ANALIŞTII ANTICIPEAZĂ Piaţa IPO-urilor din Hong Kong se va redresa anul viitor

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 decembrie 2022

Sursă foto: www.hkex.com.hk

Sursă foto: www.hkex.com.hk

După ce, în 2022, a consemnat cel mai slab an de după criza financiară, în privinţa ofertelor publice iniţiale (IPO), Bursa din Hong Kong se va redresa anul viitor, pe măsură ce China va avansa cu planurile de redeschidere după pandemie, conform bancherilor şi analiştilor chestionaţi de Bloomberg News.

Potrivit sursei citate, sumele atrase prin listările din Hong Kong au totalizat 12,9 miliarde de dolari în 2022, în scădere cu 70% faţă de anul trecut. Declinul este cu mult mai mare decât cel de 29% înregistrat de întreaga regiune Asia Pacific, în condiţiile în care fluxul constant de tranzacţii din China continentală a contribuit la stimularea regiunii, per ansamblu.

Afectate de restricţiile de reglementare de la Beijing, de politica împotriva Covid şi de criza imobiliară, pe lângă preocupările legate de majorările ratelor dobânzilor la nivel mondial, tranzacţiile de pe piaţa din Hong Kong s-au redus în acest an. Observatorii pieţei preconizează că, în timp ce ofertele mari ar putea avea nevoie de ceva mai mult timp ca să se redreseze, în primul trimestru din 2023 vor avea loc mai multe tranzacţii de dimensiuni medii la Hong Kong, pe fondul optimismului în creştere cu privire la economia chineză.

"Odată cu tranziţia către o redeschidere a Chinei, anticipăm că pe termen scurt vor avea loc mai multe IPO-uri amânate ale companiilor din China, dar şi tranzacţii ulterioare", declară Murli Maiya, şeful diviziei de pieţe de capital pentru Asia Pacific din cadrul JPMorgan & Chase Co. din Hong Kong, care adaugă: "Este mai probabil ca acestea să fie lansate la Bursa din Hong Kong, mai degrabă decât în SUA".

Vânzările suplimentare de acţiuni au crescut în al patrulea trimestru din 2022, deoarece China a anunţat sprijin pentru sectorul imobiliar, generând speranţe pentru o revenire a acestuia, notează Bloomberg. Creşterea plasamentelor şi vânzărilor în bloc de acţiuni sunt considerate pozitive şi pentru piaţa IPO, deoarece indică apetitul emitenţilor şi al investitorilor.

"Odată cu deschiderea Chinei, toată lumea speră că 2023 va fi un an mai bun - pentru că există numeroase IPO-uri în aşteptare. O serie de companii au depus cereri de listare sau aşteaptă să facă acest lucru", afirmă Victoria Lloyd, partener la divizia de pieţe de capital a Baker McKenzie din Hong Kong. În opinia sa, după Anul Nou Chinezesc, volumul listărilor va spori.

Unele dintre companiile care doresc să se listeze în Hong Kong sunt Xiamen International Bank Co., care ar putea strânge aproximativ 10 miliarde de dolari HK (1,3 miliarde de dolari) şi Ruqi Mobility, divizia de ride-hailing a producătorului auto susţinut de stat GAC Group, conform Bloomberg.

Între timp, piaţa onshore a Chinei a înregistrat un an record în privinţa veniturilor din IPO, de 93,5 miliarde de dolari, în 2022, susţinută de eforturile Beijingului de a descuraja listările din exterior şi de a promova piaţa locală. Analiştii aşteaptă ca tendinţa să continue şi anul viitor, deoarece mai mulţi dezvoltatori caută să strângă fonduri prin acţiuni.

Tot în Asia, India va rămâne activă pentru ofertele de dimensiuni medii din diverse sectoare, după o serie de eşecuri ale unicornilor recent listaţi, conform Bloomberg. Analiştii mai spun că Thailanda va continue să domine Asia de Sud-Est, iar o revenire a ofertelor din Coreea de Sud poate lua ceva timp, deoarece companiile întâmpină dificultăţi în obţinerea evaluărilor dorite.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb