Abonament gratuit

AIE: Prăbuşirea preţului petrolului pare că a atins nivelul minim

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

AIE: Prăbuşirea preţului petrolului pare că a atins nivelul minim

Agenţia Naţională a Energiei (AIE) are semnale că prăbuşirea preţului petrolului ar fi atins nivelul minim (pragul de jos), deoarece producţia pare să se restrângă, iar perspectivele legate de încetinirea cererii nu merg prea departe, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

În raportul anual privind piaţa petrolului, AIE a vrut să se arate însă foarte prudentă şi a subliniat că nu se poate exclude nici posibilitatea ca prăbuşirea cotaţiei barilului să continue, în contextul incertitudinilor legate de economia globală şi de comportamentul principalelor ţări exportatoare.

"Pentru preţuri, se poate vedea lumina la capătul unui lung şi întunecat tunel, dar nu putem fi siguri în legătură cu momentul în care, în 2017, piaţa petrolului va ajunge la echilibrul atât de dorit", se explică în raportul publicat vineri.

Deocamdată, AIE a menţinut fără modificări previziunile pe care le-a publicat în urmă cu o lună în legătură cu cererea mondială de petrol pentru acest an, de 95,8 milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă cu 1,2 milioane barili pe zi mai mult comparativ cu 2015.

Autorii raportului atribuie deprecierii dolarului o mare parte din recenta recuperare a preţului petrolului, astfel, ceea ce se va întâmpla în următoarele luni va depinde, de asemenea, de cursul de schimb, dependent la rândul său de posibilele modificări ale dobânzilor de referinţă.

Pe partea de ofertă, agenţia menţionează că extracţia de petrol s-a redus cu 180.000 de barili pe zi în februarie, la 96,5 milioane, jumătate din această diminuare provenind din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi cealaltă jumătate de la producătorii ce nu fac parte din cartel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie