Ambasadorul României la Chişinău este surprins că AIR nu a fost invitată la Moldova Business Week 2022

G.D.
Miscellanea / 16 septembrie

Ambasadorul României la Chişinău este surprins că AIR nu a fost invitată la Moldova Business Week 2022

Ambasadorul României la Chişinău, Cristian-Leon Ţurcanu, şi-a exprimat astăzi surprinderea că Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova nu a fost invitată la evenimentul Moldova Business Week 2022 (15-16 septembrie), care a avut drept scop promovarea Republicii Moldova ca destinaţie investiţională, deşi Bucureştiul este principalul partener comercial al Chişinăului, relatează portalul Deschide.md şi Radio Chişinău, conform Agerpres.

Cristian-Leon Ţurcanu a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai asociaţiei, în cadrul căreia a discutat despre provocările cu care se confruntă investitorii români, dar şi beneficiile aduse de companiile din România pe piaţa forţei de muncă în Republica Moldova.

"Am remarcat cu surprindere că Asociaţia Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) nu este parte din Moldova Business Week 2022, eveniment de anvergură dedicat afacerilor, în condiţiile în care investiţiile directe ale celor 30 de membri AIR reprezintă peste 54% din investiţiile străine directe în Republica Moldova în ultimii 10 ani", declară ambasadorul român pe pagina sa de Facebook.

Companiile româneşti prezente pe piaţa moldoveană au creat peste 10.000 de locuri de muncă şi au o cifră totală de afaceri de aproape un 1 miliard de euro. Doar capitalul social cumulat al celor trei bănci comerciale care au trecut Prutul şi sunt active în Republica Moldova depăşeşte 250 de milioane de euro, subliniază el.

"România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar perspectivele de dezvoltare sunt deosebit de bune", a menţionat Cristian-Leon Ţurcanu.

Dan Nuţiu, preşedintele executiv al Asociaţiei Investitorilor din România, şi-a exprimat regretul că AIR nu a fost invitată la Moldova Business Week 2022.

"Nu ne putem explica care este motivul absenţei noastre la eveniment. Probabil, formatul actual a fost stabilit anterior schimbării conducerii Agenţiei de Investiţii. Nici la ediţia din anul trecut nu am fost invitaţi şi probabil a fost păstrat acelaşi format. Probabil a fost o scăpare de-a lor în acest an şi nu-mi pot explica motivul absenţei. Este un mesaj care ne dă motive de îngrijorare, în contextul în care România este principalul partener economic al Republicii Moldova", a declarat preşedintele executiv al AIR pentru Deschide.md.

Asociaţia Investitorilor din România reprezintă cea mai mare comunitate de business dintr-un alt stat decât Republica Moldova, ai cărei membri reprezintă mai mult din 50% din investiţiile româneşti în Republica Moldova şi a căror prezenţă ar fi dat un puternic semnal de încredere potenţialilor investitori din România, a subliniat Nuţiu pentru Radio Chişinău.

România se clasează pe primul loc printre principalii parteneri comerciali la nivel mondial ai Republicii Moldova, cu o pondere de 16,1% din volumul comerţului total în anul 2021 şi pe locul doi printre principalii investitori în economia Republicii Moldova.

În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 1.562 de întreprinderi cu capital românesc, investiţiile cărora au însumat circa şase miliarde de lei. Cifrele au fost prezentate la Forumul "Moldova- România: Capital Bridges", organizat în această săptămână la Bucureşti, aminteşte portalul citat.

Totodată, cele mai multe exporturi moldovene se duc în România (28,5% din total). Cifrele arată că exportul Republicii Moldova în România s-a majorat de 1,7 ori faţă de anul trecut. În acelaşi timp, Republica Moldova importă cele mai multe mărfuri din România (16,6% din totalul importurilor în R. Moldova), conform media citate.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Romani, nu asteptati de la "fratii" moldoveni din R.Moldova ("RSS Moldoveneasca") alceva decat cereri de ajutoare in gaze naturale, petrol, energie electrica si cetatenie romana pentru moldovenii care se vor a fi romani doar pentru a putea pleca la munca, furat sau trafic de carne vie in Uniunea Europeana.

  1. Asa e.

  R Moldova trebuie tratata ca si o alta tara terta... Fara favoruri gratuite.. Daca vor gaze si curent sa plateasca... Romania sa nu mai de a nimic gratis in R Moldova...

  1. Rep Moldova are o singura optiune: unirea neconditionata cu Romania.

   Orice alta optiune e prosteasca si anti-identitara la adresa populatiei majoritare din Rep Moldova: ROMANII !  

  SIS are un grad inalt de penetrare din partea FSB-ului... de unde credeti ca iradiaza ideile cretine ale "moldovenismului" ???

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro