Alpha Bank România aniversează 20 de ani de la lansarea primului credit ipotecar

G.U.
Bănci-Asigurări / 15 septembrie 2021

Alpha Bank România aniversează 20 de ani de la lansarea primului credit ipotecar

Alpha Bank România aniversează 20 de ani de la lansarea Alpha Housing, primul credit ipotecar care permitea cumpărarea unei locuinţe fără alte garanţii în afara ipotecii pe imobilul achiziţionat şi fără giranţi, conform unui comunicat al băncii.

Împrumutul era acordat în dolari, pe o perioadă de maxim 10 ani, cu un avans de 30% şi era conceput pentru cumpărarea unei locuinţe, construirea unei case, achiziţionarea unui teren pentru construcţie sau renovarea casei.

"Alpha Bank Romania a lansat primul credit ipotecar care era destinat persoanelor fizice şi se baza în întregime pe abilitatea acestora de a rambursa acel credit. A fost o piatră de temelie a dezvoltării pieţei de retail din România, care după acest moment cheie s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid. În ultimii 20 de ani, gama de produse a fost continuu dezvoltată şi am susţinut peste 45.000 de români să îşi cumpere sau să îşi construiască locuinţa pe care şi-o doreau", a declarat Sergiu Oprescu, Preşedinte Executiv Alpha Bank Romania şi Director General al Reţelei Internaţionale Alpha Bank.

Potrivit comunicatului, la finalul lunii iunie 2021, soldul creditelor ipotecare al Alpha Bank Romania depăşeşte 6,29 miliarde lei (1,28 miliarde euro).

Gama de produse a fost îmbunătăţită constant în această perioadă, iar Alpha Bank Romania oferă astăzi soluţii multiple pentru clienţii care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă, să îşi schimbe locuinţa cu una mai mare, să construiască o casă sau să achiziţioneze terenul pentru construcţie, ori să refinanţeze creditul ipotecar de la o altă bancă. Cu alte cuvinte, o gamă completă de produse ipotecare, inclusiv soluţii din domeniul green financing pentru cei care îşi doresc o casă "verde".

Programul guvernamental "Prima Casa", lansat în anul 2009, a susţinut revenirea şi expansiunea creditului ipotecar, Alpha Bank Romania fiind a doua bancă din sistem care adera la program.

Alpha Bank Romania şi-a continuat rolul de pionier în domeniu şi a lansat, în anul 2019, prima emisiune de obligaţiuni ipotecare de pe piaţa locală - un moment important pentru România, care intra în acest fel în comunitatea europeană a emitenţilor şi a investitorilor în obligaţiuni ipotecare. Alpha Bank Romania marca astfel o nouă premieră pe piaţa locală şi acoperea întreg arcul de dezvoltare a pieţei ipotecare, deschis odată cu acordarea primului credit de acest tip, în anul 2001.

Calitatea remarcabilă a portofoliului de credite ipotecare şi statutul de expert în această zonă au fost recunoscute şi de agenţia de rating Moody's Investor Services, care în luna aprilie a acestui an a crescut rating-ul obligaţiunilor ipotecare emise de Alpha Bank Romania la A3, unul dintre cele mai mari rating-uri acordate de Moody's pe piaţa din România.

Totodată, Alpha Bank Romania este membră a Romanian Green Building Council (RoGBC) încă din anul 2018, iar în noiembrie 2020 a devenit al 66-lea finanţator european care adera la programul Energy Efficient Mortgage Initiative.

Potrivit comunicatului, la nivelul pieţei, soldul creditelor ipotecare a ajuns la 94,28 miliarde lei (19,14 miliarde euro) la finalul lunii iunie 2021, iar numărul creditelor ipotecare active a depăşit 540.000, potrivit datelor Biroului de Credit.

De-a lungul timpului, condiţiile de acordare a creditelor ipotecare au fost relaxate prin prelungirea perioadei creditului până la 35 ani şi reducerea avansului minim, stocul creditelor ipotecare înregistrând o creştere continuă de la lansare până în prezent. Expansiunea creditului de locuinţă a rămas accelerată şi după anul 2008, înregistrând o creştere medie anuală de peste 10%, în perioada post-criză, creşterea soldului de credite ipotecare fiind susţinută de programul "Prima Casa".

"În anul 2009, iar apoi în perioada 2012-2016, creditul ipotecar a fost singurul motor de creştere al creditului neguvernamental. În restul anilor, cu excepţia lui 2011 şi 2018, expansiunea creditului de locuinţă a fost sursa a cel puţin jumătate din creşterea creditului neguvernamental", a mai declarat Sergiu Oprescu.

Referitor la moneda în care s-au împrumutat românii în această perioadă, ponderea creditului ipotecar în lei în total credit ipotecar a crescut de la 10% în decembrie 2007 la 79% în iulie 2021. Creşterea se datorează, atât modificării cadrului legislativ cât şi scăderii semnificative a dobânzilor la creditele în lei, începând cu 2014.

În ceea ce priveşte rambursarea acestor credite, rata de credite neperformante pe segmentul de credit ipotecar este foarte redusă, situându-se la 1,68% (la finalul lunii martie 2021), se menţionează în comunicat.

România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de proprietari de locuinţe, aproape 96% dintre români deţinând imobilele în care locuiesc, raportat la media europeană de 69,9%. Suntem însă codaşi când vine vorba despre ponderea creditelor ipotecare în PIB, cu 8,4% în 2020 (în creştere de la 3,3% în 2007), mult mai puţin decât în Cehia (25,4%), Polonia (21,3%) sau zona euro (42%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

10 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9132
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0576
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8083
Gram de aur (XAU)Gram de aur277.1595

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro