ALERTAlina Gorghiu, audiată la DNA, în dosarul lui Vlasov

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 7 martie 2016

Alina Gorghiu este audiată la DNA, în dosarul lui Mihail Vlasov, anunţă Realitatea TV.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu este unul dintre iniţiatorii proiectului de lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului,act normativ care a fost promovat la presiunea lui Mihail Vlasov, potrivit rechizitoriului întocmit în cazul fostului şef al CCIR, scrie Mediafax.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, într-un nou dosar de corupţie, el fiind acuzat că i-a dat mită unui parlamentar, pentru ca acesta din urmă să promoveze un anumit proiect de act normative, aminteşte Realitatea TV.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Mihail Vlasov va fi judecat pentru dare de mită.

În cadrul actului de sesizare a instanţei, apare informaţia conform căreia iniţiatorii proiectului vizat de anchetatori au fost: deputatul Aurel Vainer, deputatul Alina Gorghiu, senatorul Klarik Laslo-Attila, deputatul Attila Marko, deputatul Mircea Grosaru şi deputatul Florin Iordache.

"Se observă faptul că deputaţii semnatari ai proiectului sunt reprezentanţi ai unor grupuri politice diferite, inclusiv reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Scopul era acela ca iniţiatorii să-şi convingă colegii de formaţiune politică să susţină proiectul care, teoretic, ar fi avut şanse de a fi adoptat, iar pe de altă parte, să confere în spaţiul public o aparenţă de neutralitate privind originea iniţiativei", potrivit rechizitoriului DNA.

Mihail Vlasov este acuzat că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influenţeze mai mulţi parlamentari - Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer - în vederea semnării şi susţinerii proiectului de lege.

"După cum ştiţi, am fost martoră în dosarul legat de iniţiativa legislativă privind preluarea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei către Camera de Comerţ şi Industrie. Au fost câteva minute care ţin de obligaţia mea cetăţenească de a depune mărturie în legătură cu absolut orice speţă eşti solicitat. Şi dacă vedeam un accident pe stradă, să ştiţi că tot aici trebuia să vin să depun mărturie. Au fost nişte declaraţii scurte, pentru că nu cunosc despre speţa în sine, despre vreo faptă penală în acest dosar. Am explicat doamnei judecător care este procedura, cum se semnează o iniţiativă, a fost respinsă această iniţiativă. Din nefericire, nu am alte date suplimentare despre fapte penale care se impută unui coleg deputat", le-a spus Alina Gorghiu jurnaliştilor, la ieşirea din sala de judecată.

Gorghiu a recunoscut că a vorbit cu Mihail Vlasov de câteva ori într-un an, relatează Agerpres.

"Nu a fost niciun fel de presiune pe acest subiect, aşa cum încearcă unii să spună", a adăugat ea.

"Această iniţiativă legislativă nu mi-a fost dată sau sugerată de către cei de la Camera de Comerţ, ci unul dintre colegii parlamentari a venit cu această iniţiativă. Nimic senzaţional în ea. Îmi pare rău că o iniţiativă parlamentară semnată cu bună-credinţă de unii parlamentari este subiectul unui asemenea proces, pentru că alţii au înţeles să facă şi alte lucruri în cauză. Nu ştiu dacă este adevărat sau nu. Este obiectivul instanţei să constate dacă este sau nu adevărat acest lucru. Eu mi-am făcut datoria. Am depus această mărturie", a spus Alina Gorghiu.

În sala de judecată, Alina Gorghiu a relatat că fost solicitată de către deputatul Florin Iordache să susţină acel proiect de lege privind trecerea Registrului Comerţului în subordinea Camerei de Comerţ, informează Agerpres.

"Iniţiativa legislativă nu mi se pare una de natură să genereze vreun prejudiciu. Dacă mă întrebaţi ce prevede proiectul, nu pot să dau foarte multe detalii. Nu am înţeles că prin el s-ar prejudicia în vreun fel vreo instituţie publică, mai ales că anterior Registrul Comerţului a fost în competenţa camerelor de comerţ. Ştiu că proiectul a fost respins atât în Comisia juridică, cât şi la deputaţi. Nu ştiu dacă am informat grupul PNL despre susţinerea mea în legătură cu acest proiect, dar nu era obligatoriu. Demersul este unul corect, atât timp cât nu se cer anumite lucruri. Nu există nicio interdicţie pentru un parlamentar de a prelua individual de la ONG-uri sau sindicate anumite tematici şi să le transforme în iniţiative legislative, atât timp cât pentru acest demers nu se fac promisiuni sau solicitări de altă natură", a declarat Gorghiu.

Mihail Vlasov, avocat în Baroul Iaşi şi fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2015, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Procurorii susţin că, pe 26 februarie 2013, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat "Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului".

"Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influenţa adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrul Comerţului. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcţia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR", afirmă DNA.

Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative. În special, influenţa s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României ori camerelor teritoriale, informează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se da liber si pe drepta ?. Ar fi bine pentru ca la cat s-a jucat pe stanga iarba se uzase si gatul spectatorilor ramasese intepenit.

    1. fassssss....Nu stie nimic....

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro