AFP: Blinken reafirmă că SUA se opun oricărei reocupări a Fâşiei Gaza după război

A.F.
Internaţional / 24 februarie

AFP: Blinken reafirmă că SUA se opun oricărei reocupări a Fâşiei Gaza după război

Secretarul de stat american Antony Blinken a reafirmat vineri opoziţia SUA faţă de orice "reocupare" a Fâşiei Gaza după încheierea războiului, ca răspuns la anunţul premierului israelian Benjamin Netanyahu privind un plan "post-război" cu Hamas pentru a menţine "controlul securităţii" de către Israel în Cisiordania ocupată şi Gaza, potrivit AFP.

"Nu am văzut planul, aşa că mă abţin de la o judecată", a declarat Blinken la o conferinţă de presă la Buenos Aires, în timpul unei vizite scurte în Argentina.

Dar "există principii de bază pe care le-am stabilit cu luni în urmă şi pe care le considerăm foarte importante" pentru viitorul Fâşiei Gaza, a spus secretarul de stat.

Gaza "nu trebuie să fie o platformă pentru terorism", "nu trebuie să existe nicio reocupare israeliană a Fâşiei Gaza", iar "teritoriul Gazei nu trebuie redus", a adăugat Blinken.

Benjamin Netanyahu a prezentat joi seara cabinetului de securitate al guvernului său primul plan pentru perioada "post-război" cu Hamas, care prevede menţinerea "controlului de securitate" de către Israel în Cisiordania ocupată şi Gaza, o posibilitate respinsă imediat de Autoritatea Palestiniană.

Documentul, consultat vineri de AFP, aminteşte obiectivele armatei în Gaza: dezmembrarea Hamas şi a Jihadului Islamic şi eliberarea tuturor ostaticilor încă ţinuţi închişi.

Armata israeliană "va exercita controlul de securitate asupra întregii zone de la vest de Iordania, inclusiv asupra Fâşiei Gaza", "pentru a preveni întărirea elementelor teroriste de acolo" şi pentru a limita "ameninţările împotriva Israelului", se arată în document. Israelul îşi va păstra "libertatea de acţiune operaţională în întreaga Fâşie Gaza, fără limită de timp", continuă documentul.

Un purtător de cuvânt al lui Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a declarat că planul lui Netanyahu vizează "perpetuarea ocupaţiei israeliene asupra teritoriilor palestiniene şi prevenirea creării unui stat palestinian".

Blinken a declarat vineri că "multe ţări din regiune lucrează împreună la un plan post-război pentru Gaza" şi că a discutat recent acest lucru cu "partenerii arabi" în marja unei reuniuni G20 de la Rio şi a Conferinţei de Securitate de la Munchen.

Întrebat despre atacul de joi din apropierea unei aşezări evreieşti din Cisiordania, unde trei palestinieni au tras asupra unor maşini, omorând o persoană şi rănind opt, înainte de a fi împuşcaţi mortal, Blinken a reafirmat sprijinul Washingtonului pentru dreptul Israelului "la securitate, autoapărare şi lupta împotriva terorismului".

Dar el a reafirmat, de asemenea, "poziţia de lungă durată a administraţiilor americane, republicane şi democrate: noile colonii sunt contraproductive pentru obţinerea unei păci durabile" şi, de asemenea, "incompatibile cu dreptul internaţional".

"Administraţia noastră menţine o opoziţie fermă faţă de extinderea coloniilor. Din punctul nostru de vedere, acest lucru nu face decât să slăbească - nu să întărească - securitatea Israelului", a insistat el.

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6664
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1094
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8274
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb