AFF: Zece mii de fermieri din România, în pericol să nu-şi poată încasa despăgubirile de secetă

G.D.
Miscellanea / 18 noiembrie 2022

Zece mii de fermieri din România, în pericol să nu-şi poată încasa despăgubirile de secetă

Asociaţia Forţa Fermierilor protestează public împotriva modului scandalos în care unii funcţionari din Direcţiile Agricole Judeţene şi-au desfăşurat activitatea în cadrul comisiilor locale de constatare a suprafeţelor calamitate, conform unui comunicat remis redacţiei. Din cauză că, pe multe procese-verbale de constatare nu a fost trecut procentul de culturi agricole calamitate, fermierii respectivi sunt, la acest moment, excluşi de la plata despăgubirilor pentru culturile de toamnă, conform ordonanţei de urgenţă adoptate ieri, joi - 17 noiembrie, de Guvernul României şi publicată aseară în Monitorul Oficial.

Potrivit sursei citate, numeroşi membri ai Asociaţiei Forţa Fermierilor, din judeţele Brăila, Iaşi, Vaslui şi Constanţa, dar şi din alte zone, au semnalat că sunt în această situaţie. Din estimările AFF, la nivel naţional este vorba de o suprafaţă de peste 100.000 de hectare şi circa 10.000 de fermieri afectaţi, în cazul cărora, funcţionarii Direcţiilor Agricole Judeţene respective nu au trecut în procesele-verbale de constatare procentul de afectare al culturilor. Doar procesele-verbale care au procentul menţionat înscris sunt în prezent luate în calcul la plata despăgubirilor prin ordonanţa de urgenţă recent adoptată. Prin urmare, fermierii care sunt în situaţia descrisă de mai sus, deşi au tot dreptul să beneficieze de despăgubiri pentru culturile de toamnă (grâu, orz, triticale, rapiţă), sunt excluşi în acest moment de la plata ajutorului de stat cuvenit.

În aceste condiţii, ţinând cont de situaţia extrem gravă creată la nivel naţional şi de punerea în pericol a activităţii unui număr important de fermieri români, Asociaţia Forţa Fermierilor solicită conducerii Ministerului Agriculturii să implementeze şi să comunice, în regim de urgenţă, următoarele decizii:

1. Identificarea exactă a tuturor cazurilor, la nivel naţional, de fermieri care au fost excluşi de la plata despăgubirilor de secetă pentru că nu au trecut procentul de afectare al culturilor în procesul-verbal de constatare a calamităţii.

2. Identificarea tuturor funcţionarilor Direcţiilor Agricole Judeţene care se fac vinovaţi de această bătaie de joc la adresa fermierilor şi sancţionarea lor exemplară.

3. Identificarea unei soluţii, la nivel ministerial şi guvernamental, pentru ca aceşti fermieri, excluşi pentru moment de la plata despăgubirilor deşi au tot dreptul, să beneficieze de ajutorul de stat pentru culturile de toamnă calamitate, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pt.lucerna se va da ceva? Eu am 1,25 ha și jumătate de porumb.... cum să procedez sa depun si eu? Sunt fermier activ la Apia...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro