Abonament gratuit

ANAF, ATAC LA MULTINAŢIONALE: "Aproape un miliard de euro au fost scoşi din România în ultimii cinci ani"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii /

"Aproape un miliard de euro au fost scoşi din România în ultimii cinci ani"

Aproape un miliard de euro au fost scoşi din România în ultimii cinci ani, iar cu aceşti bani s-ar fi putut realiza multe proiecte, a declarat, la finalul săptămânii trecute, Ionuţ Mişa, directorul general al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, referindu-se la preţurile de transfer.

Domnia sa a precizat: "Numai de la 5 companii care sunt în domeniul petrolului, retailului, tutunului şi comerţului cu electronice s-au făcut ajustări de 87 milioane lei. Doar 5 companii, gândiţi-vă ce înseamnă la nivel naţional.

Direcţia generală a marilor contribuabili are astăzi 1.500 de companii în portofoliu. Sumele sunt mari, foarte mari. Un studiu pe care l-am realizat la începutul anului 2015 pe un portofoliu de 2.500 de companii ne dusese la concluzia că aproape 1 miliard de euro în ultimii 5 ani au fost scoşi din România. Cu aceste sume s-ar putea realiza extrem de multe proiecte în România şi ar putea aduce beneficii majore românilor".

Potrivit acestuia, o companie din domeniul tutunului a achiziţionat tutunul de la o altă subsidiară afiliată dintr-o ţară membră la un preţ foarte mare, pe care îl vindea în România la o marjă de profit extrem de mică.

"În România plătea aproape nimic, iar în ţara respectivă se duceau toate profiturile. Am reuşit să identificăm acest tip de tranzacţii şi am reuşit să realizăm ajustări de 12,3 milioane lei", a precizat oficialul ANAF.

El a explicat, în context, cum sunt scoşi din ţară banii realizaţi de retaileri: "În retail se importă produse cu valoare adăugată din afara ţării şi se vând în România. Companiile spun că au creat locuri de muncă multe, «datorită nouă aveţi atâtea locuri de muncă», dar uită să precizeze un aspect foarte important. Aceste locuri de muncă sunt prost plătite. Ar trebui să ne uităm la faptul că aceste companii importă bunurile din afară la o valoare mică, le vând ulterior în România, iar numai pe diferenţa de preţ se aplică impozitul pe profit. În România rămân puţini bani. Practic locurile de muncă în ţările în care s-au produs acele bunuri sunt bine plătite, au plus valoare în ţara respectivă şi mai puţin în România. Asta este una dintre cele mai utilizate metode".

De asemenea, reprezentantul Fiscului a mai spus că sunt companii care au o reţea globală şi importă diferite bunuri şi servicii din celelalte ţări la o valoare foarte mare pe care le vând în România.

"Sunt companii din domeniul auto care au rata profitului 2% an de an. Este foarte greu să realizezi o rată a profitului constantă. Este o ciclicitate economică, există un mediu de business. Ca să poţi să obţii an de an 2% este o consultanţă foarte bună, beneficiază de experienţă foarte bună în această zonă, au tehnici foarte bune pe care le utilizează".

El a precizat că Direcţia de Mari Contribuabili colectează aproape 50% din veniturile la buget şi administrează toate companiile mari, cu cifre mari şi volume mari.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. In sfarsit o raza de lumina!!!ANAF constientizeaza unde zboara banii patriei!!!!!?????Pai hai controale si amenzi pe transnationale, pe romanasi i-ati omorat de tot...Romanul ramane vesnic angajat-salariat, niciodata capitalist!!!

  1. Corect

  Nu avem intreg materialul semnat de acest domn Misa, citatele din articol nu sunt concludente in sustinerea ideii de evaziune. Faptul ca prin importul masiv de bunuri de consum se asigura profituri pentru tarile exportatoare

  este un fapt cunoscut, intrebarea este de ce nu putem noi produce 

  si/sau exporta mai mult din Romania. Exista o mare filiera de import pe relatia Asia-Orientul Mijlociu iar in acest domeniu onorabilul ANAF are o atitudine

  pudica oare de ce? 

  1. Pentru că BNR menține un curs EURRON artificial care favorizează importurile, descurajează exporturile, care favorizează capitalul străin și care distruge antreprenoriatul românesc.

  Atat! Constatare (si asta prea tarziu!) si atat! Nimeni n-o sa ia nici o masura pentru recuperare si stoparea jafului! Praf in ochii romanilor!

  dl Misa spune ca locurile de munca create de multinationale in Romania sunt prost platite. Nu vede ca patronii romani platesc si mai prost? Daca ar pleca multinationalele Romania ar fi raiul patronilor romani care vor sa se imbogateasca rapid si cu orice pret.

  1. Traficul de influență din guvern operat de capitalul străin menține forța de muncă din România pe salarii de nimic.

   Vezi ce spune ministrul Dragu despre salariile din India. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roConference on E-learning - Tips&Tricks
Cabinet de avocatservicii curatenie