Crypto

Aleksei Navalnii, deţinut în rău-famata închisoare din Moscova "Matrosskaia tişina"

A.B.
Internaţional / 20 ianuarie

Aleksei Navalnii, deţinut în rău-famata închisoare din Moscova "Matrosskaia tişina"

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce critică la adresa Kremlinului din tabăra opoziţiei ruse, reţinut duminică la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri medicale după otrăvirea sa în vară cu agent neurotoxic noviciok, este deţinut în prezent, sub control strict, în una din cel mai rău-famate închisori din Moscova, relatează Reuters şi Agerpres.

Acesta este penitenciarul denumit 'Matrosskaia tişina' ('Tăcerea marinarului'), situat în nord-estul Moscovei, unde sunt încarceraţi deţinuţi de rang înalt pe care autorităţile încearcă să-i izoleze de lumea din afară încă din perioada sovietică.

'Aş fi citit despre această (închisoare) în cărţi, iar acum sunt aici', a ironizat Navalnîi într-o postare pe Instagram 'Viaţa rusă'.

Mihail Hodorkovski, odată cel mai bogat om din Rusia, care a stat patru ani în această închisoare în aşteptarea sentinţei, considerat cel mai proeminent deţinut din epoca Putin, i-a transmis printr-un mesaj Twitter lui Navalnîi că i se va părea dificil: 'Este greu la început. Şi nu mult mai uşor după. Poţi fi ucis în orice moment'.

Foto: (c) YURI KOCHETKOV / EPA

Navalnîi - deţinut pentru moment printr-un ordin de detenţie de 30 de zile, pentru că în perioada în care afla la tratament şi recuperare în Germania nu s-a prezentat la organele de poliţie ruse, pentru verificare, după o pedeapsă de 3,5 ani de închisoare cu suspendare într-un caz de delapidare, un caz despre care el spune că a fost instrumentat politic - ocupă o 'celulă VIP' de trei persoane.

El va fi ţinut singur cel puţin două săptămâni din cauza măsurilor de precauţie anti-COVID-19, a spus Aleksei Melnikov, reprezentant al Comisiei publice de supraveghere din Moscova, care monitorizează modul în care sunt trataţi deţinuţii.

Melnikov, care i-a făcut o vizită lui Navalnîi luni seara, a declarat că celula în care se află acesta are frigider, un ceainic electric, televizor şi apă caldă.

Cu această ocazie, Navalnîi a transmis un mesaj din închisoare în care a reiterat că nu îi pară rău că a revenit în Rusia. ' Nu puteam să procedez altfel. Nu este niciun fel de patetism, nici sacrificiu, nici fatalism în aceasta - o alegere complet raţională', afirmă Navalnîi, adăugând că refuză să se împace cu fărădelegile din Rusia şi 'să tacă, ascultând minciunile neruşinate ale lui Putin şi ale prietenilor săi, afundaţi în corupţie', conform Svoboda.org.

Marina Litvinovici, o altă reprezentantă a comisiei amintite, a declarat că închisoarea 'Matrosskaia tişina' este renumită pentru controlul asupra deţinuţilor. Navalnîi este încarcerat la un etaj superior într-o secţiune supravegheată neoficial de FSB.

'Deviza acestei închisori centrale a Kremlinului este izolarea de informaţii. Este vorba de control şi izolare', spune ea, adăugând că în unele cazuri avocaţilor le-a fost greu să aibă acces la clienţii lor închişi aici, iar asistenţa medicală a fost uneori refuzată celor care nu au dorit să coopereze cu anchetatorii.

Foto: (c) YURI KOCHETKOV / EPA

Mama lui Navalnîi, Liudmila, a spus miercuri că responsabili au închisori i-au spus că deocamdată nu poate transmite scrisori pentru fiul ei din cauza unor problema tehnice.

Olga Romanova, directoarea Fundaţiei 'Rusia Încarcerată' ('Rusi sidialciaia') - o organizaţie pentru drepturile deţinuţilor - consideră că plasarea lui Navalnîi la în această închisoare este o dovadă că el este un 'deţinut important'.

Luni, la nici 24 de ore după reţinerea sa pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, o judecătoare - care a fost chemată la secţia de poliţie Himki /suburbie a Moscovei de care ţine şi zona aeroportului Şeremetievo/ a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, până la 15 februarie.

Înregistrarea video în care Navalnîi apare în secţia de poliţia Himki - aşteptând pe un scaun decizia judecătoarei - iar pe peretele din spatele său se poate vedea portretul lui Ghenrih Iagoda, fost şef al NKVD (predecesorul KGB) în anii 30 ai secolului trecut, unul din călăii stalinişti, considerat fondatorul Gulag-ului sovietic - a stârnit stupefacţie atât în străinătate, cât şi în Rusia. Şedinţa de judecată ad hoc la secţia de poliţie din Himki, unde Navalnîi fusese dus după reţinerea sa pe aeroport, a amintit multora de procesele din perioada stalinistă, conform postului de radio Eho Moskvî.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Am scris încă înaintea zborului spre Moscova... lecția Nemțov, opozantul lui Putin împușcat pe bulevard în Moscova, nu îi folosește cu nimic?!... căci în celulă va primi apă, mâncare și AER de la cei care au ratat otrăvirea cu Noviciok ( pus în chiloți, doar).

  După căderea lui Putin vom urmări un serial TV rusesc : "Matrovshaia tișina"..."Tăcerea tuturor rușilor" (nu doar a marinarilor) ???  

  1. Și am un plan pt. când îl voi întâlni pe Creator. La Judecata de apoi îi voi da o replică a la J. F. Kennedy : "Să nu mă întrebi pe mine ce păcate am făcut, judecată-Te pentru păcatele Tale -nu toate- ci doar cele DOUĂ".

   "Bărbosul" și-Le știe, le știți și voi, dar și întreaga omenire, iată-le...  

   1) nu a intervenit atunci, în 1917, la Petrograd ul-Leningrad at, a lăsat pradă Planeta Creația Sa (sau a Big Bang - lui , nu contează)... bolșevismului (rebotezat acum ciuma roșie). 

   2) a permis ca Stalin și URSS să recucerească orașul Stalingrad și să pornească spre Berlin. 

   În 1941 Moscova putea fi cucerită, ar fi capitulat și.. bolșevismul ar fi ajuns în iad la ( rivalu') Satana. Dar ,,caporalul fuhrer,, a stopat înaintarea spre Moscova și a redirecționat armata spre sud).

   + Cum ai putut Doamne...să dai robilor tăi credincioși un secol ROȘU (cu prelungire), războaie, sărăcie, molime, etc.??? +. { COV-rigu' ăsta nu/se pune ?}.  

   Presimt că o să văd ce n-am mai văzut, și o să pățesc ce n-am pățit, încă :

   :

   "comentariile .1. și .1.1. au fost eliminate, conform regulamentului, de redacție. (nu de Domnul Make, că îl știm om bun la suflet).  

   permite-mi sa raspund eu la 1) si 2) :

   iti dau un raspuns spus mie de un calugar de la o manastire din Neamt atunci cand l-am intrebat de ce permite Dumnezeu morti, razboaie, nedreptati, etc...etc.  

   Raspunsul lui a fost simplu: Dumnezeu in dragostea Lui mare pentru om permite orice rautate in viata omului sau a poporului din care face parte daca finalmente conduce omul sau poporul mai aproape de inima Sa si de Dumnezeu.  

   Raul nu face rau intotdeauna.  

   Raul uneori finalmente face si bine.  

   Mediteaza! Totul are un scop. Chiar daca noua oamenilor ceva pare rau acum, imediat, noi nu avem capacitate de intelegere totala in legatura cu viitorul. Sunt cativa care anticipeaza (dar aia sunt chiori explorand printre umbre) , sunt altii iluminati de Dumnezeu care vad clar viitorul... dar in general oamenii nu vad si nu inteleg la ce bun...raul!

   Iata la ce bun: raul e calea si drumul pe care te redescoperi mai urcat pe scara spre Dumnezeu!  

   e 23:20... acum am deschis și îți mulțumesc pentru răspuns. Risc chiar înainte de a-l citi... ia să văd

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Crypto

Supliment dedicat pieţei monedelor digitale
Dezbaterea online “Exporturile, în primul rând!”
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

04 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8784
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0503
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.3880
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6437
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.2049

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro