ANALIZĂ DELOITTE:Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2021 de investitori strategici

S.B.
Miscellanea / 16 februarie

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2021 de investitori strategici

Investitorii strategici au fost cei mai activi cumpărători pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii (mergers and acquisitions - M&A) din 2021, cu peste 60% din numărul total de tranzacţii, urmaţi de investitorii instituţionali şi privaţi (20%) şi de firmele de private equity (17%), conform unei analize efectuate de Deloitte România.

Dintre investitorii strategici străini implicaţi în tranzacţii pe piaţa locală, cei mai mulţi sunt din Franţa (18%) şi Austria şi Germania (16%). Alte ţări care au fost printre cele mai active pe piaţa locală în anii anteriori, cum ar fi SUA şi Regatul Unit al Marii Britanii, au avut investitori implicaţi în 2021 în doar 8%, respectiv 3% din numărul tranzacţiilor. Datele se referă la cele 137 de tranzacţii cu valoare de peste 5 milioane de euro anunţate în 2021, conform analizei Deloitte România, volum care marchează un nivel record al pieţei în 2021. Din punctul de vedere al valorii totale estimate, calculate atât pentru tranzacţiile cu valori comunicate, cât şi pentru cele cu valori nedivulgate, piaţa locală a fost de aproximativ 4-4,4 miliarde de euro.

Printre tranzacţiile în care cumpărătorii au fost investitori strategici din Franţa se numără preluarea Duraziv de către Saint-Gobain şi preluarea Frigotehnica şi a Megatech Trading & Consulting de către VINCI Energies. Investitorii strategici din Austria şi Germania au fost activi în principal în sectorul imobiliar, fiind implicaţi în tranzacţii precum preluarea Bucharest Financial Plaza de către Immofinanz sau preluarea clădirii The Light One de către UNIQA Real Estate GmbH.

Tranzacţiile de M&A din 2021 cu valori cumulate notabile au fost înregistrate în sectorul imobiliar (29% din valoarea totală a pieţei, în scădere faţă de 37%, în 2020), urmat de energie (14%, în scădere de la 22%, în 2020) şi tehnologie (11%, în scădere faţă de 19%, în 2020). O scădere semnificativă a fost vizibilă în domeniul sănătăţii, care a reprezentat 2% din valoarea totală a tranzacţiilor din România în 2021, similar cu nivelul din 2020, de 1%, dar la distanţă mare de 12%, cât a reprezentat în 2019 şi 2018.

"Este demn de remarcat faptul că peste 50% dintre tranzacţiile monitorizate în 2021, atât ca număr, cât şi ca valoare, sunt reprezentate de preluări ale unor jucători locali de către alţi jucători locali. Acesta este un indicator al maturităţii pieţei de M&A din România, o piaţă în care jucătorii locali au un cuvânt tot mai important de spus. Sper şi că tot mai multe companii locale vor face achiziţii în afara ţării, pentru o dezvoltare regională. Mai merită subliniat faptul că valoarea medie a tranzacţiilor a fost de 27 de milioane de euro în 2021, ceea ce atestă faptul că piaţa de profil din România este efervescentă, dominată de tranzacţii mici şi medii, tendinţă care cel mai probabil se va menţine, având în vedere nivelul de dezvoltare a unui număr important de companii active local", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Efectele crizei generate de pandemia de COVID-19 au fost minore, valoarea pieţei locale menţinându-se relativ constantă din 2018 până în prezent, spre deosebire de efectele crizei financiare, care au dus la prăbuşirea pieţei de la aproximativ 5,5 milioane de euro, în 2008, la 1,3 milioane, în 2009, şi 0,9 milioane de euro, în 2010.

Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică, ce include linii de business precum Consultanţă M&A, Servicii Suport Tranzacţii, Consultanţă Fiscală şi Consultanţă Juridică. Astfel, echipele de profesionişti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9419
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9805
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0577
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6702
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.2533

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro