ANALIZĂ:Spectrul crizei frânează dezvoltarea pieţei IT din România

V.G.
Macroeconomie / 20 septembrie

Spectrul crizei frânează dezvoltarea pieţei IT din România

Războiul din Ucraina a schimbat dinamica industriei de IT din România - de la o cerere mare de programatori şi proiecte care necesitau livrare rapidă, la scăderea bruscă a cererii, ce determină o reaşezare a pieţei la toate nivelurile

Perspectiva declanşării, în viitorul apropiat, a unei noi crize economice globale, anticipată de războiul din Ucraina, de creşterea preţurilor la energie, de inflaţie şi costurile mai mari pentru viaţa de zi cu zi determină deja activarea unor mecanisme de protecţie în rândul companiilor, care blochează proiecte de inovaţie în IT, considerate neesenţiale desfăşurării activităţii curente, arată un comunicat transmis redacţiei.

"Clienţii sunt mai reţinuţi, în această perioadă, şi devin mai atenţi la cum îşi cheltuie banii. Acest lucru însă nu indică o lipsă a fondurilor, pentru că în piaţă există bani. Dacă, înainte, companiile se axau pe livrarea proiectelor, pe viteza de dezvoltare şi cereau contractual echipe cu mulţi developeri care să finalizeze rapid proiectele, acum doresc echipe mai mici, cu expertiză multidisciplinară, care să livreze într-un timp acceptabil, într-un buget, însă, mai mic. Ce va fi diferit, însă, într-o viitoare criză, cu potenţial impact major asupra industriei de IT din regiune, are legătură cu creşterea salariilor developerilor de aici, care se apropie de cele din Vest, aspect care poate determina direcţionarea proiectelor în ţări cu costuri mai mici, precum India", spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menţionând că se aşteaptă, de această dată, la o scădere a cererii de proiecte în perioada următoare cu până la 20%.

Cum schimbă noua criză economică piaţa de software

În ceea ce priveşte programatorii, scăderea cererii şi redirecţionarea proiectelor dinspre România şi regiune în alte ţări va determina mai multe schimbări. În primă fază, developerii vor încerca să schimbe proiectele în care sunt implicaţi, în căutarea unor fee-uri mai mari, după care vor reduce din costurile practicate, pentru a putea accesa proiecte interesante, care să îi motiveze. Asta, în contextul în care companiile nu vor fi dispuse să plătească rate-uri la acelaşi nivel, iar developerii vor fi nevoiţi să ia o decizie în acest sens, în încercarea de a diminua riscul pierderii de proiecte.

Schimbări vor apărea şi în rândul companiilor de software care vor modifica structura echipelor introducând pe proiecte şi developeri cu mai puţină experienţă şi asumându-şi o durată mai mare pentru realizarea acestora. Totodată, vor diversifica şi portofoliul de produse şi servicii, targetând mai multe industrii, dar şi companii din mai multe ţări.

"În acest moment, la OVES Enterprise ne menţinem planul de a ajunge la 200 de developeri până la finalul anului şi încercăm să ne diversificăm cât de mult portofoliul. Totodată, am crescut echipa de vânzări şi de marketing pentru a accelera creşterea numărului de clienţi. Sperăm, odată cu deschiderea biroului din SUA, la finalul anului, să obţinem şi mai mulţi clienţi din acesta regiune şi ne adaptăm strategia de alocare a resurselor către clienţi, încercând să fim cât mai eficienţi, menţinând fee-urile actuale", mai spune Mihai Filip.

Cât priveşte companiile, pe lângă gestionarea mai atentă a bugetelor, se orientează şi către alte ţări din regiune, precum Serbia, Bulgaria, Polonia, în încercarea de a diminua riscurile. Firmele mari încearcă sa minimizeze riscul cu dezvoltare prin răspândirea la nivel global, având centre de dezvoltare împrăştiate pe glob: în partea aceasta a Europei, în India, SUA şi, mai nou, chiar şi în Africa.

Astfel, în doar 7 luni de la începerea războiului din Ucraina, dinamica industriei de IT din România s-a schimbat radical, de la o cerere mare de programatori şi proiecte care necesitau să fie livrate cât mai rapid, la o scădere a cererii ce determină o reaşezare a pieţei la toate nivelurile, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1379
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1954
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5513
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8751

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro