ANAF: 4.000 de acţiuni de control fiscal, fiind aplicate decizii de impunere de 446 milioane lei

F.D.
Miscellanea / 8 decembrie 2023

ANAF: 4.000 de acţiuni de control fiscal, fiind aplicate decizii de impunere de 446 milioane lei

Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prezintă raportul acţiunilor întreprinse în luna noiembrie 2023 de către direcţiile de specialitate din cadrul Agenţiei şi rezultatele generate de acestea, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

"În lupta noastră împotriva evaziunii fiscale şi pentru o colectare eficientă a veniturilor, ne-am angajat să întărim transparenţa şi corectitudinea în sistemul fiscal. Prin intensificarea controlului în sectoarele cu risc ridicat, ne dorim să asigurăm o bază solidă pentru finanţarea proiectelor guvernamentale. Insistăm ca inspectorii noştri să nu fie doar vigilenţi în depistarea tranzacţiilor suspecte, ci şi să ofere suport şi informaţii clare contribuabililor. Educaţia fiscală este cheia prevenirii erorilor şi a inadvertenţelor, iar angajamentul nostru pentru respectarea drepturilor contribuabililor rămâne ferm. În drumul nostru spre un sistem fiscal modern, ne concentrăm asupra reorganizării şi transformării digitale, pentru a aduce eficienţă şi transparenţă în colectarea veniturilor", a explicat ministrul Marcel Boloş.

În vederea armonizării procedurilor de control fiscal cu tendinţele internaţionale potrivit cărora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administraţiei fiscale pentru realizarea conformării la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptată şi progresivă a formelor şi acţiunilor de control fiscal.

În acest sens, în vederea creşterii conformării la declarare a contribuabililor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin structurile de control fiscal, desfăşoară în prezent, două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul:

v emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecþie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaþi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.

v efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv:

- inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care urmare a Notificării de Conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi;

- controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

În luna noiembrie, în vederea creşterii conformării voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor, de către organele de inspecţie fiscală, un număr de 1.407 notificări de conformare pentru riscuri fiscale prezumate de 71.971.326 lei;

De asemenea, în luna noiembrie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuţii de control fiscal din ANAF :

- 3.948 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare), fiind stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 446.487.926 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 71.721.968 lei;

- 3.816 controale antifraudă, fiind estimate implicaţii fiscale în valoare de 112.073.350 lei, respectiv fiind aplicate sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 32.494.783 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O mare Vrajea, luați-l averile la control

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb