ANALIZĂ CNN BUSINESSRusia nu mai este o opţiune pentru investitorii în acţiuni

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie

Rusia nu mai este o opţiune pentru investitorii în acţiuni

Bursa din Moscova, închisă de la debutul invaziei din Ucraina, a anunţat ieri că a reluat tranzacţiile cu obligaţiuni guvernamentale

Cele mai populare pieţe emergente de acţiuni din lume au fost, de mulţi ani, aşa-numitele BRICS: Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, dar având în vedere că Rusia nu mai este o piaţă pe care occidentalii o pot accesa, în urma invaziei Ucrainei, pare că a venit momentul ca investitorii să nu mai privească la ţările mai sus amintite ca la un grup, arată o analiză CNN Business.

"Ţărilor BRICS le-a trecut perioada în care li s-a acordat atenţie ca grup", spune Eric Winograd, economist senior la firma globală de gestionare a activelor AllianceBernstein, menţionând: "Câţiva furnizori importanţi de indici din SUA au eliminat acţiunile ruseşti la un preţ «zero» sau «aproape zero».

Tranzacţionarea acţiunilor mai multor companii ruseşti cotate în SUA, precum cele ale motorului de căutare Yandex şi ale companiei telecom MTS, a fost oprită. Bursa de la Moscova este închisă din 25 februarie, a doua zi după invazia din Ucraina".

Menţionăm că Bursa din Moscova (Moscow Stock Exchange) a anunţat ieri că a reluat tranzacţiile cu obligaţiuni guvernamentale, ca o primă etapă a unei redeschideri progresive. Andrei Braginski, purtător de cuvânt al Bursei din Moscova, a declarat, conforfm AFP, că au fost reluate tranzacţiile cu titluri emise de Guvernul rus şi şi-a exprimat speranţa că în scurt tip vor fi reluate şi tranzacţiile cu acţiuni. "Tehnic, totul este gata, sperăm că tranzacţiile vor fi reluate în viitorul apropiat", a spus Andrei Braginski.

Eric Winograd, AllianceBernstein: "Ideea că o ţară mare ca Rusia poate fi scoasă din indici reprezintă o problemă majoră"

"Ideea că o ţară atât de mare ca Rusia poate fi scoasă din indici reprezintă o problemă majoră", mai spune Eric Winograd, adăugând: "Se pare că Rusia nu va fi inclusă în primele fonduri ale pieţelor emergente în curând. Chiar şi pentru acei occidentali care încă doresc să investească în active ruseşti, nu este clar ce urmează".

Mychal Campos, şef al diviziei de investiţii din cadrul societăţii americane de consultanţă financiară Betterment, afirmă, conform CNN Business: "Unii investitori întreabă despre expunerea fondurilor pieţelor emergente la Rusia. În condiţiile în care unii furnizori de indici încep să excludă Rusia, este nevoie de răbdare şi aşteptare. Pentru investitorii care doresc să obţină expunere pe pieţele emergente, fiecare ţară ar trebui analizată individual. Diferenţierea va fi importantă. Nu trebuie să investiţi în pieţele emergente pe baza unui acronym (n.r. BRICS). În acest context, este ciudat să spui că Argentina şi Coreea de Sud sunt acelaşi lucru, pentru că nu sunt".

Rahul Sen Sharma, Indxx: "Uitaţi de BRICS, priviţi spre TICKS"

Închiderea pieţei de valori din Rusia a transformat, în esenţă, BRICS în BICS, care ar putea fi o schimbare permanentă, este de părere Rahul Sen Sharma, managing partner la Indxx - un furnizor global de indici. Acesta menţionează: "Vor îmbrăţişa investitorii din nou Rusia? Dacă nu există lichiditate, aceasta este o problemă de discutat. Dar, este greu de crezut că investitorii se vor grăbi spre Rusia în curând".

În opinia lui Sen Sharma, unii investitori ar putea începe să se uite către alte pieţe emergente pentru a înlocui Rusia, cum ar fi, de exemplu, Taiwan şi Coreea de Sud, iar astfel BRICS ar putea deveni TICKS.

Rahul Sen Sharma susţine că Polonia, Turcia şi Mexic sunt de interes, la fel ca Filipine şi Indonezia. Dar, spune acesta, "orice piaţă emergentă din Europa - precum Polonia - este în mod inerent riscantă din cauză că se află aproape din punct de vedere geografic de Rusia şi Ucraina".

Alţi experţi susţin că investitorii se uită mai mult la companiile individuale din pieţele emergente şi mai puţin la ţări, în sine.

"Un investitor tipic vede pieţele emergente ca pe o clasă de acţiuni. Este o bucată dintr-un portofoliu", afirmă Callie Cox, analist pentru investiţii americane la eToro, precizând: "Peisajul pieţelor emergente se schimbă de ceva vreme. Mulţi investitori au devenit sceptici în privinţa Rusiei de la anexarea Crimeei, în 2014. A existat multă anxietate din acest motiv"

Anthony Kim, Heritage Foundation: "Redeschiderea Bursei ruse nu va declanşa tulburări larg răspândite"

Redeschiderea Bursei din Moscova, în această săptămână, nu va declanşa, probabil, tulburări larg răspândite, potrivit unui expert economic citat de foxbusiness.com.

Anthony Kim, cercetător în domeniul libertăţii economice la Heritage Foundation, a declarat pentru FOX Business: "Din punctul meu de vedere, mulţi participanţi la piaţă au luat deja în considerare parametrii din ultima săptămână pentru a-şi gestiona expunerea pe piaţa rusă. Pieţele din întreaga lume, în special Europa, Asia şi SUA, vor trece doar printr-o perioadă de ajustare".

Rusia şi-a menţinut piaţa de valori închisă timp de trei săptămâni, deoarece sancţiunile financiare majore impuse de Occident şi o rublă semnificativ mai slabă au dus la temeri de vânzări masive de titluri.

Rusia s-a confruntat, de asemenea, cu pericolul de incapacitate de plată, dar a evitat acest lucru, făcând, săptămâna trecută, o plată a datoriei (pentru bonduri) de aproximativ 117 milioane de dolari.

Anthony Kim mai declară: "Vor exista unele efecte negative imediate, dar pieţele majore precum cele din SUA, Europa şi Asia vor fi relativ calme. Economia rusă va avea mai mult de suferit din impactul tuturor sancţiunilor. Capacitatea guvernului rus de a-şi plăti următoarele datorii va fi redusă. Există cu siguranţă acest risc de neplată a datoriei suverane, dar având în vedere că gradul de legătură globală a sectorului/sistemului financiar rus nu este la fel de profund, amplu şi direct ca în cazul altor ţări, suferinţa va fi mai mult internă, pe măsură ce trece timpul".

Moscow Times a anunţat vineri că Banca Centrală a Rusiei va cumpăra obligaţiuni guvernamentale la reluarea tranzacţiilor Bursei, dar nu a dezvăluit cât va cheltui pentru a limita riscurile la adresa stabilităţii financiare.

Vineri, guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a afirmat: "Acum suntem pregătiţi să reluăm treptat tranzacţionarea la Bursa din Moscova. Luni se reia ranzacţionarea pentru obligaţiunile de stat. Pentru a neutraliza volatilitatea excesivă şi pentru a oferi lichiditate echilibrată, Banca Centrală va cumpăra obligaţiuni de stat".

Autorităţile ruse au refuzat până acum să redeschidă Bursa de la Moscova, de teama unui crah bursier în urma sancţiunilor occidentale fără precedent impuse economiei ruse.

Opinia Cititorului ( 30 )

 1. urmatoarele 48 de ore sunt ISTORICE pentru toate pietele de actiuni din lume

  22-23 Martie 2022 !

  A venit perioada fatidica amintita de mine inca de la finalul anului 2020 si inceputul anului 2021 (si de-a lungul anului 2021 de multiple ori) !  

  1. Nu avem nici o emotie, pentru ca tu levitezi, tu veghezi, D-zeu vorbeste prin gura ta si tu o sa-l omori pe Putin de la distanta. Baga mare!

   Ziceați că în perioada aceasta încetează războiul și se semnează acordul de pace.

   da, 23 martie +/- 2 zile

   vedem..... suntem in interiorul perioadei, in fereastra de timp

   sunt si eu curios daca am dreptate 

   de asemenea atentie in aceasta perioada la pietele de actiuni, la USD, la dobanzile la titlurile de stat (toate tarile, in special USA si emergente mari) .... avem prognoza de uragan saptamana asta....

   p.s. nota speciala: lesinul USD ar trebui sa inceapa.... saptamana aceasta ;) ... poate.... vedem!  

   Si daca nu iese cum zici ce faci?Demisionezi din functia de prezicator?

   Pai nu ai zis +/- 2 zile. Ai zis 23. Adica miine la pranz sau seara. Accept si poimaine dimineata.

   ca intotdeauna ... mistouri ieftine de noroi de Dambovita... deja sunteti plictisitori maxim pentru mine.

   va las sa va aruncati mizeriile aici ... eu am o treaba de facut chiar in aceste zile si ore... imi pot folosi timpul mult mai eficient decat sa stau sa explic ceea ce fac cuiva care oricum nu apreciaza, nu intelege, nu integreaza si in general isi bate joc de munca mea.  

   Hai... turnati-va mizeriile , eu imi vad de treaba in continuare.

   Chiar si daca i-as vorbi unui caine in engleza, tot cu ochii aia mari si umezi se uita la mine... eventual rotind prosteste capul a uimire.... caci ontologic vorbind e ....caine. Ce treaba are el saracul cu engleza.... ?  

   Sunt plictisitor pentru tine? Doamne fereste! Te rog sa nu ma omori de la distanta! Spune-i lui Dumnezeu ca de acum incolo voi fi distractiv pentru tine.

   Am auzit ca ai luat un bec in mana si s-a aprins lumina.

   Spamezi. Măcar Vali aduce informația, tu ești doar trol.

   Pai daca zilele astea inceteaza razboiul si se semneaza acordul de pace, de ce ar fi fatidica perioada asta? Eu inteleg ca e de bine, vine pacea si prosperitatea, nu?

   Sigur ca USD o sa "lesine fatal". Toti banii "smart" vor migra catre ruble si yuani...Sau invers...?

   Buy euro

   Te rog să fii mai specific. Te referi la acel crah pe care l-ai prevăzut pentru luna martie 2022?

   Da se referă la afirmația asta. Oricum omul e curajos, nu s-a ascuns pe după copac , în perioada dată a revenit aici cu noi... Sunt și eu curios daca moș Vanga iar va avea dreptate. Eu nu am acțiuni, doar cash. Sunt atent la mișcări, urmăresc și studiez pe bvb

   Cum adică ești curios? Nu ziceai că e la sigur? O dai la întors acum. Să-ți fie rușine domnule bancher că i-ai dezamăgit pe cei care și-au pus încrederea în tine.

   troll alert

   Da Keynes.

   Ma refer la acel crah.  

   Inca sunt curios ce ar putea provoca o cadere concomitenta a usd si a pietelor bursiere americane (si ale lumii, ca reactie la piata de capital americana).

   Altfel spus... umblu cu pusca prin tufis la impuscat...lebede negre. :)  

   argint, aur, chf, euro (poate jpy)

   ti-am raspuns serios la o intrebare pusa la caterinca

   "vijelia" de apreciere a euro (fata de usd) va dura pana in august/septembrie 2022 

   Mos Vanga? :)))) Hahahhaaa :))

   ai cash?  

   bine faci, bine gasesti

   doar sa nu tii cash prea mult ca atmosfera e deosebit de inflationista 

  s-ar putea ca prezicatorul s-o nimereasca de data asta, pt simplul motiv ce se discuta despre desfiintarea UE.

  Nu e ceva personal, sau vreun dezastru. UE a fost doar un proiect, care si-a atins scopurile, in mare. Deci acum se poate trece la urmatorul. Si poate ca in aceasta faza de tranzitie unii se vor panica, pt ca nu inteleg ce li se intampla. Si in acest context apar si babele-Vanga.

  1. El o zice de ani de zile. Nu poate nimeni nega că e un om absolut special. Măsoară valoarea unui om după câtă.mizerie se aruncă în el. Vali e un om valoros prin ce face. Eu îți mulțumesc Vali ! Eu îl înțeleg că se mai supără cu atâția nătărăi in jur. E ușor să fii jigodie, e greu sa aduci informația din viitor în prezent. Jigodii tot am văzut, oameni că Vali mai rar. Fii tare Vali , oamenii ca tine transforma lumea, restul nu contează. Și el nu zice de UE zice că vor pica bursele și dolarul, nu zice de UE.

   Eu am salvat mesajul tau din 24.12.2020/10.52! Ai avut perfecta dreptate! Multumesc Vali!

   Da, e tare Vali asta

   da, cine se face frate cu Dracul are 'viziuni', ii da sharpele puteri. Asta e veche de cand lumea. Si daca mai e si ceva zeu, ala e ha ha

   A mai nimerit-o și în trecut, eu îl urmăresc de ani de zile... A nimerit cam 3 din 4 situații când a anticipat. Oricum e un tip isteț

   Vai de capul vostru...

   Vai de toate capetele daca nu am dreptate cu inchiderea razboiului saptamana asta.

   Ati face bine sa spuneti o rugaciune in seara asta pentru pace , sa dispara razboiul saptamana asta.  

   Ma tem ca nu ai inteles rolul bun prin definitie pe care incerc sa il am.

   Doar niste filo-rusi si-ar dori sa nu se termine razboiul si sa nu am dreptate.  

   multumesc Angel, dea Domnu' sa am dreptate cu pacea acum.... are legatura mare cu multe altele ...de la burse pana la alte mici detalii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9430
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7005
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9319
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7237
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.3717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro