AIPC: ASF trebuie să revină asupra radierii emitenţilor care nu au onorat cererile de retragere

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 09 noiembrie 2015

AIPC: ASF trebuie să revină asupra radierii emitenţilor care nu au onorat cererile de retragere

ASF trebuie să reintre în legalitate prin retragerea deciziilor de radiere a unor emitenţi, după ce aceştia nu au achitat sumele cuvenite acţionarilor care au depus cerere de retragere, în contextul desfiinţării pieţei Rasdaq, potrivit Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

Astfel, AIPC solicită ASF reintrarea în legalitate prin retragerea deciziilor de radiere privitoare la următorii emitenţi care nu au derulat toate procedurile prevăzute de legea 151/2014 (legea pentru desfiinţarea pieţei Rasdaq): Electroputere VFU Paşcani (RMAR), Astral SA Bucureşti (ASBU), Simerom SA Sibiu (SIEM), Remat SA Galaţi (REMQ), Steaua Română SA Câmpina (STRO), Metalurgica SA Vlăhiţa (METU), Prefa SA Braşov (PRFY), Zodiac 2000 SA (ZODI), ABO FARM S.A. Sfântu Gheorghe (NUDA), UMUC SA Bucureşti (UMUC), se arată într-un comunicat al AIPC.

"AIPC este decisă să-şi radicalizeze lupta sa pentru apărarea drepturilor investitorilor pe piaţa de capital din România inclusiv prin sesizarea instituţiilor care asigură statul de drept din România şi din Europa. (...) Nu excludem să fie şi alţi emitenţi în aceeaşi situaţie, mai ales că la ora actuală buletinul ASF apare cu o întârziere de două săptămâni. Deocamdată doar deciziile de radiere a acestor emitenţi apar in buletinul ASF şi avem investitori care au depus cereri de retragere neonorate", avertizează asociaţia.

Procedurile nerespectate vizează dreptul acţionarilor de a se retrage din aceşti emitenţi. Prin deciziile de radiere luate, ASF devine complice la încălcarea acestor proceduri prevăzute de lege şi a drepturilor acţionarilor implicaţi, dar încalcă şi direct legea 151/2014 şi Regulamentul ASF 17/2014, în care se prevede că acţiunile tranzacţionate pe Rasdaq vor fi retrase de la tranzacţionare şi radiate din evidenţa ASF la încheierea termenului de achitare către acţionarii retraşi din societate a contravalorii acţiunilor deţinute, respectiv de la finalizarea procedurii de retragere a acţionarilor din societate, notează AIPC.

ASF a luat decizia de radiere cu toate că există cereri de retragere neachitate, iar in unele cazuri nu s-a finalizat nici raportul de evaluare al acţiunilor.

"ASF cunoaşte din sesizările acţionarilor că aceste societăţi nu au achitat sumele care li se cuvin acţionarilor care au depus cerere de retragere şi tocmai de aceea aceste decizii ni se par greu de explicat. Printr-o interpretare abuzivă a articolului 9 aliniatul 1 a legii 151/2014, ASF a ajuns să încalce drepturile acţionarilor prevăzute de legea 151/2014. Sintagma din lege «activitatea pe piaţa Rasdaq» se referă la tranzacţionarea pe această piaţă şi dacă aceasta «încetează», drepturile acţionarilor prevăzute de legea 151/2014 rămân intacte şi este atribuţia ASF să asigure respectarea lor. Este evident pentru orice jurist de bună credinţă că emitenţii în cauză pot fi radiaţi din evidenţele ASF numai după respectarea dreptului de retragere a acţionarilor şi achitarea tuturor sumelor care li se cuvin", se arată în comunicatul AIPC, potrivit Mediafax.

În aceeaşi situaţie de ilegalitate se află şi operatorul de piaţă BVB, care a pus emitenţii în imposibilitatea de a publica pe site-ul său rapoartele curente prevăzute de legea 151/2014 şi Regulamentul ASF 17/2014 în momentul în care a decis trecerea la secţiunea emitenţi nelistaţi a tuturor emitenţilor Rasdaq, arată asociaţia investitorilor.

Legea de desfiinţare a pieţei Rasdaq a intrat în vigoare la finele lunii octombrie a anului trecut şi a prevăzut închiderea pieţei în termen de un an, ultima zi de funcţionare fiind 27 octombrie. Potrivit acesteia, companiile care nu se transferă pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ sunt delistate.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. aipc isi va radicaliza lupta in urmatoarea perioada. Adica ratatul beze si inca doi frustrati imbecili or sa iasa la Revolutie. Iohannis, teme-te ! ASFule, fugi !

  1. Discutam persoane sau idei?Spune AIPC o chestie in contradictie cu realitatile din jurul aplicarii Legii 151?In calitate de actionar la unele dintre societatile unde nu se respecta legea,dar nefiind in AIPC,cred ca investitorii care sunt membri au tot interesul ca asociatia sa fie mult mai vocala pe subiect.Mai ales ca ASF a trecut deja in sfera ilegalitatilor.Sunt foarte mirat ca nu sunt anchetati pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

   pentru ca nu ne unim si ii lasam sa ne calce in picioare.

   Pentru ca suntem putin si ca permitem unora de-si "drapeaza nula" (Eminescu dixit) de gen "Mi-e frica" o simpla jigodie umana sinecurista sa se exprime aici si nu la vorbitorul puscariei dupa gratii.

  Mai ma si eu trei societati care nu au intocmit nici macar raportul de evaluare: Basti Ploiesti, Unio Satu Mare si Vastex Vaslui.

  La Moldovulcan Galati, Stimet Sighisoara si Avicola Buzau desi a expirat termenul de 30 de zile lucratoare de la intocmirea raportului de evaluare contravaloarea actiunilor nu s-a platit. 

  Sit totusi s-au radiat din evindetele ASF.

  De ce? 

  1. de Roman Brasov si Hercules Baile Herculane.

   Da, stai linistit o sa primesti bani daca vrea muschiul majoritarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9467
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8655
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.9416

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro