ALINA GORGHIU: "România are de recuperat în ceea ce priveşte accesul egal al femeilor la funcţiile publice şi pe piaţa muncii"

F.D.
Politică / 1 noiembrie 2022

"România are de recuperat în ceea ce priveşte accesul egal al femeilor la funcţiile publice şi pe piaţa muncii"

România are de recuperat în ceea ce priveşte accesul egal la funcţiile publice şi pe piaţa muncii, a transmis, marţi, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a lansat un apel către Camera Deputaţilor să adopte, ca for decizional, legea care introducere o cotă de o treime pentru genul mai puţin reprezentat pentru alegerile parlamentare, conform Agerpres.

"Subiectul egalităţii de gen în reprezentarea politică şi nu numai este o reformă foarte importantă şi poate fi abordat doar consensual de clasa politică. Ceea ce vedem astăzi arată că direcţia este corectă! Adoptarea în viitorul apropiat a unei declaraţii privind consolidarea egalităţii de gen în România în plenul reunit al Parlamentului României şi constituirea Platformei femeilor parlamentar din România vor reprezenta, în curând, cadrul formal pentru recuperarea handicapului în reprezentarea femeilor în viaţa publică. 17% femei parlamentar, dar toate am iniţiat propuneri legislative importante: am impus integritatea în funcţii publice, am combătut violenţa domestică prin pârghii corecte, am susţinut familiile, i-am ajutat pe cei cu boli sau cu probleme sociale, am evitat conflictul adoptând metode alternative de soluţionare a lor, am propus reglementări privind trusoul pentru nou-născuţi, privind cancerul, depresia post-partum. Asta nu schimbă dezechilibrul de gen din Parlament", a afirmat Gorghiu, la Conferinţa internaţională "Femeile parlamentar din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional".

Senatoarea PNL a subliniat că e necesar să fie dezbătut ce trebuie făcut în viitor pentru o reprezentare echitabilă a femeilor.

"Dacă reuşim asta, am convingerea că ziua de 1 noiembrie va fi ţinută minte ca un moment de referinţă pentru societatea românească! Toţi vedem adevărul. Deşi democraţia românească este solidă, în ultimii peste 30 de ani s-au făcut paşi mărunţi la reprezentarea justă a femeilor în politică, la acces egal în responsabilităţile profesionale şi la poziţiile de conducere din instituţii şi din mediul de afaceri! Ultimul pas semnificativ pentru a încuraja participarea femeilor în politică a fost făcut acum 84 de ani! Introducerea dreptului de vot pentru femei. A urmat regimul totalitar comunist, când femeile aveau drept de vot, dar exista un singur partid politic! Ca atare, femeile din România nu au avut mult timp drept de vot, apoi nu au avut de unde să aleagă! Şi vedeţi ironia? În ultimii 30 de ani, au avut drept de vot, au avut partide politice dintre care să aleagă, dar nu au putut alege aproape niciodată femei, pentru că foarte puţine au ajuns pe listele de candidaţi ale partidelor politice", a explicat Alina Gorghiu.

În opinia sa, când decidenţii sunt 90% bărbaţi, pe liste vor fi, "cu siguranţă", 90% bărbaţi", iar fără cote de gen nu se va ieşi din această situaţie.

"România are de recuperat în ceea ce priveşte accesul egal la funcţiile publice şi pe piaţa muncii. Dacă astăzi votăm pentru cote de gen, peste 10 - 15 ani nu o să mai fie nevoie de ele, pentru că vor fi deja suficiente femei în Parlament şi în administraţia locală, iar problemele femeilor vor fi pe agenda publică. Suntem la jumătatea legislaturii. Acesta este momentul ideal pentru schimbări în legislaţia electorală. Lansez un apel către colegii din Camera Deputaţilor să finalizeze cât mai repede dezbaterile la legea adoptată de Senat care prevede introducerea unei cote de gen de o treime pentru genul mai puţin reprezentat pentru alegerile parlamentare. Alegerile urmează în anul 2024. (...) Am închis cu Legile Justiţiei, urmează să închidem cu reforma în Educaţie, banii europeni vin, suntem atenţi la problema violenţei domestice", a adăugat preşedintele interimar al Senatului.

Potrivit lui Gorghiu, "pentru a avea o democraţie mai puternică, mai inclusivă, mai reprezentativă, două reforme sunt necesare: integritatea în funcţiile publice şi obţinerea echilibrului de gen".

"Azi poate părea un pas curajos! Mâine va fi normalitate! Însă trebuie să ne asumăm şi un lucru foarte clar: orice listă fără echilibru de gen în 2024 va trebui respinsă de instanţele din România. Ar trebui să existe un început şi pe acest subiect! Avem nevoie de egalitate de gen inclusiv pentru a intra în rândul celor mai puternice economii din lume - Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Parcurgem paşii aderării la acest organism internaţional. Trebuie să ne ridicăm la standardele economice şi atunci când vine vorba de egalitatea economică de gen. Ca şi noi, multe state OCDE se confruntă cu scăderea forţei de muncă, un rezultat al îmbătrânirii populaţiei şi ratei scăzute de fertilitate. Există soluţie: mai multe femei pe piaţa muncii prin bugetare de gen. Aceasta înseamnă o creştere cu 5,7% a PIB per capita şi de 6% a productivităţii companiilor în majoritatea statelor OCDE", a completat Alina Gorghiu.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. La ce experiente tragice avem in Romania,

  cu doamnele din politica,

  mi se pare o gluma proasta 

  1. Exact... femeile din politica ar trebui sa isi caute de lucru in alta parte ca sunt foarte slabe.....

  Alinuta ai imbatranit si vorbesti prostii... Femeile sa faca copii sa creasca natalitatea de la trei copii in sus.... Asta e menirea femei nu in politica...

  totusi cine le tot opreste pe femei sa acceada pe nu stiu unde , nu cumva chiar ele ? cui folosesc lozincile astea in care nu cred nici femeile ,( cele normale , nu feministele ) dupa cum am vazut ca a spus chiar Meloni ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro