ANALIZĂ ARCTIC STREAM:Piaţa IT&C din România a crescut cu peste 22% în 2020

G.U.
Companii / 17 mai 2021

Piaţa IT&C din România a crescut cu peste 22% în 2020

Piaţa serviciilor IT&C a urcat cu 23,4% în 2020, iar comerţul en-gros de echipamente informatice şi de telecomunicaţii a crescut cu 20,5% faţă de 2019, rezultând o creştere totală a pieţei de 22,27%, arată o analiză efectuată de Arctic Stream, companie cu capital integral românesc, furnizor de servicii în domeniul tehnologiilor şi echipamentelor de comunicaţii, a centrelor de date şi a soluţiilor software, conform unui comunicat de presă remis redacţiei. Valoarea totală a pieţei pentru servicii IT&C şi comerţ cu echipamente de comunicaţii a fost de 58,81 miliarde lei (11,92 miliarde euro), în 2020, comparativ cu 48,10 milioane de lei (9.75 miliarde de euro), în anul anterior.

Rezultatele excelente din sectorul IT&C, de anul trecut, urmează altui an bun (2019), când piaţa serviciilor şi cea a comerţului cu ridicata de echipamente era deja pe un trend ascendent şi înregistra o creştere de 15,35% faţă de 2018. În pofida crizei sanitare mondiale, care a dus la o scădere cu peste 10% a economiei româneşti în trimestrul al II-lea din 2020, nevoia de soluţii pentru munca la distanţă a condus la investiţii din partea companiilor şi a instituţiilor publice în echipamente, servicii pentru comunicaţii, infrastructuri şi soluţii de securitate a datelor, precum şi în capacitatea de comunicare şi colaborare online, subliniază analiza Arctic Stream.

Potrivit sursei citate, pandemia COVID-19 a izbucnit într-un moment de creştere a cererii de servicii pentru digitalizarea operaţiunilor şi automatizări, astfel că noul context global a impulsionat investiţiile în domeniu. Astfel, chiar dacă ritmul de creştere ar putea fi mai puţin spectaculos faţă de anul trecut, piaţa va înregistra o creştere solidă în continuare. Pe de o parte, la nivel global, compania de consultanţă şi cercetare IT&C, Gartner, previzionează, în studiul Top Strategic Technology Trends for 2021, că bugetele de investiţii IT vor ajunge la 4,1 trilioane de dolari anul acesta, continuând să crească până la 4,29 trilioane de dolari în 2022, în timp ce avansul global de anul viitor este estimat la 4,6%.

În acelaşi timp, în România, Arctic Stream anticipează o creştere anuală a pieţei de cel puţin 14-15% în următorii 3-4 ani. Mai mult, dacă în perioada 2015-2020, sectorul IT&C a reprezentat circa 7% din PIB-ul României, în următorii ani, ponderea acestuia ar putea atinge 10%, în contextul în care atât companiile private din diferite industrii (banking, retail, energie şi utilităţi etc.), cât şi instituţiile statului vor continua să investească în transformarea digitală.

Dragoş Octavian Diaconu, fondator şi director general al Arctic Stream, a declarat: "Deşi anul 2020 a pus omenirea în faţa unei situaţii fără precedent în istoria recentă, căile prin care s-a răspuns la această provocare au inclus extinderea muncii la distanţă şi a serviciilor oferite prin internet de către sectorul public şi companiile private. Arctic Stream a răspuns prompt nevoii în creştere de infrastructură IT performantă şi care să devină rapid funcţională, ceea ce a dus la cea mai mare cifră de afaceri şi la cel mai bun profit din istoria companiei noastre. Trendul de transformare digitală a societăţii era deja unul ireversibil, dar ritmul de dezvoltare s-a accelerat, iar obiectivul nostru este să ne adaptăm business-ul pentru a valorifica în continuare oportunităţile acestei pieţe în expansiune."

Anul trecut, Arctic Stream a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro (peste 40 milioane de lei), în creştere cu peste 120% faţă de 2019, şi un profit de peste 1,2 milioane de euro (peste 6 milioane lei), mai mare cu 200% faţă de anul anterior, notează sursa citată.

Dat fiind contextul favorabil proiectelor de transformare digitală, Arctic Stream îşi propune să răspundă în continuare cererii de infrastructuri IT modulare, scalabile şi proiectate de echipe cu experienţă. De asemenea, compania vizează accelerarea creşterii prin atragerea de finanţare de pe piaţa de capital, pentru posibile achiziţii de firme din domeniu şi intrarea pe noi nişe de business.

Pentru a-şi atinge obiectivele, în 2021, Arctic Stream îşi va extinde cu 30% echipa şi capabilităţile tehnice ale acesteia. Mai mult, prin obţinerea de noi certificări (VMware, Citrix, Cisco Data Center, Cisco Collaboration şi altele), va spori expertiza companiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe o asa de mare crestere a pietei ar trebui sa vina la bursa.Vad ca vorbesc despre piata de capital insa fara planuri concrete.Investitorii abia asteapta companii din astea ca-s satui de sifuri si alte masinarii de dat tunuri.Daca dovedesc seriozitate pot atrage si capital mai mult.Seriozitate inseamna sa fie transparenti,sa imparta rezultatele cu actionarii,sa-si motiveze angajatii cu actiuni dar nu de cateva ori profitul pe an ca la altii ca deja suntem satui de schema asta.

    Pe Bursa baieti sa va vedem valoarea! 

unnpr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6073
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2331
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8143
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.5443

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb