BOGDAN VASILE, ANALIST DE INVESTIŢII EVERGENT INVESTMENTS: "Doar una din trei companii din Piaţa AeRO şi-a atins profitabilitatea previzionată"

G.D.
Piaţa de Capital / 17 mai

"Doar una din trei companii din Piaţa AeRO şi-a atins profitabilitatea previzionată"

Anul 2021 a adus mult entuziasm la BVB, randamente superioare, emitenţi şi investitori noi. Indicele BET a înregistrat o creştere de 33,2%, unul dintre cele mai mari din istoria bursei, respectiv 40% după includerea dividendelor, conform unui comunicat remis redacţiei privind analiza realizată de Bogdan Vasile, analist de investiţii al EVERGENT Investments. Pe fondul revenirii economice şi a interesului investitorilor, brokerii au surprins foarte bine necesitatea reprezentării substanţiale a unor sectoare economice pe bursă locală, precum IT şi agricultură. În acelaşi timp, antreprenorii au simţit potenţialul de dezvoltare al afacerii şi vizibilitatea oferite de listarea la bursă a companiilor lor. Valul de listari din 2021 a cuprins afaceri din sfera IT-ului, agriculturii, serviciilor, retailului, real estate-ului şi producţiei şi a fost susţinut cu optimism de investitori, printr-un grad ridicat de suprasubscriere a ofertelor.

Potrivit sursei citate, publicarea rezultatelor financiare şi a rapoartelor anuale ne-a permis evaluarea performanţelor celor 21 de companiilor listate pe AeRo şi a măsurii în care aşteptările investitorilor generate de promisiunile din memorandumurile de listare au fost îndeplinite.

Doar una din 3 companii şi-a atins profitabilitatea previzionată şi 52% dintre acestea au atins un grad de realizare a profitului net de peste 80%. Am remarcat faptul că o companie a realizat în 2021 un profit net dublu faţă de cel previzionat, în timp ce 4 companii (19%) au înregistrat pierdere, deşi toate au preconizat rezultate nete pozitive pentru anul 2021 în materialele de prezentare pentru listare.

43% dintre companii au îndeplinit veniturile previzionate, în timp ce una din 5 nu a atins un grad de realizare de 50% al veniturilor.

Analiza indică discrepanţa între aşteptările investitorilor şi rezultatele financiare anuale situate mult sub promisiunile din documentele de ofertă. De altfel, trendul descendent pentru majoritatea noilor emitenţi de pe bursă locală s-a manifestat înainte de începerea conflictului din Ucraina, pe măsură ce au apărut noi informaţii despre aceştia. Evoluţia lor evidenţiază, totodată, aspectele pe care trebuie să le îmbunătăţească: transparenţă, guvernanţă corporativă, pregătirea de bugete realiste şi crearea unor departamente financiare solide.

În acelaşi timp, observ necesitatea unei selecţii riguroase şi o diligenţă aprofundată din partea brokerilor în alegerea viitorilor emitenţi, întocmirea documentelor de oferta şi stabilirea preţurilor, subliniază sursa citată.

Încrederea acţionarilor în partenerii cu care colaborează este un element esenţial pentru succesul companiei care urmează a fi listată, al societăţii de brokeraj şi pentru dezvoltarea pieţei de capital, în ansamblul ei. După cum ştim cu toţii, încrederea se câştigă greu şi se poate pierde foarte uşor.

Piaţă românească de capital continuă să se dezvolte, iar antreprenorii care decid să îşi aducă businessul la bursă trebuie ghidaţi în asimilarea rigorilor pieţei de capital, care implică parteneriatul cu acţionarii, strategii clare, previziuni realiste şi guvernanţă corporativă, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Excelent. Businessuri solide cu management profesionist!

  Evergent, scuze sifonul 2 si a atins si el profitabilitatea? Si ma refer profitabilitatea nu pentru sefii de acolo ci pentru investitori. Macar aveti bunul simt si stati ascunsi...vedeti va de manipularea de pret si lasati marile analize pentru marketing...ca nu aveti ce marketa.

  Pai în afara de AROBS, AST, SMTL, restul se milogesc la acționari sa vina cu bani de acasă în timp ce profiturile sunt muuult sub datorii...

  1. + HUNT + LIH + SAFE, sunt si ele foarte profitabile :-D

  astea nou venite dar stiu ca majoritatea celor aduse de brk si goldring au ratat cu brio guidance-urile din memo, ce nu am inteles e aia cu memo cu o luna inainte de incheiere de an pastreaza proiectie cu plus si da un mare minus, obliga-i frate la ajustari. de partea ailalta nu stam ff bine la treidvil, m-au omorat cu dividendele pe x ani inapoi dati in buzunarul majoritarului, parca ar fi o conditie un cost, baaa noi venim la bursa da stai asa sa-mi iau o vacanta o masina o casa o ceva, dupaia discutam si de bursa

  1. cu CHRD si-au mai spalat din pacate. au revizuit forward-guidance-ul din PP, chiar daca actualele pe 2021 au fost in linie cu ce au spus acolo. s-au listat dupa inchiderea anului si au venit catre piata cu forecast revizuit in scadere

   vin cu multe culori pe memo, teasere impachetate cum ca fac de toate, nu cunosc nu critic doar am zis ce mare fas au facut cele aduse

  SAFE si-a facut bugetele. Nu conteaza insa doar asta. A venit cu manevra aia care i-a faxut pe multi sa vanda. Aia 2 cu 75% vand drepturile si nu participa la majorarea cash si la 2 luni dau dividend mare parte din banii adunati.

  Cam asta e genul de companie impredictibila de care e bine sa scapi. Face manevre din astea cand au chef majoritarii. Practic ei au trantit cotatia cu majorarea ca sa faca rost de bani pentru ei! Adica li se rupe de investitia actionarilor de pe bursa.  

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro