Agenţii de presă: "ASSMB cere modificarea OUG privind reducerea cheltuielilor bugetare, deoarece are efecte negative"

T.B.
Miscellanea / 6 noiembrie 2023

Agenţii de presă: "ASSMB cere modificarea OUG privind reducerea cheltuielilor bugetare, deoarece are efecte negative"

Conducerea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) şi managerii celor 19 unităţi administrate prin aceasta cer Executivului, premierului Marcel Ciolacu, miniştrilor Sănătăţii şi Finanţelor, Alexandru Rafila şi Marcel Boloş, modificarea OUG nr. 90/2023 privind reducerea cheltuielilor bugetare, deoarece are "impact profund negativ asupra pacienţilor şi spitalelor", informează agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al ASSMB transmis, luni, AGERPRES, memoriul comun semnat de conducerea Administraţiei Spitalelor şi de managerii celor 19 spitale din Capitală solicită efectuarea demersurilor necesare, "în vederea iniţierii şi adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicarea Art. I alin. (1) şi de la Art. II alin. (1), în ceea ce priveşte achiziţiile şi cheltuielile destinate unităţilor sanitare publice", transmite sursa menţionată.

Conform sursei citate, reprezentanţii ASSMB semnalează că, deşi declarativ OUG nr. 90/2023 are drept scop stoparea unor "cheltuieli excesive, necontrolabile, precum şi restrângerea cheltuielilor publice", în realitate aceasta "produce o serie de probleme de ordin practic, cu impact deosebit de negativ" în ceea ce priveşte sistemul de sănătate.

Conform surselor citate, dreptul constituţional la protecţia sănătăţii este posibil să se realizeze doar dacă statul adoptă măsurile necesare pentru asigurarea şi exercitarea sa, în condiţii optime, transmite agerpres. Astfel, prin adoptarea tuturor măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare stabilite prin OUG nr. 90/2023, fără a se face o derogare de la sistemul de sănătate, se aduce "o gravă atingere dreptului constituţional al omului la protecţia sănătăţii şi obligaţiei statului de garantare a sa", conform sursei precizate.

Oana Sivache, director general al ASSMB, a declarat, potrivit sursei indicate: "Măsurile de austeritate impuse prin OUG 90/2023 riscă să submineze fundamentul sistemului sanitar, punând în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor. Reprezintă, practic, un atentat la dreptul fundamental la sănătate, garantat de Constituţie. Sănătatea nu este un lux, ci o necesitate, un drept care nu trebuie sacrificat pe altarul austerităţii. Din grijă pentru oameni, apelăm la responsabilitatea şi umanitatea factorilor de decizie pentru a revizui această ordonanţă, asigurând astfel că toţi cetăţenii pot beneficia de servicii medicale de calitate, accesibile în permanenţă. Este un imperativ moral ca Guvernul să protejeze sănătatea publică şi să nu o pericliteze prin politici fiscale restrictive".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cineva care intelege ce am vrut sa zic in comenturile trecute!

    sa traduc: economia da semne ca nu poate creste inca la o capacitate in care sa coboare datoria ca procent din pib; valul demografic arata ca romania are nevoie de datorie in crestere fata de pib; cand o sa vina si vremea unui val de productivitate noua (ne va anunta piramida populatiei) atunci putem sa vorbim de pib ce va creste peste datorie.. si deci implicit datoria ca procent din pib va scadea pe trend… pana atunci romania are devoie de mai mult bani / credit… 

    nu putem altfel… 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6356
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2368
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9010
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.0661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb