Analiza evoluţiei ultimilor ani privind angajaţii străini din ţara noastră

G.D.
Miscellanea / 27 iulie 2022

Analiza evoluţiei ultimilor ani privind angajaţii străini din ţara noastră

La jumătatea acestui an, în România erau angajaţi oficial 84.936 de salariaţi străini, din 178 de ţări, de aproape două ori mai mulţi decât în iunie 2019, o consecinţă a deficitelor de pe piaţa muncii de la nivel local, care a forţat mediul privat să caute personal în afara graniţelor ţării, în special în Asia, conform site-ului Curs de Guvernare.

Potrivit sursei citate, peste 80% dintre angajaţii străini activi în România la ora actuală provin din 20 de state, reiese din datele centralizate de Inspecţia Muncii, la solicitarea CursDeGuvernare. Datele se referă exclusiv la angajaţii din sectorul privat.

Topul ţărilor din care provin cei mai mulţi angajaţi străini

Ţara din care România a atras cel mai mare număr de angajaţi străini este Turcia, efectivul lor ridicându-se la 10.184 la jumătatea acestui an, mai mult decât dublu faţă de nivelul din vara lui 2019. Peste 40% dintre ei lucrează în construcţii, 22,2% în comerţ şi 14,5% în industrie.

Clasamentul este completat de Nepal şi Republica Moldova. Numărul nepalezilor cu viză de muncă a crescut de aproape şase ori în ultimii patru ani. Nepalezii lucrează preponderent în HoReCa (26,6%), industria prelucrătoare (20,7%) şi construcţii (9,9%).

În ceea ce priveşte numărul angajaţilor de peste Prut, acesta a crescu de 2,5 ori în ultimii patru ani. Cei mai mulţi dintre ei lucrează în construcţii (30,9%), transporturi (15,7%) şi HoReCa (13,5%).

La nivelul primele zece state de provenienţă a celor mai mulţi angajaţi străini se observă că şase sunt din Asia, respectiv Nepal, Sri Lanka, India, Vietnam, China şi Bangladesh, situaţie diferită faţă de 2019, când doar patru erau din acea zonă.

De asemenea, în ultimii patru ani se observă o creştere substanţială a lucrătorilor din afara UE. Dacă în iunie 2019, ponderea acestora în totalul angajaţilor străini era de circa 64,5%, aceasta a ajuns la 82,8% la jumătatea acestui an.

Din UE, singura ţară care a intrat în top zece anul acesta este Italia, în condiţiile în care în urmă cu patru ani, patru state UE erau în top.

Totodată, la nivelul lunii iunie, în România erau angajaţi 6.110 ucraineni, de aproape trei ori mai mulţi decât în vara anului trecut, spre exemplu, înaintea invaziei ruse.

Cei mai mulţi angajaţi străini din România, respectiv 19.383, lucrează în construcţii. Situaţia arăta cu totul diferit în 2019, când industria prelucrătoare şi comerţul se luptau, la mică diferenţă, pentru titlul de angajator de top în rândul lucrătorilor din afara ţării.

De altfel, datele arată că în ultimii trei ani cei mai mulţi angajaţi străini au fost recrutaţi pentru a lucra pe şantierele din România, ponderea lor în totalul angajaţilor străini de la nivel local consemnând un salt de peste zece puncte procentuale în perioada analizată (de la doar 12,3% în iunie 2019 la 22,8% în iunie 2022).

Industria prelucrătoare înregistra în iunie 2022 de al doilea cel mai ridicat număr de angajaţi străini, respectiv 15.839. În comerţ sunt angajaţi la ora actuală 16,4% dintre lucrătorii străini din România, în vreme ce HoReCa a reuşit să recruteze 10,8% din forţa de muncă venită de peste hotare, subliniază sursa citată.

Luând în considerare ţara de origine a angajaţilor străini, clasamentul industriilor se schimbă. Astfel, cetăţenii din UE, Spaţiul Economic European şi Elveţia lucrează preponderent în industria prelucrătoare (16,4%), servicii administrative şi de suport (13,6%), comerţ (13,3%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (10,7%) şi IT&C (9,8%).

De partea cealaltă, cetăţenii non-UE şi-au găsit locuri de muncă în special în construcţii (25%), industria prelucrătoare (19,1%), comerţ (17%), HoReCa (12,4%) şi servicii administrative şi de suport (5,7%).

Programatorii ucraineni şi-au găsit joburi în România

Din statisticile oficiale reiese că România a reuşit să atragă şi forţă de muncă înalt calificată. Astfel, în industria IT&C, spre exemplu, activează aproape 3.100 de expaţi. Ucraina figurează pe primul loc în topul naţionalităţilor, cu 236 de angajaţi, la egalitate cu Italia.

În România mai lucrează mulţi programatori din Republica Moldova (181) şi Franţa (181), Turcia (166), Germania (130), Polonia (115), Portugalia (109) şi Grecia (100).

În sănătate şi asistenţă socială, precum şi în învăţământ (la privat) lucrau câte o mie de angajaţi străini în iunie 2022, iar în sectorul intermedierilor financiare circa 400 de persoane, precizează sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb