AGROSTAR: Subvenţia pentru lapte trebuie acordată direct crescătorilor de animale, nu procesatorilor

Simona Grigorescu
Miscellanea /

Crescătorii de animale, membri ai Federaţiei Agrostar, nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de a acorda subvenţia procesatorilor de lapte, drept "compensare de preţ prin unităţile de procesare în scopul de a fi stimulate să cumpere mai mult din piaţa internă", potrivit unui comuncat Agrostar remis azi redacţiei.

"O astfel de măsură presupune un control al preţului de achiziţie la procesatori, ceea ce e greu de realizat. Subvenţia trebuie acordată crescătorilor de animale, ei fiind cei care au resimţit cel mai mult efectele scăderii preţului la lapte, încă de anul trecut, pe fondul embargoului impus Rusiei. Dispariţia cotei de lapte, de anul acesta, are de asemenea efecte devastatoare asupra producătorilor de lapte. Şi, ca şi când nu ar fi fost suficient, producătorii de lapte sunt afectaţi şi de seceta. Prin urmare, producătorii de lapte au cel mai mult nevoie de subvenţii. Altfel, vor fi nevoiţi să-şi lichideze efectivele", declară secretarul general al Agrostar Horaţiu Raicu.

Federaţia Agrostar apreciază că decizia de acordare a avansului de 50-70% din subvenţii, începând cu 16 octombrie, este "binevenită", în condiţiile în care pierderile cauzate de seceta agricultorilor sunt considerabile,

În ceea ce priveşte despăgubirile pentru secetă, Agrostar îi informează pe agricultori că se vor acordă 400 lei/ha pentru cultura mare, pentru fermierii neasiguraţi suma fiind la jumătate, adică 200 lei. Pentru păşuni şi pajişti sprijinul va fi în jur de 100 lei/ha.

"Îngrijorător este faptul că, aceste sume se vor acorda probabil în 2016, deoarece nu s-a făcut încă evaluarea privind efectele secetei", declară Horaţiu Raicu.

Federaţia Agrostar, este o federaţie sindicală din domeniul agricol, are în componentă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, cât şi din cel bugetar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro