AFP: Emmanuel Macron cere eficacitate, ordine şi civism

A.F.
Internaţional / 17 ianuarie

AFP: Emmanuel Macron cere eficacitate, ordine şi civism

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut marţi "eficacitate" şi "acţiune" de la noul său guvern şi a promis "o reînarmare civică" şi "ordine" în Franţa, anunţând diverse măsuri, de la unele antidrog până la experimentarea uniformei în şcoli, informează AFP.

În declaraţii de introducere la o conferinţă de presă convocată la Palatul Elysee în faţa a sute de jurnalişti, şeful statului francez a insistat asupra dorinţei sale pentru o "Franţă puternică" şi mai ales pentru civism şi educaţie. El a anunţat că ţinuta unică pentru elevi - dezbatere recurentă în Franţa - va fi experimentată începând din acest an în circa o sută de instituţii şcolare voluntare şi generalizată în 2026 dacă rezultatele sunt concludente.

De asemenea, Macron şi-a exprimat dorinţa de a restabili ceremoniile pentru înmânarea diplomelor "începând din acest an" în colegii (ciclu de patru ani, începând de la 11-12 ani), "un rit republican de unitate, mândrie şi recunoaştere".

"Franţa va fi mai puternică şi noi suntem mai uniţi dacă reuşim să împărtăşim valori, o cultură comună, simţul respectului", a declarat preşedintele francez.

Intrând în detaliul vieţii cotidiene a francezilor, el s-a pronunţat pentru o reglementare a utilizării ecranelor în cazul copiilor mici, "atât acasă, cât şi în clasă".

Emmanuel Macron a promis de asemenea "ordine", "controlând mai bine frontierele noastre, luptând împotriva atitudinii nepoliticoase datorită unei dublări a prezenţei poliţiste pe străzile noastre, luptând împotriva drogurilor, luptând împotriva islamului radical".

Preşedintele Macron a mai anunţat că doreşte "zece operaţiuni pe săptămână" în Franţa împotriva traficului de droguri, "în toate categoriile de oraşe".

Pe plan economic, preşedintele francez i-a cerut guvernului măsuri ce ar permite "câştiguri mai bune realizate prin muncă" şi şi-a exprimat dorinţa ca funcţionarii să fie remuneraţi mai mult "în funcţie de merite".

Emmanuel Macron a mai spus că doreşte regularizarea medicilor străini.

Preşedintele francez a făcut de asemenea anunţuri ce vizează relansarea natalităţii, prin introducerea unui "concediu la naştere" de şase luni pentru a înlocui concediul parental, precum şi lansarea unui "mare plan" pentru a combate "flagelul" infertilităţii.

Conferinţa de presă, programată să dureze circa două ore, a continuat după sesiunea de întrebări-răspunsuri.

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9714
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6645
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1091
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8281
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.6861

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb