Abonament gratuit
EDUCAŢIA 2020

ANALIZA FRAMES:Top 30 business-uri cu capital românesc care scriu istorie de Ziua Naţională

A.I.G.
Miscellanea /

Top 30 business-uri cu capital românesc care scriu istorie de Ziua Naţională

De la extragerea şi prelucrarea petrolului, la comerţ, transporturi, energie şi telecomunicaţii, cele mai importante business-uri duc economia naţională, după 30 de ani de capitalism, la cel mai ridicat nivel de dezvoltare din istorie. Afacerile primelor 30 de companii care includ acţionariat românesc vor depăşi, în acest an, nivelul cumulat de 180 de miliarde de lei, estimează analiştii de la Frames, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit analizei realizată de firma de consultanţă Frames, afacerile cumulate ale primelor 30 de companii care includ acţionariat românesc au atins anul trecut nivelul record de 164,1 miliarde de lei, în comparaţie cu 92 de miliarde de lei, în 2010. Analiza specialiştilor de la Frames arată faptul că economia ţării este în plină ascensiune în ciuda provocărilor ce ţin de fiscalitate şi infrastructură.

Topul 30 al celor mai importante companii care includ acţionariat românesc este condus de OMV Petrom care a înregistrat anul trecut afaceri cumulate de 35,6 mld.lei, în creştere cu 6 mld.lei faţă de nivelul din anul precedent. Locurile următoare în clasament sunt ocupate, în ordinea cifrei de afaceri, de cele două firme ale Rompetrol, Rompetrol Rafinare SA şi Rompetrol Downstream SRL, cu afaceri cumulate de 25 mld.lei în 2018.

Clasamentul primelor 10 de companii este completat de Kaufland România SCS , cu afaceri de 10,8 mld.lei în 2018 şi Lidl Discount SRL (7,7 mld.lei), ambele companii parte a grupului Schwarz. Pe locurile următoare se situează firma de materiale de construcţii Dedeman SRL (7,2 mld.lei), Engie SA (6 mld.lei), Orange România SA (5,7 mld.lei) şi Romgaz SA (4,96 mld.lei).

Adrian Negrescu, managerul Frames, face următoarea declaraţie: ,,Radiografia business-ului cu pedigree românesc arată că cele mai importante afaceri se fac, în prezent, în domeniul extracţiei şi prelucrării petrolului, vânzărilor de carburanţi, comerţului, energiei şi telecomunicaţiilor. Agricultura, IT-ul şi transporturile, trei dintre pilonii care ar putea asigura o dezvoltare sănătoasă a economiei, continuă să crească sub potenţial".

Statistica Frames arată deasemenea că numărul angajaţilor companiilor a atins anul trecut nivelul minim al ultimilor 10 ani. Criza forţei de muncă va reprezenta, şi în următorii ani, una dintre marile provocări ale economiei.

,,Criza forţei de muncă afectează semnificativ economia românească. Absenţa angajaţilor a determinat multe companii să caute soluţii de automatizare a proceselor de producţie, a contribuit la eficientizarea activităţii, concretizată în creşterea profitabilităţii'',afirmă analiştii de la Frames.

Statisticile arată că ritmul de creştere al business-urilor a atins, în ultimii 5 ani, un nivel susţinut şi constant, semn al însănătoşirii economiei după criza economică. De Ziua Naţională, România economică se află la cel mai ridicat nivel din istorie, însă este mai divizată ca oricând.

Analiştii de la Frames mai adaugă: "Migraţia masivă a locuitorilor, din ultimii ani, în special către oraşe precum Bucureşti, Cluj sau Timişoara, a făcut ca zone întregi din ţară să fie practic părăsite, să ajungă în faliment. Lipsa forţei de muncă, absenţa investiţiilor în aceste zone sunt de natură să creeze probleme sociale grave. Este nevoie de dezvoltarea infrastructurii, de reduceri de taxe în zonele defavorizate, de susţinerea investiţiilor de tip greenfield, de cursuri de calificare pentru populaţia din mediul rural, de dezvoltarea infrastructurii de transport şi comunicaţii."

Analiza companiei de consultanţă a fost realizată pe baza datelor financiare comunicate la Registrul Comerţului şi Ministerul de Finanţe de companiile care includ şi acţionari români, în perioada 2010-2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

07 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8375
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0949
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4794
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3607
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.0003

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie