Abonament gratuit
Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”Videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”

AMBASADORUL SUA LA BUCUREŞTI, CĂTRE PARLAMENT:"SUA se angajează să ajute ţara să pună capăt traficului de carne vie"

A.P.
Politică /

"SUA se angajează să ajute ţara să pună capăt traficului de carne vie"

România se află în continuare pe lista de supraveghere a Statelor Unite privind traficul de persoane, iar Guvernul nu îndeplineşte în totalitate standardele minime pentru eradicarea traficului de carne vie, sunt concluziile Departamentului de stat. Ambasadorul american, Adrian Zuckerman, face apel către Parlament să înceapă să lucreze imediat cu Guvernul pentru a adopta legislaţia necesară pentru a-i prinde pe infractori. "Bandele au traficat cu neruşinare oameni, ştiind că probabil vor scăpa nepedepsiţi, aşa cum s-a întâmplat în trecut", a afirmat diplomatul american, citat de HotNews.ro.

Raportul critic al Departamentului de stat

"Guvernul României nu îndeplineşte standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar face eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includ identificarea unui număr semnificativ mai mare al victimelor traficului de persoane, participând la un număr mai mare de investigaţii internaţionale şi derulând mai multe campanii de conştientizare. Guvernul nu a dovedit că face eforturi mai mari comparativ cu perioada precedentă.

Autorităţile au investigat, judecat şi condamnat mai puţini traficanţi. Presupusa complicitate la infracţiunile de trafic a persistat fără a fi pedepsită, în special în cazul oficialilor care au exploatat minori aflaţi în centrele de îngrijire de stat sau în centre de plasament. Autorităţile nu au verificat în mod adecvat indicatorii privind traficul de persoane şi nici nu au identificat potenţiale victime în cadrul populaţiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanţii de azil, persoanele care oferă sex pentru bani sau copiii din instituţiile guvernamentale.

Serviciile destinate copiilor vicitime ale traficului rămân inadecvate. Mai mult, fondurile guvernamentale insuficiente pentru asistenţă şi protecţie socială au privat cele mai multe victime de aceste servicii, expuse la noi traume şi la riscul de a fi din nou traficate. România rămâne astfel pentru al doilea an consecutiv pe lista de supraveghere de nivelul 2", se arată în Raportul privind traficul de persoane 2020 publicat de Departamentul de stat american.

Ambasadorul american: Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine şi să protejeze chiar oamenii pe care îi reprezintă

"Din păcate, România rămâne pe lista de supraveghere de nivelul doi pentru al doilea an consecutiv, ceea ce înseamnă că Guvernul nu şi-a intensificat suficient eforturile de combatere a traficului de persoane. Raportul a constatat că anul trecut, sub fostul Guvern, eforturile de combatere a traficului de persoane s-au diminuat, numărul de urmăriri penale şi condamnări pentru trafic de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară" a afirmat vineri ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, la o conferinţă de presă comună susţinută vineri alături de ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi procurorul general Gabriela Scutea, .

Ambasadorul american a subliniat că trebuie făcut mai mult pentru combaterea traficului de persoane în România şi a spus că are încredere "în angajamentul acestui Guvern de a eradica acest

"Din păcate, este evident că raportul este corect. Bandele de crimă organizată au traficat oameni, ştiind că probabil vor scăpa nepedepsiţi, aşa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut. Din fericire, numărul urmăririlor penale a crescut constant, protecţia victimelor este de asemenea în creştere", a afirmat ambasadorul.

El a precizat că Statele Unite s-au angajat să folosească toate resursele pentru ajuta România să pună capăt traficului de persoane: "Dacă eşti traficant de persoane te vom găsi, te vom aresta şi te vom pune sub acuzare. Nu va exista un refugiu destul sigur pentru traficanţii de persoane. Nu în România, nu în Statele Unite, nu în Europa".

El a făcut un apel la Parlamentul să înceapă să lucreze cu Guvernul pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind combaterea traficului de persoane: "Fac apel la conducerea Parlamentului: începeţi să lucraţi imediat cu Guvernul pentru a adopta legislaţia necesară pentru a urmări rapid aceşti infractori, pentru a confisca câştigurile obţinute ilegal din vânzarea de persoane, pentru a proteja mai bine victimele traficului şi pentru a repara prejudiciile produse de fostul Guvern, prejudicii care i-au încurajat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine şi să protejeze chiar oamenii pe care îi reprezintă".

Vela: Deşi pandemia a fost principala preocupare, MAI şi-a făcut datoria în tot ce înseamnă combaterea şi prevenirea traficului de persoane

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat notă de raportul Departamentului de Stat al SUA cu privire la prevenirea şi combaterea traficului de persoane în 2019 şi lucrează permanent pentru reducerea traficului de persoane, astfel ca evaluarea pentru acest an să fie pozitivă, iar România să evite un raport negativ pentru al treilea an consecutiv, a susţinut ministrul Marcel Vela.

El a mai spus că Ministerul Afacerilor de Interne "şi-a făcut datoria" în tot ceea ce înseamnă combaterea şi prevenirea traficului de persoane, cu toate că, în acest semestru din 2020, pandemia COVID-19 a fost principala preocupare a tuturor autorităţilor, scrie sursa.

"În acest sens, aş dori să menţionez inclusiv discuţiile avute cu Ministerul Justiţiei, cu Ministerul Public, cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, precum şi cu reprezentanţii organizaţiilor internaţionale şi ai societăţii civile care au manifestat preocupare şi receptivitate în sensul identificării celor mai bune soluţii. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne rămâne, în continuare, angajat să coopereze atât cu celelalte autorităţi române, cât şi cu societatea civilă şi partenerii externi, pentru a identifica soluţii concrete şi a avea un răspuns întreg integrat în problematica generală a combaterii şi prevenirii traficului de persoane", a mai afirmat Vela.

Marcel Vela a arătat că nu a fost o figură de stil când a spus 'toleranţă zero la infracţionalitate'.

"Guvernul Orban a confirmat până acum că a alocat cele mai mari resurse pentru mobilitate în cadrul MAI, cât de curând vom anunţa şi cea mai mare achiziţie pentru dotarea poliţiştilor, dotare care s-a lăsat aşteptată de peste 40 de ani. Reforma în minister este o prioritate pentru ca acest minister, o instituţie de elită a statului român, să redevină acea instituţie în slujba cetăţeanului, respectată şi apreciată", a mai spus Vela.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. oare cine a schimbat legile si codurile penale prin asumare ? nu predoiu

    Poate-poate fiscalizează ,, BORDELURILE " nu bagă TOT în buzunar...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie