Analiştii: Riscul de default al Portugaliei este în creştere

Elena Voinea
Internaţional / 21 ianuarie 2012

Analiştii: Riscul de default al Portugaliei este în creştere

Portugalia traversează o perioadă "cu adevărat critică", dar mizează pe exporturi pentru relansarea economiei, a declarat, ieri, premierul Pedro Passos Coelho, în condiţiile în care randamentele obligaţiunilor au crescut continuu, în perioada 16-20 ianuarie, la niveluri record sporind riscul de default.

"Traversăm o perioadă critică, un climat de instabilitate şi insecuritate legată de viitorul Europei şi implicit al Portugaliei", a afirmat Coelho în Parlament, informează AFP, potrivit Mediafax.

Domnia sa a afăcut referire la noi probleme venite din Grecia şi din partea "unei agenţii de rating".

Standard&Poor's a retrogradat recent ratingul a nouă ţări din zona euro, printre care cel al Portugaliei, care a fost redus cu două trepte, de la "BBB-" la nivelul speculativ "BB".

Decizia este considerată nejustificată de către guvernul portughez.

Portugalia este a treia ţară din zona euro după Grecia şi Irlanda care a fost nevoită, anul trecut, să ceară ajutor financiar excepţional şi a obţinut de la Uniunea Europeană şi FMI 78 de miliarde de euro în schimbul unui vast program de austeritate şi reforme.

Guvernul mizează pe exporturi pentru relansarea economiei pentru care este anticipat în acest an un declin de 13,1% şi un şomaj de 13,4%.

"Portugalia este în mod evident următoarea ţintă", a declarat Michael Cirami, manager de portofoliu la fondul american de investiţii Eaton Vance, care crede că este improbabil ca Portugalia să treacă neobservată, indiferent dacă Grecia încheie sau nu un acord de restructurare a datoriilor.

Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a urcat, joia trecută, la aproape 15% şi ieri s-a menţinut la circa 14,8%.

Creşterea puternică a randamentelor obligaţiunilor a fost determinată parţial de retrogradările anunţate săptămâna trecută de S&P. Portugalia este a doua ţară, alături de Grecia, cu ratinguri Junk (nerecomandate pentru investiţii) din partea tuturor marilor agenţii de rating.

"Portugalia a fost singura ţară afectată cu adevărat de retrogradare pentru este văzută ca un caz mai complicat", a declarat Gilles Moec, analist la Deutsche Bank. Problemele Portugaliei combină un nivel ridicat de îndatorare a sectorului privat, ca şi Spania, datorie publică mare, ca şi Italia, la care se adaugă recesiunea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9261
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0937
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4797
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6851
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.3486

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

FINANCIAL FORUM 2021
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro