Revista BURSA Construcţiilor

Analiză macro: Turismul îşi revine

Ben Laidler, analist eToro
Comunicate de presă / 04 iunie

IMPORTANŢA TURISMULUI: Turismul este una dintre cele mai mari industrii la nivel global, cu o valoare de 9 trilioane de dolari, adică 10,4% din PIB-ul mondial de dinainte de criză. Este un sector decimat de criza Covid şi care a scăzut cu -49% anul trecut, având o scădere de "numai" -3,7% din PIB-ul global. Revenirea este determinată de călătoriile interne în ţările cu o mare parte din populaţie vaccinată. Acest trend se va răspândi treptat la nivel global şi, în cele din urmă, va include turismul internaţional, ultimul care îşi va reveni. Revenirea abia începe, cu rate de vaccinare de 10% la nivel global şi indicii de lockdown la peste 50 (faţă de nivelul pre-criză 0). Exemplul din SUA ne arată care sunt sectoarele care conduc: companiile aeriene, închirierile auto şi hotelurile.

DISTRIBUIREA CIFRELOR: Cheltuielile pentru petrecerea timpului liber reprezintă 80% din totalul cheltuielilor pentru turism, restul fiind reprezentate de călătoriile de afaceri. În timp ce turismul intern reprezintă 70% din cheltuieli, restul este adus de turismul internaţional. Acesta din urmă a fost afectat în special, cu scăderi de -70% anul trecut faţă de "numai" -45% în turismul intern. Ţările mari cu expunere turistică (a se vedea graficul) sunt Mexic, Spania, Italia şi China. Unele pieţe mai mici au expunere şi mai mare, turismul din Macao, Aruba şi Maldive reprezentând peste 70% din PIB. Cele mai expuse ţări la o revenire lentă în ce priveşte călătoriile internaţionale sunt Spania, Turcia, Franţa şi Africa de Sud.

EXEMPLUL SUA: SUA ne arată calea revenirii, cu rate de vaccinare ridicate şi lockdown-uri mai relaxate. Cheltuielile consumatorilor americani raportate la anul trecut sunt conduse de companiile aeriene (+1300%), închirieri auto (+390%), hoteluri (+340%) şi croaziere (+51%), depăşind recuperarea provenită din cheltuielile de consum per ansamblu, de 34%. Pieţele dominate de turiştii care călătoresc intern, precum China şi SUA, se vor recupera mai rapid, în timp ce pieţele cu turism internaţional ridicat şi rate scăzute de vaccinare, cum ar fi Coreea şi Africa de Sud, vor rămâne probabil în urmă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

18 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1340
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4992
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7441
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2808

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro