajuns la un varf de 2500 lei/MWh!) pentru furnizori", precizează Cristian Culea.

"Pe de altă parte, la nivelul pieţei din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, preponderente fiind ofertele pe termen scurt (lună, săptămână) ceea ce induce o impredictibilitate în formarea preţului oferit consumatorului final.

Aceste perturbaţii în piaţă au ca principală cauză o ofertă sub nivelul cererii, determinată de lipsa capacitatilor de producere, în ultimii ani investiţiile in capacităţi noi fiind aproape inexistente. În această situaţie, pentru a putea asigura alimentarea cu energie a consumatorilor, furnizorii au fost nevoiţi să cumpere energie elctrică din import, la preţuri mai mici decât cele din piaţa locală.

Este simplu să arunci vina pe furnizori pentru creşterea de preţuri, dar nu este corect faţă de aceşti operatori şi faţă de clienţii acestora. Afectaţi de criza sanitară şi economică, furnizorii de energie şi-au asumat toate riscurile, mulţi dintre ei fiind într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, situaţie generată atât de creşterea preţurilor din piaţă cât şi de obligativitatea de a livra energie consumatorilor care nu şi-au achitat facturile pe perioada stării de alertă, fapt care afectează întregul portofoliu de clienţi.

În acest context apreciem demersul Ministerului Energiei, care a răspuns solicitărilor venite din partea noastră, şi propune spre aprobare Guvernului un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care are drept scop abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative care permit - în condiţii contractuale reglementate - deconectarea clienţilor finali rău-platnici. Actul normativ a fost în consultare publică, aşteptăm să fie şi aprobat de Guvern!", se arată în comunicat.

În continuare, AFEER sfătuieşte consumatorii casnici de energie electrică şi gaze naturale să aleagă cea mai bună ofertă, cea care li se potriveşte cel mai bine nevoilor lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

24 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2167
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7803
Gram de aur (XAU)Gram de aur237.8628

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Topul firmelor din Bucuresti 2021
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro