ANALIZĂ POCKIT:Băncile britanice abandonează cele mai sărace comunităţi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2019

Băncile britanice abandonează cele mai sărace comunităţi

Instituţiile de credit au eliminat 990 de unităţi în zonele cele mai defavorizate din Marea Britanie, din 2010 până în 2018, în comparaţie cu numai 230 în cele mai bogate zone

Băncile din Marea Britanie închid sucursalele din comunităţile defavorizate într-un ritm de patru ori mai rapid decât în zonele bogate, anunţă theguardian.com, citând o analiză realizată de banca digitală Pockit.

Aceasta precizează că instituţiile de credit au eliminat, împreună, 990 de unităţi în zonele cele mai defavorizate din Marea Britanie, din 2010 până în 2018, în comparaţie cu 230 în cele mai bogate zone.

Conform Pockit, un sfert dintre cele mai sărace regiuni din Marea Britanie au pierdut peste 40% din sucursalele lor bancare într-o perioadă de opt ani, res­pectiv 705 de unităţi. Totodată, în intervalul 2010-2018, circa 5.035 de sucursale bancare şi ale instituţiilor financiare mutuale s-au închis, ceea ce înseamnă aproape două unităţi în fiecare zi.

În Bradford, comunitate locală săracă din Regatul Unit, numărul sucursalelor a scăzut de la 190 la 75, pierzându-se 60% de unităţi în intervalul menţionat. Windsor şi Maidenhead au pierdut 17%.

Pockit arată că persoanele care nu au acces la un cont bancar se confruntă cu un plus la plată de până la 485 de lire sterline în fiecare an, pentru că nu beneficiază de reduceri preferenţiale la facturile de utilităţi. Analiza estimea­ză că, în Marea Britanie, există aproximativ 1,2 milioane de persoane care nu utilizează un cont bancar pentru tranzacţii, bazându-se pe numerar.

"Băncile mari îi marginalizaează pe cei mai săraci din societate, prin închiderea sucursalelor", a declarat directorul executiv al Pockit, Virraj Jatania, adăugând: "Aceste constatări sugerează că marii creditori preferă să îi serveas­că pe cei cu bani, mai degrabă decât pe cei nevoiaşi. Băncile ar trebui să sprijine clienţii să-şi îmbunătăţească sănătatea financiară, nu să îi abandoneze".

Gareth Shaw, reprezentant al grupului Which?, spune că băncile trebuie să vină cu alternative potrivite înainte să închidă sucursalele.

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro