AFP: Palestinienii speră un vot în Consiliul de Securitate pe 18 aprilie

R.S.
Internaţional / 4 aprilie

AFP: Palestinienii speră un vot în Consiliul de Securitate pe 18 aprilie

Palestinienii speră la un vot al Consiliului de Securitate pe 18 aprilie cu privire la cererea lor de aderare cu drepturi depline la ONU, a afirmat ieri ambasadorul lor la ONU, Riyad Mansour, chiar dacă succesul este puţin probabil, notează AFP.

Într-o scrisoare trimisă marţi secretarului general al ONU şi Consiliului de Securitate, palestinienii au relansat o cerere datând din 2011 de a deveni membru cu drepturi depline al ONU. "Ne exprimăm speranţa că reuniunea Consiliului de Securitate la nivel ministerial din 18 aprilie va acţiona pe această bază", a declarat Riyad Mansour ieri, referindu-se la o reuniune prevăzută la acea dată privind situaţia din Fâşia Gaza, potrivit AFP.

"Dorim admiterea. Este dreptul nostru natural şi legal", a adăugat el, considerând că, având în vedere numărul de ţări care îi susţin, această aderare ar urma să fie "uşoară". "Toată lumea vorbeşte despre soluţia cu două state, deci care este logica în a ne împiedica să fim stat membru?", a subliniat diplomatul, ca răspuns la posibilitatea unui veto american, scrie sursa citată.

Pentru ca cererea lor să aibă succes, ar fi nevoie mai întâi de o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate (cel puţin 9 voturi pentru, fără veto al unui membru permanent), apoi de o majoritate de două treimi de voturi în Adunarea Generală, informează AFP.

Dar observatorii se îndoiesc că iniţativa va trece de faza Consiliului. Statele Unite au insistat miercuri asupra faptului că ONU nu este locul pentru recunoaşterea unui stat palestinian, favorizând negocierile directe între Israel şi palestinieni. "Sperăm că nu vor persevera, dar asta depinde de ei", a comentat Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA la ONU, mai transmite sursa precizată.

În septembrie 2011, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a lansat procedura prin care se solicita "aderarea statului Palestina la ONU" care nu a fost niciodată finalizată. Palestinienii au obţinut în cele din urmă statutul de observator în noiembrie 2012, dar încă aspiră să devină un adevărat stat membru. Ei au relansat acest demers din cauza ofensivei israeliene din Fâşia Gaza după atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie, relatează AFP.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb