ALEXANDRU MURARU (PNL):"Am sesizat oficial astăzi CNCD cu privire la discursul rasist susţinut de către Viktor Orban, la Băile Tuşnad"

G.D.
Politică / 11 august

"Am sesizat oficial astăzi CNCD cu privire la discursul rasist susţinut de către Viktor Orban, la Băile Tuşnad"

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a anunţat că a sesizat astăzi CNCD cu privire la discursul rasist susţinut la Tuşnad de premierul ungar Viktor Orban, totodată lider al FIDESZ, notează News.ro.

"Am sesizat CNCD cu privire la discursul rasist susţinut de către domnul Viktor Orban, preşedintele FIDESZ, la Băile Tuşnad, în România, în data de 23.06.2022. În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, am transmis către CNCD o sesizare privind constatarea şi sancţionarea contravenţiei prevăzută de art. 15 din OG 137/2000 săvârşită la dată de 23.06.2022, de către dl. Viktor Orban, preşedinte al partidului FIDESZ, aflat la Băile Tuşnad în cadrul unui eveniment privat, în afara activităţii sale de prim-ministru al Ungariei, într-o vizită care nu a fost inclusă într-un program oficial al Ministerului Afacerilor Externe din România", a afirmat liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

Liberalul precizează şi care este declaraţia din discursul lui Viktor Orban care ar exprima "în mod clar" o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie şi care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice: "De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur şi simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă".

Totodată, Muraru explică faptul că în baza acestei idei, Orban a adăugat că ţările în care se amestecă europeni şi non-europeni nu mai sunt "naţiuni".

"Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuţiei şi a crimelor secolului XX. Imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declaraţii, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acţiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tuşnad. Declaraţiile care fac apel la puritate rasială sunt inaccpetabile într-o Românie europeană şi tolerantă. Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie şi Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale", a afirmat şeful PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

Liberalul susţine că CNCD nu este o instanţă de judecată, deciziile sale fiind supuse controlului de contencios administrativ.

"Sesizarea trebuie să ajungă pe masa Colegiului Director al CNCD, astfel încât toţi membrii să se pronunţe", adaugă deputatul PNL, Alexandru Muraru.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. nu am vazut inca oficiali romani sa se plimbe pe la altii prin tara si sa vorbeasca in lipsa de respect fata de tara care ii permite sa tina discursul.

  s c cret 

  muraru este un personaj necredibil , o unealta

  1. Nu stiu de ce spui asta. Oare, pentru ca are dreptate? Si daca Muraru ar fi realmente necredibil, ceea ce spune cum este, mai unealta ce esti tu!?

  E ca si cum Muraru ii da o frunte in buric lui Orban, il nenoroceste pe ungur cu plangerea asta.

  1. Alt prost. Te doare ca cineva a avut curajul sa-i faca plangere "marelui" Orban?

   Sa vedem cum reactioneaza udmristul Astalos de la CNCD si totUdmr 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro