AISIF către ASF: Bogdan Drăgoi, sancţionat de CNCD pentru xenofobie, nu are ce căuta la conducerea SIF Banat Crişana

S.B.
Piaţa de Capital / 7 aprilie 2022

AISIF către ASF: Bogdan Drăgoi, sancţionat de CNCD pentru xenofobie, nu are ce căuta la conducerea SIF Banat Crişana

Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) solicită, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui ASF, Nicu Marcu, explicaţii cu privire la prezenţa lui Bogdan Drăgoi la conducerea SIF 1, după ce acesta a fost sancţionat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru ură şi discriminare la adresa lui Ben Madadi, cetăţean român de origine iraniană, investitor la SIF-uri şi membru AISIF.

"Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) a cărei misiune este protejarea drepturilor şi intereselor acţionarilor la SIF-uri vă aduce la cunoştinţă că domnul Bogdan-Alexandru Drăgoi, preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1) a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru ură şi discriminare la adresa domnului Behboud Madadi, cetăţean român de origine iraniană, investitor la SIF-uri şi membru AISIF. Evenimentul care face obiectul hotărârii CNCD nr. 161/09.03.2022 (ataşată acestei scrisori) a avut loc în timpul şedinţei AGEA a SIF1 din 25 noiembrie 2021.

Sesizarea la CNCD împotriva domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi a fost iniţiată de AISIF. Am considerat că ura, discriminarea şi xenofobia la adresa investitorului Behboud Madadi nu este un episod izolat, ci se răsfrânge asupra tuturor membrilor asociaţiei noastre (investitori la SIF-uri), constituind totodată un precedent deosebit de periculos şi de îngrijorător pentru întreaga piaţă de capital românească. În consecinţă, Bogdan-Alexandru Drăgoi a fost sancţionat cu 10.000 lei pentru "discurs de ură, care încalcă demnitatea umană a cetăţenilor care aparţin unei minorităţi, potrivit articolului 15 din OG 137/2000".

Hotărârea CNCD vine să confirme, fară drept de tăgadă, comportamentul incalificabil al domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi faţă de acţionarii societăţii pe care o conduce. Subliniem că acesta nu este în fruntea unei societăţi oarecare. SIF1 are milioane de acţionari şi active nete de peste 3.290.000.000 lei, fiind una dintre cele mai mari societăţi listate la bursa din Bucureşti. În plus, Bogdan-Alexandru Drăgoi a ocupat în trecut portofoliul de ministru al finanţelor şi consilier al preşedintelui României, elemente care fac episodul de xenofobie cu atât mai grav.

V-am scris toate acestea deoarece membrii AISIF aşteaptă o reacţie publică din partea ASF legat de acest caz. Este o reactie necesară şi importantă pentru toţi investitorii la SIF-uri, mai ales că numirea domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi în fruntea SIF1 s-a făcut cu girul ASF. Mai precis la 17.03.2021, potrivit unei decizii publicată pe site-ul ASF, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară "îl autorizează pe domnul Drăgoi Bogdan-Alexandru pentru un nou mandat, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al societăţii S.I.F. Banat - Crişana S.A."

Cel mai probabil, la momentul acestei decizii, ASF a considerat că Bogdan-Alexandru Drăgoi întruneşte toate calităţile prevăzute în "Regulamentului privind evaluarea şi aprobarea membrilor structurii de conducere şi a persoanelor care deţin funcţii-cheie în cadrul entităţilor reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.".

Potrivit acestui document normativ pentru activitatea ASF, "adecvarea, buna reputaţie, onestitatea şi integritatea" reprezintă condiţii necesare şi obligatorii pentru numirea unei persoane într-o poziţie cheie în cadrul unei entităţi reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În contextul recentei decizii a CNCD, AISIF consideră că domnul Bogdan-Alexandru Drăgoi nu mai întruneşte calităţile necesare îndeplinirii unei funcţii de conducere la SIF1.

Acest regulament a stat la baza mai multor decizii ale ASF. În conformitate cu prevederile acestui document, în 2021 ASF i-a retras autorizaţia de administrator al SIF Oltenia lui Adrian Andrici deoarece a nu a făcut dovada că are cunoştinţele necesare îndeplinirii funcţiei. La fel, CNVM (instituţia precursoare ASF) nu i-a dat lui Cătălin Chelu în 2008 avizul să preia preşedinţia SIF Moldova (actualmente Evergent Investments) deoarece nu îndeplinea criteriul bunei reputaţii şi integrităţii.

Prin această scrisoare, AISIF vă solicită un punct de vedere legat de prezenţa domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi la conducerea SIF1. Lipsa reacţiei din partea instituţiei pe care o conduceţi ar constitui un semnal extrem de negativ pentru piaţa de capital românească şi mai ales pentru milioanele de investitori la SIF-uri.

Nu în ultimul rând, AISIF vă solicită, domnule preşedinte Marcu, o întrevedere în care să discutăm modul în care ne putem uni acţiunile pentru a contribui la dezvoltarea şi consolidarea încrederii pe piaţa de capital din România.

În situaţia de faţă, colaborarea dintre AISIF, o organizaţie a societăţii civile şi ASF, institiţia statului responsabilă pentru autorizarea, reglementarea, supravegherea şi controlul entităţilor care activează pe piaţa financiară non-bancară din România nu poate să fie decât benefică." se arată în scrisoarea AISIF.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Foarte buna actiunea,felicitari!

  Cat o sa mai cada hotul asta in picioare?

  Ar fi trebuit sa plece si el cu Udrea. 

  1. Toți au fost tari când au fost tari. Ai răbdare! Le vine rândul, urât de tot. De mână cu Juravle... pentru că au distrus bursa și au furat atâția oameni, trebuie să răspundă!

  ASF este parte din Cooperativa familiei Dragoi. Nicu Marcu, sau niciun alt sef de la ASF, n-o sa indrazneasca niciodata sa nu se supuna conducerii Cooperativei. Nicu Marcu este si super santajabil. Ar fi mazilit imediat de prietenii Dragoilor in parlament, inclusiv de Burdujacu care Bogdan Dragoi facea poze in parlament.

  TARA ESUATA!!! 

  Acest om nu mai are voie sa fie sef

  il doare in briceag, vorbiti si voi vorbe!

  1. Îi doare, chiar rău, dar ASF n-o să facă nimic. Lui Nicu Marcu îi tremură chiloții în fața dragoilor. La un moment dat și ăștia, ca și toți ceilalți infractori, o să plătească. Azi a fost rândul lui Udrea. La ăștia încă nu le-a venit rândul.

  E copil de general, voi chiar credeti ca misca cineva in front. Secu este la putere si acum continua ceea ce stiu cel mai bine sa fure. Au luat 3 si-uri cu banii de la sif-uri este cea mai buna manevra pe care nu indrazneste nimeni sa o ancheteze. Ei fac bani, restul stau si se uita. Nici nu ii pasa ei au pus mana pe sif-uri asta conteaza si pe banii acestora si ii sifoneaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb