Agroland Business System: Profit net de 4,7 milioane lei în 2023

F.D.
Piaţa de Capital / 23 februarie

Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Business System

Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Business System

Agroland Business System, grup antreprenorial românesc de retail, agricultură şi alimentaţie, care deţine cea mai mare reţea de magazine agricole din România, raportează, la nivel consolidat, venituri din exploatare în valoare de 295,6 milioane de lei pentru 2023, în scădere cu 3% comparativ cu anul anterior. În acelaşi timp, rezultatul operaţional a înregistrat o creştere de 45%, ajungând la 11,2 milioane de lei, iar profitul net s-a ridicat la 4,7 milioane de lei, o apreciere de 42% faţă de 2022, conform unui comunicat de presă al companiei.

"Anul 2023 a reprezentat o nouă provocare pe care companiile active în sectorul agricol şi cele conexe acestuia au trebuit să o gestioneze, caracterizată prin inflaţie şi dobânzi ridicate. La acestea se adaugă şi situaţia specifică a domeniului, afectat de scăderea preţurilor la cereale şi de secetă. Privind partea pozitivă, toţi aceşti factori ne demonstrează utilitatea diversificării activităţii noastre, prin care acoperim întregul ciclu de producţie, de la seminţe la raft. În acest mod, chiar şi în perioadele dificile cum este cea prezentă, reuşim să gestionăm mult mai bine eventualele riscuri, astfel încât, compania în ansamblu să continue să fie profitabilă, cu o marjă de profit în creştere de la an la an - un aspect important pentru noi şi, de asemenea, o dovadă că strategia noastră de a introduce o gamă diversificată de produse este una eficientă", a declarat Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Business System.

Cifra de afaceri a crescut cu 3% în 2023 şi a ajuns la 289,8 milioane de lei. Aceasta este alcătuită, în principal, din vânzările de furaje şi concentrate, care s-au ridicat la 86,9 milioane de lei, o creştere cu 1% faţă de anul anterior, pe fondul unor volume mai ridicate, dar influenţate negativ de diminuarea preţului acestei categorii. Vânzările de inputuri agricole (rezultate generate de Agroland Agribusiness) au scăzut cu 10% comparativ cu 2022, până la 62,5 milioane de lei, ca urmare a provocărilor din sectorul agricol, care au afectat situaţia financiară a fermierilor.

Vânzările de pui de o zi au continuat evoluţia pozitivă, înregistrând un avans de 14% faţă de 2022, până la 53,2 milioane de lei. Vânzările de produse food, care reprezintă vânzarea ouălor de consum, au înregistrat cea mai mare creştere absolută, ajungând la 31,2 milioane de lei, o majorare cu 82% comparativ cu anul anterior, datorită creşterii capacităţii de producţie de la Mihăileşti.

Pe parcursul anului 2023, Agroland Business System a inaugurat două noi investiţii, care îmbunătăţesc semnificativ marjele practicate de companie. Una dintre ele este fabrica de furaje de la Işalniţa, o investiţie de 20 de milioane de lei, prin care sunt produse toate furajele necesare fermelor deţinute de Agroland, dar şi altor ferme, în timp ce o parte este livrată reţelei de retail. În cadrul celor două fabrici de furaje au fost realizate şi alte dezvoltări pentru diversificarea ofertei de produse, la Işalniţa fiind începută producţia hranei pentru iepuri şi miei, nişe pe care compania îşi propune să ajungă lider de piaţă la nivel naţional. De asemenea, la Caransebeş a fost instalată o nouă linie de ambalare, astfel încât această fabrică are capacitatea de a ambala premixuri sub marcă proprie pentru toate tipurile de animale de fermă.

O altă investiţie realizată de Agroland Business System în 2023 a fost operaţionalizarea fabricii de hrană pentru animale de companie, care completează modelul complex de business al companiei. Producţia acestei fabrici, estimată la o capacitate de 300 de tone pe lună, va fi comercializată sub brandurile proprii, A-Pet-It şi Pamax. Începând cu 2024, impactul anual al fabricii asupra veniturilor va fi de aproximativ 12 milioane de lei.

"Stabilizarea preţurilor din sectorul agricol şi precipitaţiile care până acum au fost la un nivel mai ridicat comparativ cu anul precedent creează condiţiile pentru o îmbunătăţire a situaţiei fermierilor, atât a celor care practică hobby farming, cât şi cei care exploatează suprafeţe extinse. De asemenea, există promisiuni din partea guvernului pentru sprijinirea sectorului agricol şi zootehnic. Acestea vor avea un impact atât indirect, prin faptul că fermierii vor putea achiziţiona inputuri furnizate de Agroland Agribusiness, cât şi direct, prin sprijinirea activităţii avicole de la Mihăileşti. În acest mod, având în vedere premisele actuale, 2024 se anunţă un an de stabilizare, cu fluctuaţii mai mici ale preţurilor şi dobânzilor, care vor oferi o predictibilitate mai mare atât pentru companii, cât şi pentru consumatori. De asemenea, investiţiile pe care le-am realizat în ultimii ani pentru completarea modelului nostru de business vor genera venituri şi marje îmbunătăţite", a adăugat Horia Cardoş.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Un rezultat bun, mergem înainte

  In 2024 o sa scoata peste 10 mil

  profit daca nu apare ceva deosebit 

  1. Ar fi foarte foarte bine, daca nu ar fi bun și unu de 8 000 000.

   și eu cred ca AG va face profit cel puțin dublu în 2024, sa așteptăm bvc și ne dam seama

  ii spulbera CHRD. Am auzit ca homeland va fi pusa pe o alta societate, unde vor atrage milioane de euro

  1. Chromosome a lui Mugurel, fostul manager de la Norofert, este foarte ieftina acum, mai construiesc o fabrica de îngrășăminte

  rezultate bune într-un an dificil pentru agricultura

  am atât aciuni AG cât și AAB cu agribusiness, ma aștept la crester mari pe ele începând din acest an  

  o companie care invarte 300 milioane de lei dar face un profit minuscul de 4,7 milioane de lei/an.

  fara venitul in plus fata de 2022 din subventii de exploatare de 1.111.585 lei, profitul net era ca si anul trecut.

  daca scadem si rezultatul net de 1.036.378 facut de AAB atunci ne da cu minus mare profitul net AG fata de 2022. 

  1. vezi ca sunt grele calculele :)) in 2022 aab a facut 2,5 mil profit deci aportul la profitul AG a fost mai mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6687
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1404
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8125
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb