ANALIZĂ EY:Activitatea de fuziuni şi achiziţii din România, în scădere ca valoare, dar pe plus ca volum, în primul trimestru

G.U.
Companii / 19 aprilie

Iulia Bratu, Partener Asociat, Strategie şi Tranzacţii, EY România

Iulia Bratu, Partener Asociat, Strategie şi Tranzacţii, EY România

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 48 de tranzacţii (1) în primele trei luni ale anului 2022, în creştere cu 17% faţă de primul trimestru al anului 2021, arată o analiză publicată astăzi de EY. În pofida volumului mai mare de tranzacţii, valoarea estimată a activităţii locale de fuziuni şi achiziţii a fost mai mică de la an la an, de 1,8 miliarde USD, în primul trimestru din 2022, în scădere de la 2,1 miliarde de dolari, în intervalul similar din anul anterior.

Iulia Bratu, Partener Asociat, Strategie şi Tranzacţii, EY România, a declarat: "Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a dat dovadă de rezilienţă constantă în primele trei luni ale anului 2022. În pofida contextelor geopolitice şi macroeconomice dificile, activitatea de fuziuni şi achiziţii rămâne semnificativă, aproapiată de nivelurile record."

Conform EY, cea mai mare tranzacţie din acest trimestru a fost achiziţia producătorului auto Ford România de către Ford Otosan Olanda, pentru 785 milioane de dolari, urmată de cumpărarea parcului eolian Beta Wind de către Energias de Portugal, prin subsidiara sa EDP Renovaveis, pentru 136 milioane de dolari.

Investitorii strategici reprezintă 92% dintre tranzacţiile de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, context în care jucătorii străini s-au aflat la baza a 28 de tranzacţii, în creştere cu 56% raportat la perioada de referinţă. În acelaşi timp, tranzacţiile interne au consemnat o scădere de 10%, cu un număr de 18 tranzacţii.

Din punct de vedere al originii geografice, cei mai activi investitori au fost: Olanda (5 tranzacţii), SUA şi Belgia (câte 3), Polonia, Austria, Ungaria şi Gibraltar (câte două tranzacţii).

De asemenea, cele mai active sectoare, în funcţie de volumul tranzacţiilor de intrare, au fost tehnologia şi sectorul imobiliar (şapte tranzacţii, fiecare), urmate de produse industriale diversificate (5), telecomunicaţii, media şi divertisment (3), energie şi utilităţi şi sănătate (două tranzacţii, fiecare).

"Deşi sunt excluse din calculul nostru privind valoarea de piaţă (3), observăm, de asemenea, alte două tranzacţii în primele trei luni ale anului 2022. În martie, MBC Group, compania media cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a achiziţionat 30% din Antenna Group, firmă de televiziune şi producţie cu sediul în Grecia, inclusiv operaţiunile sale din România. În aceeaşi lună, Econergy International Limited a achiziţionat de la PNE AG două proiecte fotovoltaice în România şi SUA. Ambele tranzacţii se fac pentru o sumă nedeclarată", se precizează în analiza EY.

Baza de date M&A a EY pentru România exclude tranzacţiile cu participaţii achiziţionate mai mici de 15%, dar include o estimare a valorii tranzacţiilor în cazul în care nu au fost divulgate anterior date de către părţi sau nu sunt disponibile în bazele de date ale unor terţe părţi şi/sau raportate de surse media. De asemenea, tranzacţiile multinaţionale care includ companii sau operaţiuni în România sunt incluse în numărul de tranzacţii, dar sunt excluse din valoarea M&A în cazul în care alocarea valorii tranzacţiei nu este disponibilă.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro