ANALIZĂ BOLT:"Cât costă pachetele de cont curent oferite de 25 de bănci din România şi cum se pot evita comisioanele la încasare"

A.P.
Bănci-Asigurări / 28 aprilie 2021

"Cât costă pachetele de cont curent oferite de 25 de bănci din România şi cum se pot evita comisioanele la încasare"

Majoritatea băncilor practică o listă lungă de comisioane, iar pentru clienţii cu mai multe conturi bancare, relaţia cu acestea poate deveni complicată şi chiar scumpă. Ca urmare, multe dintre bănci au dezvoltat produse competitive, oferind comisioane reduse sau chiar zero, pentru a-şi convinge clienţii să apeleze în continuare la serviciile lor, potrivit unei analize Bolt.

Fintech-ul Volt a analizat comisioanele practicate de 25 de bănci de pe piaţa românească. Studiul îşi propune identificarea băncilor care percep comisioane de încasare pe grila standard de comisioane, dar şi a celor care au pachete de cont curent cu zero costuri.

Pachetele de cont curent sunt gratuite doar în anumite condiţii, cea mai des întâlnită fiind cea a încasării unor venituri recurente în respectivul cont bancar. Sunt bănci care solicită şi efectuarea unui număr de tranzacţii în fiecare lună sau constituirea unor depozite peste o anumită sumă pentru a beneficia de costuri zero. Astfel pot fi evitate comisioanele în cazul operaţiunilor de bază.

Ce bănci percep comisioane de încasare pe grila standard de comisioane

Analiza a luat în calcul comisioanele la încasare practicate de 25 de bănci. Dintre acestea, şapte percep comisioane care variază între 2 lei şi 5 lei pentru fiecare încasare (Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Blon Bank France, BRD SocGen, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Românească).

Totuşi, în cazul a patru dintre aceste bănci (BRD SocGen, Alpha Bank, Banca Românească sau CEC Bank), comisionul la încasare dispare atunci când clientul optează pentru un pachet de cont curent.

Alegerea unui pachet de cont curent: care sunt criteriile pentru a scăpa de comisioane?

Dintr-un total de 25 de bănci analizate, 19 pot oferi clienţilor pachete de cont curent cu zero costuri la respectarea anumitor condiţii. Cea mai des întâlnită condiţie este încasarea de venituri recurente, fie că vorbim despre salariu, pensie sau orice altă sumă de bani care intră lună de lună în respectivul cont. Pentru bănci contează doar depăşirea un anumit nivel al veniturilor încasate.

Dacă totuşi clientul nu reuşeşte să îndeplinească condiţiile de venit recurent, băncile îl vor taxa cu un comision lunar de administrare al pachetului de cont curent, care poate varia de la 2 la 12 lei. Sunt bănci care nu au condiţii de venit recurent, oferind zero costuri, însă taxează clienţii cu 5 până la 25 de lei pe lună pentru respectivul pachet.

În infograficul următor sunt prezentate costurile exacte pe care utilizatorul le plăteşte pentru transferuri interbancare către o parte dintre băncile locale atunci când acesta nu întruneşte toate condiţiile de eligibilitate ale pachetelor de cont curent. În plus, infograficul cuprinde şi băncile care percep comisioane la încasare, pachetele de cont curent ce pot fi accesate cu zero costuri, dar şi condiţiile pe care clientul trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi taxat.

O altă modalitate prin care clienţii pot evita comisioanele la încasare este Volt. Aplicaţia le permite utilizatorilor transferul instant şi necomisionat de bani între orice carduri, doar folosind numărul de telefon. Se recomandă consultarea băncii emitente a cardului pentru a vedea dacă aceasta percepe comisioane adiţionale la transferul în Volt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro