Abonament gratuit

ANALIZĂ:Prin falimentul RADET nu se pune problema sistării furnizării agentului termic pentru Capitală

I.V.
Companii /

Prin falimentul RADET nu se pune problema sistării furnizării agentului termic pentru Capitală

Prin constatarea falimentului RADET, nu se pune problema sistării furnizării agentului termic pentru Capitală, spun analiştii Frames, într-o analiză privind efectele falimentului regiei, care arată că Elcen va urma să încheie un nou contract pentru vânzarea de energie termică direct cu Primăria Municipiului Bucureşti, care va trebui să îşi asume această activitate, cel mai probabil prin intermediul companiei municipale Termoenergetica, care va prelua patrimoniul şi activitatea RADET.

"Pentru 1,2 milioane de bucureşteni, cei racordaţi la RADET, intrarea regiei în faliment anunţă o iarnă cu iz siberian. Deja avariile se ţin lanţ, iar perspectivele sunt dintre cele mai pesimiste", arată analiza publicată luni.

Potrivit analizei Frames, fără intervenţia urgentă a Primăriei, ANRE şi a Guvernului Orban, se poate ajunge la un blocaj total, cu consecinţe economice şi sociale extrem de grave. Experţii companiei de consultanţă au realizat o radiografie a măsurilor urgente pe care autorităţile trebuie să le ia, după falimentul RADET.

"Din punct de vedere juridic însă, va urma o perioadă extrem de încinsă, asta pentru că legislaţia este interpretabilă", spun specialiştii.

Pe de o parte, Ordinul ANRE nr. 122/2013 prevede că acel contract cadru de vânzare-cumpărare energie termică încetează de la data intrării în faliment a RADET, însă în regulamentul pentru acordarea licenţelor în domeniul serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, există o prevedere care afirmă că "în timpul sezonului rece, operaţiunile de suspendare ori de retragere a unei licenţe sunt permise doar cu avizul favorabil al autorităţii administraţiei publice locale care are atribuţii privind asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, potrivit legii".

Potrivit analiştilor de la compania de consultanţă Frames, "Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va trebui, astfel, să intervină de urgenţă şi să clarifice această speţă, oferind RADET posibilitatea de a lucra în continuare cu Elcen, chiar dacă e în faliment. Cel mai probabil, Elcen va alege soluţia comenzii zilnice, cu plata în avans a energie livrate. Asta mai cu seamă că contul ESCROW va fi închis, iar încasările RADET se vor face în contul de insolvenţă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sper sa se inteleaga ca nici justitia nici ANRE nu vor rezolva problema termoficarii in Bucuresti.Cred ca singura solutie ,este asigurarea pentru inceput a cca 2 miliarde lei pentru urmatorii 2-3 ani, sa se termine cu aceasta joaca de-a insolventa/falimentul si sa uneasca productia cu transport/distributia sub aceeasi palarie.Timpul preseaza si s-ar putea maine sa fie prea tarziu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS

Curs valutar BNR

10 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8359
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1129
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4883
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3702
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.7021

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie