Alfred Simonis: "Am depus astăzi o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor"

S.B.
Politică / 6 iunie

Alfred Simonis: "Am depus astăzi o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor"

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a anunţat că a depus, marţi, un proiect de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, informează news.ro.

"Din motive ştiute doar de cei care au făcut PNRR, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea aşteaptă acest lucru din partea politicienilor", a mai spus social-democratul.

"Am depus astăzi în Parlament o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un gest normal să îţi elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuţi despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeaşi soartă", a scris Alfred Simonis, marţi pe Facebook.

Social-democratul a adăugat că, "din motive ştiute doar de cei care au făcut PNRR, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea aşteaptă acest lucru din partea politicienilor".

"Am avut discuţii cu mulţi dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor este o prioritate!", a conchis deputatul PSD.

"Ţinând cont de faptul că perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă şi în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege (în conformitate cu prevederile din Statului deputaţilor şi senatorilor) considerăm că şi parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel că toţi cetăţenii acestei tari, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe baza de contributivitate. Prezenta initiaţivă legislativă constituie un pas în vederea asiguraţii echitaţii intre cetăţeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizaţiile speciale ale parlamentarilor", precizează Simonis, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Liderul deputaţilor PSD mai argumentează că menţinerea acestor pensii speciale pentru aleşi ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat care e "pus la grea încercare" din cauza crizelor succesive care au afectat economic nu doar România.

"Totodată, prin abrogarea acestor prevederi, se va înregistra un impact bugetar pozitiv, asigurând degrevarea bugetului de stat de plată unor sume consistente. Datele recente arată că la nivelul anului 2022, după data de 10 iunie, (odată cu aplicarea Deciziei CCR, nr. 261/2022) au fost achitate un număr de 583 de indemnizaţii, cu o valoare totală de 19370146,80 lei", ma spune Alfred Simonis, în expunerea de motive.

Astfel, "menţinerea în plată a acestor indemnizaţii ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra ţării noastre în ultimii ani", mai argumentează social-democratul.

Proiectul de lege iniţiat de către Alfred Simonis abrogă Capitolul XI din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

"Art. I. - Capitolul XI Indemnizaţia pentru limită de vârstă, conţinând articolele 49 şi 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.

Art. II. - De Ia data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. III. - Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare", conform propunerii legislative.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Mai Dixi, nu cu pensia speciala a parlamentarilor este problema !

  Tot neamul securist ii cu pensie speciala: militarii, politistii, vamesii etc. Adica toata lumea buna, coloana vertebrala a Poporului Romnan. Cei pentru care se aduna zeciuiala, adica : 19% +16% +8% +10%*.  

  Neamul fanariot !

  Problema voastra este ca useristul Cristian Ghinea, a facut un PNRR, fara voi. Danduse cu trotineta -dupa spusele colegului UDMR-ist - sa lovit la cap, si a uitat sa include drepturile sobolanilor grasi. 

  1. Dar nu-i nimic ! Cu un ajutor Ucrainei, UE va fi disponibil pentru o negociere, sa va includa . Nu uitati nici de literele magice LGBT...,Clujul deja este plini cu africani, deci la capitolul migratie, primiti X-ul de la Soros.

   Ce penibil e sa ai un tata militian, vames sau militar cu rang ! Sa-ti amintesti de vacantele fara griji, stufoase si sofisticate, de noapte bunele de la mama, fosta secretara de a lui tata. Sa te bati, si sa te sufoce, destinul de sobolan. Ca sigur o vei purta cu tine, ca o cruce, pana la varf de deal.

  Si ce daca !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7112
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1393
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7209
Gram de aur (XAU)Gram de aur287.0737

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb