ALEXANDRU RAFILA:"În România, bolile sunt descoperite târziu şi lucrul ăsta influenţează starea de sănătate pe o perioadă mai lungă"

V.G.
Politică / 2 septembrie 2022

"În România, bolile sunt descoperite târziu şi lucrul ăsta influenţează starea de sănătate pe o perioadă mai lungă"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă este nevoie de dezvoltarea serviciilor medicale de prevenţie, arătând că România se află în urma altor state europene în ceea ce priveşte durata de medie de viaţă sănătoasă, relatează News.ro.

El atrage, de asemenea, atenţia asupra faptului că, în lipsa dezvoltării unui sistem de servicii medicale în ambulatoriu, sistemul sanitar nu va fi unul sustenabil.

Ministrul a susţinut că accesul la serviciile de sănătate trebuie să fie dublat de "un puternic pachet de servicii medicale preventive care să ducă la controlul unor afecţiuni cronice care se pot descoperi mai repede, beneficiază de un tratament mult mai eficient într-o perioadă în care sănătatea nu este încă deteriorată", el arătând, în acest context, că România se află în urma altor ţări europene în ceea ce priveşte durata vieţii sănătoase.

"Discutăm nu numai despre durata medie de viaţă, discutăm despre ani de viaţă sănătoasă şi din punctul ăsta de vedere noi nu stăm foarte bine, pentru că există decalaje importante între România şi alte ţări din Uniunea Europeană. Dacă speranţa de viaţă dintr-o ţară din centrul sau vestul Europei, nu vreau să nominalizez neapărat, este de 80 de ani sau 82 de ani, şi anii de viaţă sănătoasă sunt 78 - înseamnă că o persoană are o boală cronică serioasă, care necesită tratament, doar în ultimii 4-5 ani de viaţă - noi avem o perioadă mai lungă în care trebuie să tratăm pacienţii, pentru că bolile sunt descoperite târziu şi lucrul ăsta influenţează starea de sănătate pe o perioadă mai lungă. Consecinţele sunt multiple, sunt legate nu numai de costurile de îngrijire ale pacienţilor, sunt legate şi de integrarea economică a acestor oameni pentru că ei, dacă au o viaţă sănătoasă, pot să lucreze suficient de mult încât să aducă o plus valoare economic, ceea ce este normal în orice societate", a afirmat ministrul Sănătăţii, ieri, în cadrul unei emisiuni televizate.

Rafila a precizat că sistemul românesc de sănătate a fost centrat pe dezvoltarea serviciilor spitaliceşti şi nu pe cea a serviciilor în ambulatoriu, el arătând că o dezvoltare a serviciilor în ambulatoriu face ca sistemul sanitar să fie unul sustenabil.

Alexandru Rafila a catalogat drept "inacceptabile, intolerabile" actele de violenţă care au loc în unităţile medicale, fie că acestea vin din partea unor medici sau a unor pacienţi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. .... si ca sa fie descoperite si mai tarziu , ati inchis spitalele in asteptarea inchipuitilor cu covid ....

    1. ...guturai...

      ...mor 20-30 pe zi dar asa e cu inchipuitii, le joaca imaginatia feste... 

      pe zi mor in jur de 700 , habar n-ai !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro