ALEXANDRU RAFILA:"Medicina de familie acum este în mod evident insuficientă"

S.B.
Miscellanea / 28 mai

"Medicina de familie acum este în mod evident insuficientă"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri seară, că are o relaţie foarte bună cu medicii de familie, însă este nevoie de investiţii în acest domeniu, având în vedere că vârsta medie a medicilor de familie este de 55 de ani şi tot mai puţini tineri se îndreaptă spre această ramură a medicinei, informează news.ro.

Rafila a declarat că, prin PNRR, vor fi dotate 3.000 de cabinete de medicină de familie din România.

Întrebat, vineri seară, la Digi 24, dacă funcţionează bine sistemul de medicină de familie din România, Alexandru Rafila a declarat că acesta nu funcţionează şi că urmează o schimbare de strategie.

"Nu, avem o schimbare de strategie în ceea ce priveşte schimbarea paradigmei în asistenţa medicală primară, adică de medicină de familie. Este necesară, medicul de familie trebuie să poată să integreze, cel puţin în localităţile mai mici, în comune, mai multe servicii decţt cele medicale, ne gândim la nişte centre medicale comunitare care să aducă alături de medicul de familie şi alte categorii de lucrători, medicali sau din zona socială, asistentul comunitar, mediatorul sanitar, moaşa. Trebuie să construim un astfel de sistem care funcţionează foarte bine în multe ţări, în ţările nordice funcţionează mai mult de 100 de ani", a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a menţionat îmbătrânirea personalului.

"Este vorba şi despre îmbătrânirea personalului. Media de vârstă este 55 de ani, este o medie foarte ridicată. Ne pune într-o situaţie dificilă, nu acum neapărat, dar în următorii cinci ani. Sunt sute de localităţi în România care nu au medic de familie. Acest lucru se va accentua. În oraşe va fi mai puţin sesizabil, dar în alte locuri va fi evident sesizabil şi singurul răspuns este de schimbare a modului în care medicina de familie este percepută de tinerii medici, adică să dorească să facă medicină de familie, să le ofere o atractivitate din punct de vedere a confortului profesional şi de ce nu din punct de vedere al confortului material", a declarat Rafila.

Alexandru Rafila spune că este necesară şi implicarea autorităţilor pentru a aduce noi medici în comunităţi.

"O să fie nevoie, mai ales în localităţile mai mici, mai puţin atractive din punct de vedere al vieţii în aceste localităţi cred că este nevoie de implicarea autorităţilor locale care să facă eforturi să aducă medicii în aceste localităţi şi sigur, statul român care să creeze un cadru care să genereze acest lucru", a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că prin PNRR vor fi dotate 3.000 de cabinete de medicină de familie din România.

"Avem în PNRR în derulare şi deja am publicat ghidul aplicantului, un proiect consistent de 180 milioane de euro care urmează să finanţeze dotarea a 3.000 de cabinete de medicină de familie. Aşa că putem să ajutăm o parte dintre medicii care au nevoie de dotări, să găsim un format oarecum standardizat într-un cabinet de familie pentru că medicina acum, doar cu un tensiometru şi un stetoscop şi o masă de consultaţii este în mod evident insuficientă. Trebuie lărgite şi competenţele medicilor de familie şi prescrierea de medicamente şi în ceea ce priveşte investigaţiile care ar putea fi făcute acolo, ca să scădem presiunea pe spitale", a declarat Alexandru Rafila.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

04 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9448
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7408
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.8111

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro