Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
PREŢUL SĂNĂTĂŢII

AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL ESTE DEOCAMDATĂ ECONOMICContraofensiva rusească

Bianca Dobrescu
Ziarul BURSA #Internaţional /

Contraofensiva rusească

Sancţiunile impuse Rusiei de către UE şi SUA se întorc împotriva celor două mari puteri, ruşii anunţând deja represalii care privesc atât ţările din Uniunea Europeană, cât şi pe cele din Statele Unite.

Federaţia Rusă interzice sau limitează timp de un an importurile unor produse agroalimentare din UE şi SUA, după cum a anunţat preşedintele Vladimir Putin, citat de AFP şi preluat de Mediafax: "În scopul protejării intereselor naţionale ale Federaţiei Ruse (...), am ordonat interzicerea sau limitarea timp de un an a importurilor anumitor tipuri de produse agricole, de materii prime şi de produse alimentare provenind din ţările care au dispus sancţiuni economice contra Rusiei".

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a spus că această măsură înseamnă o pierdere importantă pentru piaţa autohtonă, în condiţiile în care abia reuşiserăm să consolidăm relaţiile comerciale pe care le aveam cu Federaţia Rusă.

Recent, domnia sa ne-a precizat că piaţa Rusiei este foarte importantă pentru ţara noastră, exporturile României către piaţa rusă ajungând, de la 40 de milioane de dolari, în anii "90, la câteva miliarde de euro, în prezent.

Domnia sa consideră: "Firmele exportatoare au reuşit cu foarte mare greutate să intre pe piaţa rusă, după căderile catastrofale de după "90. Orice contract pierdut cu Rusia înseamnă pierderi de locuri de muncă, de volum la export şi de parteneri".

Mihai Ionescu subliniază, însă, că "Rusia nu va putea rezista fără hrană".

Premierul Victor Ponta a spus, în urmă cu circa două săptămâni, că "România îşi poate permite, şi din punct de vedere economic, şi social, o accentuare a regimului sancţiunilor (n.r. din partea Rusiei)".

Premierul este de părere că România "nu se prăbuşeşte" dacă încheie relaţiile comerciale cu Rusia, care se se ridică la "doar" 5 miliarde euro.

Făcând referire în mod direct la România, autorităţile sanitar-veterinare din Rusia au anunţat că interzic importul de bovine şi carne de vită de la noi, ca urmare a identificării, în Marea Britanie, a unui caz de infestare cu "boala vacii nebune".

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară din România (ANSVSA) au declarat că acest caz de formă atipică de ESB este unul izolat şi că, în România, nu a fost înregistrat niciun caz de formă clasică sau atipică de "boala vacii nebune", din 1995 şi până în prezent.

Totodată, ANSVSA susţine că autorităţile ruse "interzic ceva ce nu există": "România nu are relaţii comerciale de acest gen cu Federaţia Rusă. România nu exportă bovine, carne de bovine şi produse din carne de bovine în Federaţia Rusă".

Potrivit reprezentanţilor din domeniu, ţara noastră nu exportă către piaţa rusă nici carne de pui şi nici de porc.

Mihai Ionescu ne-a precizat că, printre produsele alimentare pe care le vindem ruşilor se află şi vinul.

Vladimir Putin a ordonat Guvenului, marţi, să elaboreze măsuri de ripostă la noile sancţiuni europene şi americane adoptate săptămâna trecută Rusiei. În decursul aceleiaşi zile, Moscova a anunţat că va lua în calcul interzicerea tuturor importurilor de lactate din Ucraina, după ce a interzis importurile de carne, fructe şi vin din Moldova. Ruşii au decis să limiteze şi importurile de animale din Italia, Bulgaria şi Grecia.

În toate cazurile, Federaţia Rusă motivează existenţa unor boli sau a unor dăunători. Analiştii cred, însă, că toate aceste represalii luate de ruşi împotriva UE şi SUA au legătură cu conflictul din Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
ADAMA

Curs valutar BNR

30 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5595
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4111
Gram de aur (XAU)Gram de aur251.6793

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

syngenta
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie