AGENŢIA SPAŢIALĂ ROMÂNĂ: Ţara noastră va participa la Misiunea Hera

F.D.
Miscellanea / 27 septembrie

Ţara noastră va participa la Misiunea Hera

România va participa la Misiunea Hera care are scopul de a observa ce s-a întâmplat în urma impactului dintre componenta NASA DART a misiunii internaţionale AIDA şi asteroidul din sistemul binar Didymos, a anunţat, astăzi, Agenţia Spaţială Română, conform Agerpres.

Astăzi la ora 2:14, ora României, componenta NASA DART a misiunii internaţionale AIDA s-a ciocnit intenţionat de cel mai mic asteroid din sistemul binar Didymos. ESA va trimite ulterior misiunea HERA spre cei doi asteroizi, pentru a observa în detaliu ce s-a întâmplat în urma impactului. La Misiunea Hera participă şi România.

65803 Didymos este format din asteroidul principal şi satelitul acestuia, Dimorphos. 65803 Didymos este ţinta misiunii internaţionale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART care s-a ciocnit de asteroid şi cea europeană HERA care va observa asteroidul în detaliu. Misiunea Hera va măsura masa asteroidului, compoziţia acestuia, va analiza craterul provocat de coliziune şi va ajuta la o mai bună înţelegere a asteroizilor.

"În cadrul testului de azi, o sondă spaţială de 570 de kilograme a ajuns în mod autonom până la un asteroid ţintă, lovindu-se de aceasta în mod intenţionat cu o viteză de aproximativ 22.530 km/s, pentru a-i încetini foarte puţin viteza orbitală. Cercetătorii se aşteaptă ca impactul să scurteze orbita lui Dimorphos cu aproximativ 1%, adică aproximativ 10 minute", se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Spaţiale Române.

Misiunea europeană HERA, ce va fi lansată în 2024, îşi va începe călătoria spre Dimorphos pentru a realiza un studiu detaliat în urma impactului. Urmează să fie strânse date foarte importante precum dimensiunea craterului, masa lui Dimorphos, compoziţia şi structura sa internă. Aceste noi informaţii vor transforma experimentul DART într-o tehnică foarte bine înţeleasă, repetabilă, ce ar putea fi aplicată la un moment dat într-o situaţie care nu mai este un test, se precizează în comunicat.

România va furniza câteva elemente esenţiale în succesul componentei europene.

Expertiza românească va ajuta HERA să ajungă la asteroid şi să măsoare foarte precis deviaţia acestuia în urma impactului cu DART.

De asemenea, ţara noastră va sprijini unul din primii doi cubesats deepspace ai ESA să se apropie de asteroid.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro